Naturadent - Esztétikai és lézerfogászat

Fogszabályozás felnőttkorban – Még nem túl késő?

Fogszabályozás felnőttkorban – Még nem túl késő?

A régen kínosnak számító fogszabályzó ma már egyfajta divattá vált a fiatalok körében. De mi a helyzet a felnőttekkel?

Felnőtt korban sem késtünk még el, ha tökéletesen rendezett fogsort szeretnénk? Jobban fog fájni? És egyáltalán hogy mutat ez majd egy komoly dolgozó emberen? Vezető fogorvosunkat, Dr. Fülöp Papp Mártát kérdeztük.

Mik a leggyakoribb okok, melyek miatt a páciensek felnőttkorban a fogszabályozás mellett döntenek?

Ha a fogszabályozást nézzük, akkor a felnőtt pácienseink főként esztétikai fogszabályozásra jelentkeznek hozzánk, a Naturadent Esztétikai és Lézerfogászatra. Az esztétikai fogszabályozás elsősorban az elöl elhelyezkedő, úgynevezett frontális fogak elrendezkedését érinti.

Az esztétikai okok mellett még egészségügyi okai is lehetnek a fogszabályoztatásnak, mint például amikor az alsó és a felső fogsor nem megfelelően érintkezik, a fogak nem megfelelően kapcsolódnak egymáshoz és egymásba. Ha az alsó és a felső fogsornál nincs meg az egészséges, funkcionális érintkezés, akkor jelentkezhet szorítás, fogcsikorgatás, fogletörés, fogkimozdulás, állkapocs ízületi fájdalom.

Ezekre a problémákra az egyik lehetséges megoldás a fogszabályozás, amely segítségével a lehető legoptimálisabb illeszkedés hozható létre, megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, tehermentesíthető az állkapocs ízület.

Biztos észrevették már pácienseink, hogy amikor foghiány pótlást készítünk, azaz inlay betét, onlay betét, vagy korona készül a fogra, akkor nagyon alaposan megnézzük, átgondoljuk, megtervezzük, hogy hogyan illeszkedjen a fogpótlás, mert ha a kezdeti probléma, amiből a foghiány keletkezett, már a rossz terhelést jelezte, akkor a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítenünk kell a fogpótlást. Az olyan esetekben, ahol egészségtelen terhelés éri majd a fogbetétet, ott javasolni szoktuk, hogy akár csak rövid időre is, de egy úgynevezett egészségügyi fogszabályoztatást végezzünk el, mert egyrészről helyre húzható a problémás fog, másrészről tehermentesíthető a fogfelület, a fogélek, ami sokkal tartósabb fogpótlást eredményez majd.

naturadent fogszabályozás buadpest

Miben tér el a felnőttkori fogszabályozás a gyermekkori fogszabályozástól?

Felnőttkorban már merevebbek a csontjaink és az ízületeink, mint gyermekkorban. Ez a ténymegállapítás a fogsorunkra is igaz. Felnőttkorban, azaz 16-25 év után a fogszabályozás már csak lágy erőkkel dolgozó, úgynevezett önligirozó rögzített fogszabályozókkal lehetséges.

A felnőttkori kötőszöveti, ízületi merevség miatt maga a folyamat több időt vesz igénybe és ezáltal több türelmet igényel a pácienstől. A csak esztétikai jellegű fogszabályozásnál, a szükséges kisebb korrekciókat akár fél év alatt is el lehet végezni, ennyi idő elegendő lehet a fogainknak a helyesen megtervezett, optimális helyzet elérésére.

Itt el kell mondanom, hogy mi, a Naturadent fogorvosai alapvetően a ránk bízott bizalomtól és a szaktudásunktól vezérelve arra törekszünk, hogy a fogazat, a fogíny, a szájkörnyék egészségét helyreállítsuk, ami mellett fontos, hogy pácienseinknek segítünk a saját szervezetük egészségének helyreállításában, megőrzésében.

A fogak szabályoztatása, a fogak természetes, optimális, védett, stabil helyzetének megtalálása is fontos része a céljainknak, hiszen a szervezet egészsége szempontjából hiába szépek és csinosak az első, úgynevezett mosolyfogaink, ha mögötte a hátsó rágó fogak betegek, rágás közben egymásra feszülnek. Illetve hiába egészséges minden egyes fogunk, ha a természetellenes elhelyezkedés miatt a rágás közben olyan mértékben feszülnek egymásnak, ami bármelyik pillanatban okozhat problémát, okozhat sérülést, okozhat fájdalmat.

A fogak kilógása, elmozdulása a fogszuvasodás, a fogletörés, a fogcsikorgatás mellett még okozhat sérüléseket a nyelvünkön és a szánk belső falában is. Ezek a sérülések általában rágás közben keletkeznek és mivel egy állandó felületi érintkezés és nedves környezet veszi körül őket, nehezebben is gyógyulnak.

A legtöbb felnőttkori fogszabályozás kezelések általában 1-2 év időtartamot igényelnek.

A mai felnőttek képzeletében még a régi kizárólag fémből készült, fájdalmas és hosszadalmas fogszabályozás képe él. Miben változott ez a technológia mára?

naturadent fogászat fogszabályozás felnőtt önligirozó lágy

A modern fogászati technológiáknak köszönhetően, a fogszabályozás kellemetlensége és a kezelés időtartama lecsökkent, kinézete pedig jóval esztétikusabbá, szinte észrevehetetlenné vált napjainkra.

Rendelőnkben, a Naturadent Esztétikai és Lézerfogászaton csakis a legmodernebb technológiákkal dolgozunk a fogszabályozás terén is. Úgynevezett önligírozó – más néven önzáródó, – fogszabályzó készülékeket használunk és helyezünk fel pácienseink fogaira, amelynek titka, hogy a hagyományos fém fogszabályozókkal ellentétben az ott meglévő gumikarika helyett a bracketbe épített saját zárak rögzíti a fogszabályozó készülék drótjának ívét. Ez a zár folyamatosan egyre szorosabbra záródik, így gyakorlatilag magától dolgozik a fogszabályozó ív – ebből az önligirozó elnevezés is, mely a legmegfelelőbb, jótékony elmozdulást engedélyezi a fogaknak az előre megtervezett ív mentén. Az önligirozó fogszabályozás az átlagosnál gyorsabb kezelési folyamatot eredményez alacsony súrlódású és kevesebb orvosi kontrollt igényel, mint a hagyományos eljárások, így rengeteg időt takaríthatunk meg a pácienseink számára.

Tudjon meg többet ide kattintva a Naturadentben használt legújabb önlígirozó fogszabályzókról és azok működéséről.

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre felnőttkorban, ha a lehető legesztétikusabban vagy akár észrevehetetlenül szeretnénk szabályoztatni fogainkat?

kepek_cikk_16-B_B_20130212

A régi fém fogszabályzók sokaknál problémát okoztak esztétikájuk, fémallergiájuk vagy egyéb szempontok miatt. Rendelőnkben fogorvosaink nem használnak allergizáló anyagokat, amelyek nem kedveznek, nem hasznosak, allergének pácienseink szervezetének. Fogszabályozás esetében sem használunk olyan fogszabályozó készüléket, amely anyaga allergiás tüneteket válthat ki, legyen szó gyerekkori vagy felnőttkori fogszabályozásról. Ha valakinek például fém allergiája van, akkor nyugodtan választhat fémmentes fogszabályozót is.

A legesztétikusabb önligirozó fogszabályzók brackettjei már fehér színű kerámiából készülnek, így közelről is nehezen észrevehetőek. Továbbá néhány esetben lehetőség van láthatatlan fogszabályozásra is, amely belülről a nyelv felől van feltéve a fogakra, így kívülről valóban észrevehetetlen, nem látható. Ezen fogszabályozók használata az első időszakban furcsa lehet, valóban szokni kell a viselésüket, de idővel számunkra is láthatatlanok, észrevétlenek lesznek.

Arcfejlődés csecsemő, kisbaba korban

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Akár gyermekkori, akár felnőttkori fogszabályozással kapcsolatosan is van kérdése, kérje nyugodtan fogorvosaink, fogszabályozó szakorvosunk segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gon-doskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak Ön és családja rendelkezésére is szaktudásuk tel-jességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Bejelentkezés

Rólunk mondták

Lap tetejére
Kedves Látogatónk!
Kérjük adja meg elérhetőségét, hogy válaszolhassunk önnek. Adatait bizalmasan kezeljük.
bezárás/close

Az itt megadott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Adatvédelmi nyilatkozatunk itt olvasható.