#Fogszabályozás

Nyelv felőli fogszabályzó

A nyelv felőli fogszabályzóról – őszintén.

Lingvális, azaz a nyelv felőli fogszabályozó alkalmazása különféle orthodonciai eltérésekre. A nyelv felőli fogszabályzó lényege, hogy a bracketeket és a fém ívet a fogak nyelv felőli, belső felszínére helyezik, így kívülről nem lesz látható a fogszabályozó.

 

Nyelv felőli fogszabályzó – miben más, mint a külső fogszabályozó?

Már a nevéből is látszik: a belső fogszabályozó a fogak nyelv felőli, azaz belső felszínére kerül. A nyelv felőli fogszabályzó is bracketekből és fém ívből áll, annyi különbséggel, hogy itt a bracketek talpát teljesen egyénre kell szabni, mivel a fogak belső felszíne nagyobb változatosságot mutat, mint a külső.

Nyelv felőli  fogszabályozás végeredménye

Mik a nyelv felőli fogszabályozó legnagyobb hátrányai?

Lingvális fogszabályzó esetén hatalmas kihívás a fogak és fogközök tisztítása (otthoni körülmények között). Speciális fogkefe, fogköztisztító kefe, új fogápolási rutin bevezetése, illetve gyakori(bb) fogászati dentálhigiénés kezelés szükséges.

Azok számára, akik a lehető legkevesebb változásra vágynak „a fogszabályozás előtti” kényelmes életükhöz képest, a könnyen kivehető és láthatatlan Invisalign fogszabályozó innovatív készülékeit javasoljuk.

Az előbb említett, világszínvonalú készülék a belső, nyelv felőli fogszabályozó másik negatívumára is megoldást kínál, hiszen mélyhúzott, átlátszó fóliából készült, így sosem sértheti fel a nyelvét (a lingvális fogszabályozónál a bracketek (brekett) és az ív is bizonyos fokú veszélyt jelentenek a nyelv és a száj épségére).

 

Nem zavar a beszédben, ha a fogak nyelv felőli oldalára kerül a fogszabályozó brekett és ív?

Felhelyezés után, igen kellemetlen lehet a külső és a belső ragasztott fogszabályozó is. A belső fogszabályzóhoz a nyelv is hozzáér, ami befolyásolja a beszédet. Gyakran előfordul belső fogszabályozó viselésekor irritáció vagy kényelmetlenség, hiszen a fém folyamatosan érintkezik a nyelvvel, akár ki is sebesítve azt.

Ezért közszereplőknek, előadóknak, menedzsereknek nem ez a legideálisabb megoldás, mivel a beszédet igencsak megnehezíti. Előfordulhat, hogy újra meg kell tanulni a beszédet, különösen figyelve a kiejtésre, mivel a felhelyezett lingvális fogszabályzóval a selypítés, pöszeség, gyakran előfordulhat. A magyar nyelvben gyakori sziszegő hangok képzése nehézkessé válhat az „sz”, a „z”, a „c”, illetve az „s”, a „zs”, a „cs” hangok, ami felnőtteknél gyerekes, éretlen benyomást kelt.

Szerencsére a fémallergiás – vagy a belső nyelv felőli fogszabályozó készülékek hátrányait elkerülni vágyó – pácienseknek nem kell lemondaniuk a kényelmes és láthatatlan fogszabályzásról.

Az esztétikus Invisalign fogszabályzó mélyhúzott, strapabíró, átlátszó fóliából készült, akár 3 hónap után látványos eredményhez segíti viselőjét, és a szájüreget vagy a fogínyt irritáló fémdrótok és brekettek nélkül fejti ki jótékony hatását.

Egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor könnyen, egy mozdulattal kivehető/visszahelyezhető. Így a fogmosás, az étkezés vagy egy fontos tárgyalás is olyan természetes élmény marad, mint korábban. Az egyetlen, ami változik, az a mosolya, amely az Invisalign segítségével napról napra egyre tökéletesebbé válik.

 
Hogyan tartható fenn a megfelelő szájhigiénia nyelv felőli fogszabályzó esetén?

A nyelv felőli lingvális fogszabályozó készülékek viselésekor különös gondot kell fordítani a fogápolásra. Belső fogszabályozáskor a tisztítás sokkal nehezebb, mint bármely más fogszabályzó viselésekor, így erre a célra javasoljuk a fogköztisztító kefe gyakori, brekettenkénti használatát.

A fogak és a fogszabályozó tisztán tartásáért a rendszeres időközönkénti fogszabályozási kontroll mellett a professzionális dentálhigiéniai kezelés is elengedhetetlen. Lingvális fogszabályzó viselésekor a fogkő kialakulása intenzívebb, mivel sokkal nehezebben tisztítható a fog és környezete, ezért elengedhetetlen a rendszeres professzionális fogkő eltávolítás, depurálás.

 
Nyelv felőli fogszabályzó után is szükséges a retenciós készülék viselése?

Mindenfajta, így a nyelv felőli fogszabályozás után is szükséges a retenciós készülék viselése, hogy a fogak a kívánt helyen szilárduljanak meg a csontban.

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)