#Dentálhigiénés kezelések

Miért fontos a rendszeres fogkő eltávolítás?

Sokan úgy gondolják, elegendő az otthoni szájápolás fogaink egészsége érdekében. Azonban ez nem így van. Miért mondjuk ezt? Összefoglaltuk! 

 

Mi az a professzionális dentálhigiénés kezelés? Miért van szükség rá?

A professzionális dentálhigiénés kezelés lényegében az egyik legalapvetőbb fogászati ellátás, amelyet minden évben érdemes elvégeztetnünk. Az evés, rágás során a fogakon megtapad a plakk, amelyből lepedék alakul ki, és ehhez a lepedékhez a nyálból ásványok tapadnak, amelyek megszilárdulnak.

Ez a szilárd anyag a fogközökben, az íny alatt és a nehezen tisztítható helyeken megtapad, amit fogkefével már nem lehet eltávolítani, csak professzionálisan, dentálhigiénikus szakember segítségével. A fogkő fekete vagy sárgásbarna színű lehet és leggyakrabban a fogközökben, illetve a fog belső felszínén, valamint az íny alatt található meg. Sajnos nemcsak a saját természetes fogainkon alakul ki, hanem a protéziseken, pótlásokon, koronákon és hidakon is.

Gyakori tévhit, hogy a fogkövet nem szabad eltávolítani, mert „legalább összetartja a fogakat”, azonban, ha a fogkő nem kerül eltávolításra, az íny egyre inkább visszahúzódik, elsorvad.

 
Milyen gyakran kell a fogkőeltávolítás?

A szájban lévő nyál összetétele és a fogközökben lévő lerakódások indokolják a dentálhigiéniai kezelést (ultrahangos fogkőeltávolítást, gyöngyhomokfúvást, polírozást), ennek gyakoriságát a dentálhigiénikus szakember határozza meg.

Alapesetben félévente szükséges elvégeztetni, a NaturaDent Lézerfogászatán a dentálhigiénés kezelés során ultrahangos fogkőeltávolítást végezünk el: ultrahangos depurátorral a fogzománc károsítása nélkül, rezgő mozgás segítségével szétporlasztjuk és eltávolítjuk fogköveit. A depurátor nem károsítja a fogzománcot, majd ezután következik a gyöngyhomok fúvás. Ezek a lépések segítenek eltávolítani a fogakon és a közöttük ragadt étel és baktérium maradékokat, valamint segít megszabadítani a sárgás színű foltoktól.

A kezelés végén a fogak felszínét teljesen simává tesszük polírozás segítségével: pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk, hogy ezzel csökkentsük a lepedék újbóli megtapadásának esélyét. Így a fogak felülete nemcsak simább lesz, de fehérebbnek is hatnak az elszíneződött foltok eltávolítása miatt. 

A kezelés végén dentálhigiénikusaink megtanítják a helyes szájhigiénia fenntartását, a fogtisztítás technikáját, és megmutatják az ehhez javasolt kis eszközöket is (pl.: interdentális fogköztisztító kefe, fogselyem).

Ez egy alapos kezelés, ami hozzávetőleg 1 órát vesz igénybe.

A rendszeres dentálhigiénés kezelés fontosságáról

 

Miért szükséges a dentálhigiénés kezelés?

Ugyan az otthoni szájápolás segít fenntartani fogaink tisztaságát, a rendszeres fogmosás és fogselyemhasználat mellett is gyakran előfordul, hogy nem tudjuk kellőképpen eltávolítani a lepedékeket, ezáltal könnyedén kialakulhat a fogkő. A fogkövet pedig csak szakszerű eszközök segítségével lehet eltávolítani, így mindenképp szakértő kollégáink szükségesek hozzá. Amennyiben a fogkő nem kerül eltávolításra, azzal tovább fokozhatjuk a problémát, és akár súlyosabb fogászati betegségek is kialakulhatnak, mint például az ínygyulladás, ínyvisszahúzódás, ínysorvadás, fogérzékenység.

Emellett a fogkő nemcsak funkcionális problémákat tud okozni a szájban, de mosolyunk esztétikáján, megjelenésünkön is sokat tud rontani. A fogászati problémák nagy többsége megelőzhető rendszeres fogorvosi kontrollal és a dentálhigiénés tisztítással. 

Előzze meg a problémák kialakulását, tegyen érte egy dentálhigiénés kezelés erejéig, és akkor nemcsak fogainak, hanem a pénztárcájának is jót tesz.

 
Milyen rendszerességgel érdemes elvégeztetni a dentálhigiénés kezelést?

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb felnőtt ember esetén a fogkő már pár hónap alatt képes kialakulni, így a félévenkénti dentálhigiénés kezelést ajánljuk pácienseinknek. Sok esetben előfordulhat, hogyha valaki például sokat dohányzik, kávézik vagy teázik, az csak elősegíti a fogkőképződést, így ajánlott gyakrabban ellátogatnia rendelőnkbe. Kollégáink természetesen a fogászati szűrés alkalmával és a dentálhigiénés kezelés során segítenek meghatározni Önnek, mikor érdemes visszajönnie fogászatunkra. 

 
Milyen fogászati problémák előzhetők meg a dentálhigiénés kezeléssel?

A kialakult fogkő következtében és a nem megfelelő szájápolás miatt számos fogászati probléma jelentkezhet. A leggyakoribb fogászati problémák, amelyek a fogkő következményeként felléphetnek: a fogszuvasodás, fogínyvérzés, fogágybetegség vagy akár a kellemetlen lehelet. Ezeket senki sem szeretné, hiszen ezek a problémák még tovább ronthatják fogaink állapotát, és akár súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. 

A jó döntés tehát?
Ha rendszeresen eljárunk professzionális dentálhigiénés kezelésre, amely megelőzi minden fogászati probléma gyökerét. Tegyen jót fogainak, előzze meg a problémákat, kérjen időpontot most, és válassza professzionális dentálhigiénés kezelésünket, amelyet tapasztalt kollégáink végeznek el. 


 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)