#Fogszabályozás

Fogszabályzó típusok: melyiket kinek ajánljuk?

A hagyományos fém fogszabályozók mellett megjelentek hazánkban is a kivehető, áttetsző vagy belső készülékek, aminek köszönhetően kortól, nemtől és a korrekció típusától függetlenül ma már bárki hordhat fogszabályozót.

 

Mikor van szükség fogszabályzásra?

Pácienseink leggyakrabban akkor keresnek fel minket fogszabályozás konzultáció miatt, amikor valamilyen esztétikai elváltozást szeretnének korrigálni.

Szintén gyakoriak emellett azok az esetek, amikor pácienseink olyan konkrét panasszal érkeznek hozzánk, mint például az éjszakai fogszorítás vagy fogcsikorgatás, fogletörés vagy kopás, harapási rendellenesség, állkapocs fájdalom.

Számtalanszor előfordul, hogy ezekre a problémákra is a fogszabályozás lesz a megoldás.

Ideális esetben még gyermekkorban elkezdődik a fogak helyzetének helyreállítása, azonban felnőttkorban sem késő még belekezdeni a kezelésbe, hiszen ekkor is látványos eredményeket tudunk elérni modern megoldásainknak köszönhetően.

 

Milyen fogszabályozó típusok léteznek?

Aki fogszabályozó mellett dönt, garantáltan meg fogja találni a stílusának, igényeinek, életkorának és pénztárcájának megfelelő változatot.

Fogszabályozó típusok bemutatása a Naturadentnél

Rendelőnkben széleskörűen tájékoztatjuk pácienseinket, szakorvosaink pedig minden esetben a vendég orvosi igényeinek megfelelően tesz javaslatot. A hagyományos fém, modern porcelán és láthatatlan kivehető készülékek egyaránt elérhetőek rendelőnkben.

Lássuk, melyik típust kinek ajánljuk!

 

Önligírozó fogszabályozó

Az úgynevezett önligírozó vagy önzáró fogszabályozók segítségével gyakorlatilag bármilyen fogászati eltérés korrigálható. Ez a leggyakrabban fém fogszabályzó a fogakra rögzített önzáró brackettek segítségével hatékonyan, mégis kíméletesen rendezi kusza fogainkat.

Külsejében ugyan megegyezik a klasszikus fogszabályozókkal, felépítésében azonban eltér, hiszen a fogakra önzáró bracketteket rögzítenek. A fogszabályozó íveket nem gumi és fém elemek fixálják, hanem egy speciálisan kialakított zárrendszer.

Viselése ugyan – a hagyományos fém készülékekhez képest – nem okoz akkora kellemetlenséget, mégsem ajánlható jó szívvel mindenkinek. A fémallergiások, illetve az optimális szájhigiénére vágyók számára nem ez a fogszabályozó lesz a befutó, és a láthatatlan fogszabályzásra vágyóknak is más alternatívát kell keresniük.

 

Fém helyett: természetes hatású porcelán fogszabályzó készülék?

Az önligírozó fogszabályozók akár porcelánból, fémmentes kivitelben is készülhetnek. Ezeket a típusokat akkor is alkalmazhatják, ha valakinek fémallergiája van, illetve ha esztétikusabb megoldásra vágyik.

A fogszabályzó elemek ebben az esetben nem fémből, hanem természetes hatású, a fogak színéhez igazodó, strapabíró porcelánból készülnek. Ugyanakkor (minden előnye ellenére) még ez a kezelés sem képes kompromisszummentes megoldást nyújtani fogszabályozásra vágyó pácienseinknek.

Egyrészt azért, mert a kezelés akár 18 hónapig is tarthat, másrészt azért, mert az alig észrevehető fogszabályzó készülék nem egyenértékű egy láthatatlan fogszabályozóval.

Az állandó viselet pedig nem nyújt lehetőséget arra, hogy fontos találkozók/események (illetve étkezések vagy a fogápolási rutin) alatt olyan szabadon tehessék dolgukat a páciensek, ahogy a fogszabályozás előtt.

 

Láthatatlan megoldásra vágyik? Belső fogszabályzó vs. Invisalign

Amennyiben észrevehetetlen megoldást szeretne, választhat belső, úgynevezett lingvális fogszabályozót is. A belső fogszabályozó készülékek hatékonysága ugyanakkora, mint a hagyományos változatoké, így szinte bármilyen eltérés kezelhető a segítségével.

Egyik legfőbb előnyük, hogy beszéd vagy nevetés közben teljes mértékben láthatatlanok maradnak, hiszen a bracketeket a nyelv felől, a fogak belső felületére rögzítik.

Ebből fakadóan viszont gyakran előfordul belső fogszabályozó viselésekor irritáció vagy kényelmetlenség, hiszen a fém folyamatosan érintkezik a nyelvvel, akár ki is sebesítve azt.

A beszéd terén is okozhat kiejtési problémákat, fennakadást a lingvális fogszabályzó, főleg az első hetekben. Szerencsére a fémallergiás – vagy a belső fogszabályozó készülékek hátrányait elkerülni vágyó – pácienseknek nem kell lemondaniuk a kényelmes és láthatatlan fogszabályzásról.

Az esztétikus Invisalign fogszabályzó mélyhúzott, strapabíró, átlátszó fóliából készült, akár 3 hónap után látványos eredményhez segíti viselőjét, és a szájüreget vagy a fogínyt irritáló fémdrótok és brekettek nélkül fejti ki jótékony hatását.

Egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor könnyen, egy mozdulattal kivehető/visszahelyezhető. Így a fogmosás, az étkezés vagy egy fontos tárgyalás is olyan természetes élmény marad, mint korábban.

Az egyetlen, ami változik, az a mosolya, amely az Invisalign segítségével napról napra egyre tökéletesebbé válik.

 

Láthatatlan kivehető sínes Invisalign fogszabályzó

A rögzített fogszabályzók mellett választhatja az Invisalign láthatatlan kivehető fogszabályzót is. Ezeket a hagyományos készülékekkel ellentétben nem rögzítjük a fogakra, azok bármikor eltávolíthatóak.

Ez a megoldás rendkívül népszerű felnőtt pácienseink körében, egyre többen keresnek fel minket Invisalign fogszabályozó után érdeklődve.

Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy az átlátszó fogszabályozó sínek körülölelik a fogakat, alig észrevehetőek, és bármikor kivehetőek. Ez megkönnyíti az étkezést, a fogak és a készülék tisztítását is, valamint rendkívül esztétikus és kényelmes megoldást jelent azoknak, akiket zavarna egy rögzített készülék.

A kezelés során nagyjából 3-4 hetente van szükség a sínek cseréjére, aminek köszönhetően hatékonyan és rövid idő alatt, akár már 3 hónap elteltével is korrigálni tudjuk a kisebb eltéréseket a szájüregben.

A kezelés akkor igazán hatékony, ha a páciens együttműködik a fogorvossal, megfogadja a tanácsait és betartja az általában javasolt napi 20-22 órás viselési időt.

A fogszabályozás során 3 dimenziós digitális llenyomatot veszünk a páciens fogazatáról, és ennek megfelelően készítjük el a síneket, teljesen mértékben személyre szabva.

 

Ezekre érdemes figyelni fogszabályozó viselésekor

Bármelyik fogszabályozó típus mellett dönt, máris közelebb került vágyott mosolya eléréséhez.

A ma alkalmazott módszerek hatékonyak, a készülékek viselése könnyen megszokható akár már pár nap után is. Van azonban néhány szempont, amire érdemes kiemelt figyelmet fordítani fogszabályozó viselése során.

A megfelelő szájhigiénia, az alapos fogtisztítás valamint a rendszeres dentálhigiéniás kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy fogszabályozó viselése alatt is megőrizzük a fogak egészségét.

Rögzített készülékek esetén a fogak tisztítására több időt kell szánni, nagy hangsúlyt helyezve a brackettek körüli valamit a fogszabályozó ív melletti területek tisztítására is.

Az otthoni fogápolás mellett fogszabályzós pácienseinknek háromhavonta ismétlődő professzionális rendelői fogtisztítást, dentálhigiéniai kezelést javaslunk.

Fogszabályozása alatt válassza kedvezményes fogtisztító csomagunkat, mely során tapasztalt dentálhigiénikus kollégáink alaposan megtisztítják a fogakat a fogkőtől, a fogszabályzót a szennyeződésektől, ezzel megelőzve a baktériumok megtelepedését, az ínygyulladást és a fogak szuvasodását.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Felkeltettük az érdeklődését? Kérje fogorvosunk segítségét harmonikus mosolya megvalósításában.

Szakértőink az Ön igényeire szabva állítják össze a fogszabályzás kezelési tervet, melynek eredménye egy boldog, magabiztos és egészséges mosoly lesz. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)