#Mosolytervezés
#Fogszabályozás

Az arcesztétika kifejeződése a mesékben

Az arcesztétika a művészekre is mély benyomást gyakorol már évezredek óta. A különböző karakterek – jó, gonosz, gyámoltalan – mind-mind más arcfejlődési típust idéznek és ezeket fogszabályozás szempontjából érdemes megfigyelni.

A művészet a harmonikus arcú figurákat inkább hajlamos pozitív: ártatlan, hősies, szerény, gyönyörű stb. jelzőkkel felruházni, míg az előreugró állcsontú, görbe orrú karakterek inkább a mesehős ellenfeleit testesítik meg.

Vegyünk néhány jól ismert mesefigurát, és vizsgáljuk meg őket arcesztétika alapján:

Arcesztétika a pozitív karakterek esetében:

1. Hófehérke

Arcesztétika a mesékben

Szinte gyermeki, naiv, arányos, harmonikus, kerek arc. Nagy szemek, telt ajkak, fejlett járomcsont, fitos orr. A gyermeki vonások az ártatlanságot, naivitást, szelídséget tükrözik, mint a karakter „személyiségjegyei”.

2. Hamupipőke

Arányos, gyönyörű, nőies arc. Keskeny, előreálló állcsont, telt ajkak, arányos orr, széles járomcsont jellemzi Hamupipőkét, aki kedves, szerény és engedelmes, mégis bátor, hiszen elszökik a bálba.  

 

3. Pocahontas

Szépséges arc, megfelelő arányokkal.Nem kerek arc, inkább csontosabb, mely érezteti, hogy egy természetben nevelkedett, sportos karakter. Csontosabb, izmosabb arcú, mint pl. Hófehérke vagy Hamupipőke. Járomcsontja magas, ajka telt. Állcsontja előrefelé áll és széles.    

 

A fentiekhez képest a negatív mesehősök valamilyen harmonikustól eltérő arcfejlődéssel rendelkeznek.

A gonosz mostoha vagy boszorkány legtöbbször hosszú fejű, csúcsos állú, orra lefelé görbül, mert nincs alátámasztva, mivel a felső állcsontja túlságosan hátul van és nem nő előrefelé. Valamint a közép arcrész lefelé növekszik, nem előre.

 

A harmonikus arcfejlődés két irányba mutathat eltérést:

1. Túl rövid lesz a fej

Például a boszorkány a Hófehérkéből – mélyharapásos, hórihorgas orr, vagy nincs foga és emiatt nincs alátámasztva az ajakpír.

Az áll előrecsúszik és az egészséges arányokhoz képest nem tart távolságot a fogazat. Ez az arcforma úgy alakul ki, hogy nincs meg a kellő távolság összeharapáskor az alsó és felső állkapocscsont között, például azzal, hogy a fogak idővel lekopnak, vagy az őrlőfogak hiányoznak, ezért az időskor előrehaladtával összeesik a harapás.

 

2. Hosszúkás, megnyúlt arc

Például a gonosz mostoha

Az ő arca nem rövid lesz, hanem túl hosszú, de neki sincs eléggé telt ajka, mivel az nincs alátámasztva. Orra szintén horgas. E típusú arcfejlődés megtörténik olyanoknál, akiknél kiskorában fogszabályzási céllal kihúznak fogat. Az ajak alátámasztása nem alakul ki, keskeny lesz az ajak, később az orr hegyesedik, az áll összébb esik és csúcsosabbá válik.

(Képek forrása: Google)

Olvasson még többet a fogszabályozásról:

Fogszabályozás felnőttkorban - még nem túl késő? Kivehető éjszakai fogszabályozó gyerekeknek Fogszabályozás képekben - esetbemutatások előtte-utána Mikro implantátum - a hasznos segítő Fémmentes fogszabályozás Belső, nyelv felől rögzített fogszabályozó Állkapocs ízületi problémák kezelése

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje fogszabályozó szakorvosunk segítségét harmonikus mosolya megvalósításában. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel. 

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)