#Fogszabályozás

Fogszabályozás

Hiányos vagy sérült fogsorral rendelkezik? Gyakran félreharap? Rések vannak a fogai között? Mosolyogna, de nem mer? Minden mosoly megszépíthető és sosincs túl késő! Ma már semmi szükség rá, hogy takargassa mosolyát.

 

Fogszabályozási módszerek, fogszabályozás menete, lépései

Ma már rövid idő alatt boldogan mosolyoghat rá a világra. A fogszabályozás napjainkban gyermek- és felnőttkorban egyaránt, az életünk bármelyik szakaszában elvégezhető.

Ha az Ön fogainak helyzete eltér a normálistól és változtatni szeretne ezen, akkor a megfelelő professzionális fogszabályzó kezeléssel és fogszabályzó szakorvosunk segítségével rövid időn belül esztétikusabbá, szebbé varázsolhatjuk mosolyát. Fogai ismét normális és egészséges helyzetben lesznek.

A legújabb fogszabályozó eljárásoknak és önligirozó készülékeknek köszönhetően, a fogszabályozás már 6 éves kortól elkezdhető és felső korhatár nélkül bármeddig végezhető a kezelés, amelynek maximális időtartama 1-2 év, ami után Ön előtt ott lesz egy új, eddig ismeretlen, mosolygós, sikerekkel teli élet! 

 

Mikor van szükség fogszabályozásra?

Manapság a fogszabályozás nem feltétlenül hiúság kérdése, hiszen nem csak esztétikai okok miatt lehet rá szükség. Egy szabálytalan fogsor megnehezítheti az evést, a rágást, az önkifejezést és a beszédet is.

Ha az alsó és felső fogak eltérései miatt nem megfelelően érintkezik a fogsor, megnő a fogszuvasodás és fogínygyulladás kockázata is. Emellett olyan problémák is jelentkezhetnek harapási rendellenességek miatt, mint például az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatásból adódó fogletörés, vagy az állkapocs ízület gyulladása, kattogása és komoly fájdalma.

A fogszabályozó kezelés célja ezen problémák megszüntetése.

 

A fogszabályozás menete

A fogszabályozás egy több lépcsőből álló, átlagosan 3-24 hónapig tartó folyamat, mely gondos tervezést és folyamatos ellenőrzést igényel. Rendelőnkben az alábbi lépésekből áll a fogszabályozó kezelés:

1. Konzultáció fogszabályozó szakorvossal

A fogszabályozás - mint minden fogászati kezelés - alapját a fogszakorvossal történő konzultáció és vizsgálat jelenti. Az első találkozás során fogorvos kollégáink meghallgatják a panaszát, és felmérik a fogak és a szájüreg aktuális állapotát. A szájvizsgálat után általában beszélgetés következik, ahol pácienseinknek lehetősége nyílik feltenni a kezelési lehetőségeket érintő kérdéseiket.

Fogszabályozás konzultáció a Naturadent rendelőjében

Fogorvos kollégáink részletes tájékoztatást nyújtanak az egyes fogszabályozó típusokról, az adott esethez leginkább illő megoldásról és a további lehetőségekről is.


2. Röntgenfelvétel készítés és lenyomatvétel

A konzultáció után következik a röntgenfelvétel készítés, mely fontos szerepet játszik a diagnózis felállítása és kezelési terv összeállítása során. A röntgenfelvételen láthatóvá válnak a rejtett gyulladások vagy szuvasodások, esetleg ki nem nőtt vagy problémát jelentő bölcsességfogak pozíciója. Ezek az információk feltétlenül szükségesek a pontos tervezés és a megfelelő fogszabályozó készülék kiválasztásában.

A röntgen után következik a lenyomatvétel, mely a pontos tervezést szolgálja, valamint a fogtechnikai labor számára nyújt információt a személyre szabott készülék elkészítéséhez.

Szakorvosaink a kezelés megkezdése előtt fényképeket is készítenek a fogak kiinduló helyzetéről, annak érdekében, hogy a tervezés pontos, a változás pedig nyomon követhető legyen.

 

3. Kezelési terv összeállítása

A megfelelő dokumentáció elkészítése után fogorvosaink már pontos és részletes kezelési tervet állítanak össze. Ekkor kell kiválasztani a készülék típusát, a kezelés időtartama, ára, valamint az egyes fogszabályozók előnyeinek és hátrányainak megbeszélése után. 

Akárcsak a konzultáció során, a kezelési terv átadásakor is nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra és a bizonytalan kérdések tisztázására, annak érdekében, hogy pácienseink magabiztosan vágjanak bele a kezelésbe.

A kezelési módot és a készülék típusát pácienseink és szakorvosaink együtt, a konzultáció során választják ki.

4. Fogszabályozó készülék felhelyezése

A kezelési terv megvitatása és elfogadása után következik a fogszabályozó készülék elkészítése és felhelyezése. Vannak azonban bizonyos megelőző fogászati kezelések, amelyeket sok esetben javaslunk pácienseinknek.

A fogszabályozó készülékek felhelyezése ugyanis csak akkor lehetséges, ha a fogak és az íny is egészséges. Ínygyulladás vagy szuvas fogak megléte esetén először ezeket kell kezelnünk és helyreállítanunk, és csak utána kezdődhet a fogszabályozás. Szintén gyakori, hogy a fogtorlódás miatt el kell távolítani a problémát okozó fogat vagy fogakat, így a készülék felhelyezését foghúzás is megelőzheti.

A fogszabályozás kötelező megelőző eleme a dentálhigiénikus által végzett alapos fogtisztítás és fogkő eltávolítás, amely tiszta és egészséges fogfelületet eredményez, megelőzve a szuvasodás és gyulladás kialakulását a szájüregben. Ezután következhet a készülék felragasztása, kivehető készülék esetén az átadás.

 

5. Rendszeres tisztítás és kontroll

A készülék felhelyezése után, annak típusától függően rendszeres fogászati kontrollra van szükség. Ekkor kerül sor a készülék aktiválására és állítására, szükség esetén az ívek cseréjére, valamint ezek az alkalmak biztosítanak lehetőséget az előrehaladás nyomon követésére is.

A rendszeres kontroll mellett fogszabályozóval rendelkező pácienseinknek speciális, kedvezményes dentálhigiéniás csomagot is kínálunk. Fogszabályozó viselése során a fogak alapos és gondos odafigyelés esetén is nehezebben tisztíthatóak, ezért az átlagosnál gyakrabban, háromhavonta érdemes fogtisztításon részt venni.

Ezeken az alkalmakon dentálhigiénikus munkatársaink személyre szabott tanácsokat is adnak a megfelelő szájhigiénia fenntartását illetően, valamint segítenek kiválasztani a fogtisztításhoz, kivehető készülék esetén a fogszabályozó tisztításához használt eszközöket.

 

6. Fogszabályozó levétel és utókezelés

A kezelési idő lejárata, valamint az ideális eredmény elérése után következik a rögzített készülék levétele. A kialakult új mosoly és harapás megtartására azonban legalább olyan nagy hangsúlyt kell fektetnünk, mint az ide vezető útra.

Ebben az időszakban kivehető, úgynevezett retenciós készüléket ajánlunk, mely segít az új fogívek megtartásában, és a fogak visszarendeződésének megakadályozásában.

A fogszabályozó szakorvos tanácsainak betartása esetén a kezelési folyamat végére Önnek egészséges, esztétikus és magabiztos mosolya lesz!

 

A legnépszerűbb fogszabályozási kezelések – Csak egy győztes lehet

Vannak a sokak által innovatívnak tartott fogszabályozási kezelések (pl. önligírozó fogszabályozó, belső fogszabályozó), amelyek a hagyományos típusoknál modernebb, ízlésesebb megoldást nyújtanak. És van az Invisalign, amelynek segítségével Ön is kompromisszumok nélkül érheti el álommosolyát.

Nézzük, mivel tud többet, mint a többi népszerű készülék!

 

Önligírozó fogszabályozó vs. Invisalign

Az önligírozó fogszabályozó a hagyományos (a fogak külső felszínére rögzített) készülékek modern változata. Külsőre teljesen ugyanolyan, mint a hagyományos fogszabályozók, de a kezelés kíméletesebb, gyorsabb, és kevesebb kontrollra, állításra van szükség.

Ami miatt mégsem ezt ajánljuk pácienseinknek, az az esztétikai megjelenése. Hiába jelent előrelépést a hagyományos szerkezetekhez képest, mégis elbújhat az Invisalign mögött. Vagyis csak „szeretne elbújni”, hiszen a láthatatlan, kényelmes és bármikor kivehető Invisalign fogszabályozóval szemben az önligírozó fogszabályzó nagyon is látható (még akkor is, ha adott esetben nem fémből, hanem fehér, természetes hatású porcelánból készül).

A fogakra rögzített önzáró bracketeknek „köszönhetően” pedig fix is, tehát étkezéskor vagy fogmosáskor – amikor az Invisalign-t egy mozdulattal eltávolíthatná – az önligírozó fogszabályozó rendkívül zavaróvá válik.

 

Belső fogszabályzó: Láthatatlanság 1.0

A fogszabályozó elrejtésének egyik módja, ha a bracketeket a fogak belső, nyelv felőli felszínére rögzítik. A belső (lingvális) fogszabályozók jó megoldást jelentenek, ha egy páciens észrevehetetlen, mégis hatékony megoldásra vágyik. De miért érné be a „jóval”, ha létezik tökéletes is?

Ezt a módszert azért nem ajánljuk pácienseinknek, mert a tisztítása rendkívüli figyelmet igényel (a nehezebb elérhetőség miatt). Ráadásul, mivel a belső fogszabályzóhoz a nyelv is hozzáér, a hangképzés szokatlanná válhat (többnyire a fogszabályozás kezdeti szakaszában), és a nyelv is megsérülhet a bracketek, illetve a fém ív miatt.

Szeretnénk arra is felhívni a figyelmét, hogy a bracketek talpát teljes mértékben az egyénre kell szabni, hiszen a fogak belső felszíne nagyobb változatosságot mutat, mint a külső.

Az Invisalign egyik legnagyobb előnye a belső fogszabályozókkal szemben, hogy a láthatatlanságról innovatívabb módszerrel gondoskodik: a kimagasló esztétikai adottságokkal bíró, fémmentes készülék azonnal megszokható, és bármikor könnyen kivehető/visszahelyezhető.

 

Láthatatlan fogszabályozó, Invisalign

Napjainkban a rögzített fogszabályozókon kívül kivehető fogszabályozó megoldások is léteznek. Az úgynevezett láthatatlan fogszabályozást azoknak javasoljuk, akik jól tervezhető, kényelmes, rugalmas, és valóban láthatatlan megoldást szeretnének.

A fogszabályozó kezelés során előre meghatározott számú, áttetsző sínt készítünk és adunk át pácienseinknek, amelyet előzetesen egyeztetett ideig kell hordaniuk. A kivehető készülékeket is egész nap, legalább 20-22 óráig kell viselni, kivenni csak étkezés és tisztítás közben szabad.

Az Invisalign kitűnő módszerével már akár 3 hónap alatt is korrigálni tudjuk a kisebb eltéréseket, hagyományos fogszabályozó készülék felhelyezése nélkül.

Nagy eltérések, komplexebb kezelések esetén érdemes konzultálni a fogszabályzó szakorvossal, aki állapotfelmérés után meg tudja mondani, lehet-e láthatatlan készüléket választani a kezeléshez. 

Olvassa el cikkünkben, mi a véleményünk a láthatatlan fogszabályozásról.

 

Jó hír: A fogszabályozó viselése nem életkorhoz kötött.

Ma már egyre több felnőtt páciensünk keres fel minket fogszabályozó készülék iránt érdeklődve. Alapvetően eredményesebb a kezelés, ha fiatal, kamaszkorban kezdjük meg, hiszen ekkor még növésben van a szervezet, így a szájüreg is.

Azonban felnőttkorban sem késtünk le semmiről, hiszen a legtöbb eltérést korrigálni tudjuk a megfelelő módszert választva. 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)