Ínysorvadás, hogyan kezeljük, melyek a tünetek? Mitől alakul ki?

1056 Budapest, V. Kerület, Váci utca 81.
+36 1 789 0690
info@naturadent.hu
LézerfogászatLézeres ínyformázás, ínyplasztika, ínymosolyLézeres foggyökércsúcs gyulladás eltávolításLézeres nyelvfék, ajakfék eltávolításLézeres peri implantitis kezelésLézeres ínykorrekcióLézeres ínyesztétika, ínyvisszahúzódás kezelésLézeres fogfúrás, fogtömésLézeres gyökérkezelésLézeres kürettálás, mélytisztításLézer minden területre: a Biolase termékcsaládEsztétikai fogászatFogkő eltávolítás, depurálásMosolytervezés biológiai alapokonFogszuvasodás kezelése, fogtömésÓzonkezelés, fertőtlenítésMiért fontos a rendszeres dentálhigiénés kezelés?Kismama fogászatÁltalános fogászati állapotfelmérésLézeres ínyformázás, ínyplasztika, ínymosolyKerámia héjakDentálhigiéniai tanácsadásFogékszerGyermekfogászatBarázdazárásFog restaurációKofferdám izolálásPorcelán, azaz préskerámia koronaFémmentes cirkon korona és hídProfesszionális dentálhigiénés kezelésKorona, hídSzájsebészetCsontpótlás implantáció előttBiorezonancia, biorezonanciás mérésVoll mérésBölcsességfog húzás fájdalommentesenLágyszövettágítás a sikeres csontpótlásértFoghúzásDigitális panoráma röntgenLézeres ínykorrekcióCsontpótlás, arcüreg emelés saját membránnal kiegészítveCsontpótlás FogbeültetésFogfehérítésOtthoni fogfehérítésFogfehérítés Budapesten lézerrelLED lámpás fogfehérítésFehér fogak egy életre?Kiemelt ajánlataink4 + 1 Straumann implantátum akció - pároknak isOtthoni fogfehérítés – KIVÉTELES ajánlat akár 39.000 Ft-értSzépségfogászati csomag jegyespárok részéreIdén is ajándékozzon mosolyt!Gyermek fogászati csomagDentálhigiéniai csomag kismamák részéreFogpótlások, fogbetétek, koronákFogbeültetés - fogimplantátumLézeres mikroszkópos fogászatLézeres mikroszkópos gyökérkezelés: Mikor jó megoldás és hogyan zajlik?Állkapocs ízületi problémák kezeléseAltatásos fogászatFogszabályozásÖnligírozó fogszabályozásFémmentes fogszabályozásKivehető éjszakai fogszabályozó gyerekeknekFogszabályzó típusok: melyiket kinek ajánljuk?Esztétikai fogszabályozásLáthatatlan fogszabályzásBelső, nyelv felőli fogszabályzóÉjszakai fogszabályzó akár felnőtteknek isÖnligírozó fém vagy porcelán fogszabályzó
LézerfogászatEsztétikai fogászatSzájsebészetFogszabályozásFogfehérítésKiemelt ajánlatainkFogpótlások, fogbetétek, koronákFogbeültetés - fogimplantátumLézeres mikroszkópos fogászatÁllkapocs ízületi problémák kezeléseAltatásos fogászat

Ínysorvadás kezelése, tünetek

Az ínysorvadás alatt azt a jelenséget értjük, amikor az íny visszahúzódik a fogról, melynek következtében szabaddá válik az alatta levő foggyökér. Ezáltal az ínysorvadás első tünete, hogy a fogak érzékennyé válnak. Ez a fogbetegség gyakori probléma, azonban minél előbb kezeltetni szükséges, hogy a további ínyproblémák elkerülhetők legyenek. 

Az ínysorvadás tünetei

Sokan összekeverik az ínysorvadást a fogínygyulladással. Az ínysorvadás, azonban a fogínygyulladás következtében alakulhat ki. Így fontos tisztában lennünk, hogy mely tünetek jelzik a fogíny sorvadását. 
A fogínysorvadás első tünetei között a fogérzékenység szerepel, amely leginkább étkezés, fogmosás, hideg/meleg italok vagy tapintás során tapasztalható. Az íny emellett visszahúzódik, amelynek következtében láthatóvá válik a fog nyaki része. Fogínysorvadás során akár spontán vagy fogmosáskor jelentkezhet vérző íny, esetleges ínytasakok, kellemetlen lehelet, fogak közötti rések, vöröses színű íny. Ritkábban tapasztalható akár a fogak mozgása vagy azok elvándorlása eredeti pozíciójukból. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon kollégáinkhoz

 

Mitől alakul ki a fogínysorvadás?

Fogínysorvadáshoz általában a hosszan fennálló fogínygyulladás vezet. Mint a legtöbb fogászati probléma, a fogínygyulladás hátterében a nem megfelelő szájhigiénia vezet. Fogaink nem megfelelő tisztítása során a megtelepedett baktériumok és azok elszaporodása esetén lepedék képződik a fogakon, amely, ha nincs megfelelően eltávolítva fogkővé alakul át. A fogkő irritálja az ínyt, így az hosszútávon elválik a fogaktól. A nem megfelelő szájápolás nem az egyetlen ok, amiért az ínysorvadás kialakulhat. A genetikai hajlamnak is igen nagy szerepe van ennek kialakulásában. Emellett bizonyos fogászati kezelések után is kialakulhat fogínysorvadás, mint a túl nagy méretű tömések vagy a korona széleinek nem megfelelő illeszkedése, hiszen ezek irritálják az ínyt. 

Fogszuvasodás kezelése
 

Hogyan kezeljük az ínysorvadást a NaturaDentnél?

Az ínysorvadás kezelésére a NaturaDent Lézerfogászatán egy komplex fogászati csomagot állítottunk össze. Az ínysorvadás kezelése során a fogorvos és a dentálhigiénikus szerepe egyaránt jelentős. 
Kezelésünk megkezdése előtt a fogorvos egy konzultáció keretében felméri a szájüreg és a fogak állapotát. Ezután a dentálhigiénikus elvégez egy teljeskörű tisztítást, amely segít megszabadítani a fogakat a felhalmozódott lepedékektől. A dentálhigiénikus egy szájhigiéniás tanácsadást is ad a pácienseknek, hogy a jövőben minél jobban kiküszöbölhető legyen a fogkőképződés, ezáltal megtanulhatják a helyes fogmosás technikáját és a szájhigiéniás eszközök használatát. 
A dentálhigiéniás kezelés után a rendelőnkben megtalálható lézer segítségével fertőtlenítjük az ínytasakokat, ezzel elpusztítva a baktériumokat, így a gyógyulás sokkal gyorsabb lesz, mint a hagyományos fogászati kezelések után. A fogínysorvadás ezáltal rendkívül gyorsan kezelhető. 

Néhány esetben, attól függően, hogy a páciens mennyire előrehaladott ínysorvadásban szenved, előfordulhat, hogy lézeres kürettálást, lézeres mélytisztítást kell elsőnek elvégezni. Ez a folyamat érzéstelenítésben történik. Az orvos eltávolítja az íny alatt található gyulladt szöveteket és helyileg fertőtleníti szintén lézer segítségével. 

Szolgáltatásunk itt azonban nem ér véget, hiszen a rendszeres ellenőrzés rendkívül fontos, így egy pár hónap múlva visszarendeljük a pácienst egy kontrollra, ahol megnézzük és dokumentáljuk a kezelés eredményességét. 

Professzionális dentálhigiénés kezelés
 

Visszanő az elsorvadt fogíny?

Az évek során elsorvadt fogíny nem fog visszanőni, azonban fogaink megtartása érdekében a folyamatot lassítani kell és meg kell állítani. A fogíny pótlására különböző sebészeti műtéti technikák állnak rendelkezésünkre, a lebenyképzéstől az ínyátültetésig többféle módszer melyekről ínyplasztika oldalunkon olvashat részletesebben.

 

Hogyan tehetünk az ínysorvadás ellen?

A megfelelő szájhigiénia a legfontosabb, amellyel az ínysorvadás és szinte majdnem mindegyik fogászati probléma ellen tehetünk. Ezért is hangsúlyozzuk nem csak az otthoni fogápolást, de a rendszeres professzionális dentálhigiénés kezelés elvégeztetését. Az otthoni szájápolás során pedig a fogkefe mellett használjunk fogselymet, fogköztisztító kefét, valamint esetenként szájvizet, amely fertőtleníti a szájüreget. Ezeknek az eszközöknek a rendszeres használata mellett elkerüljük a lepedékek kialakulását. Amennyiben kialakult a fogkő, mindenképp tanácsos elmenni egy professzionális fogkőeltávolításra, illetve nagyon fontos az évenkénti fogászati szűrés melynek segítségével korán felismerhető a probléma. 

Fogaink egészsége fenntartása érdekében nem csak a megfelelő szájápolás fontos, de az egészséges életmód is. Érdemes elkerülni a dohányzást, az alkoholt, a cukros ételek/italok fogyasztását, valamint a stresszt. Nem is gondolnánk mekkora hatással vannak szokásaink és általános egészségünk fogainkra nézve. 

 

Miből tudhatja, hogy fogínysorvadása van?

A fogínysorvadás tünetei észrevehetők, ha odafigyelünk fogaink állapotára. Ha Önnél előfordul a fentebb fogínysorvadás tünetei fejezetben leírtak közül bármelyik, akkor érdemes átgondolnia egy általános fogászati állapotfelmérés, konzultáció lehetőségét.
A legjobb amit tehet, hogy rendszeresen megvizsgáltatja fogait fogorvossal aki szakértőként felismeri és tudja mit lehet tenni a megelőzés és prevenció érdekében.

 

Páciensünk véleménye:

” Gyerek korom óta rettegtem a fogorvosoktól, mígnem egy kedves barátom addig-addig ajánlotta a Naturadentet, míg beadtam a derekamat és elmentem. Azóta tényleg nem félek! Vérprofi csapat, csak a legjobbakkal dolgoznak, és hidd el tényleg nem fog fájni, se közben és sem utána. De ne nekem hidd el! “ – Stadler Zsolt

 

Még több google vélemény a Naturadent Lézerfogászatról

 

Ha pedig bármilyen fogászati problémája lenne vagy az ínysorvadás tüneteit tapasztalja, keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot!

Várjuk szeretettel rendelőnkben!
 

Legfrissebb cikkek

Rossz fogak okai

A rossz fogak okainak hátterében nem csak fogászati problémák, de más általános betegségek is állhatnak. Ezek megtalálása érdekében mindenképp fontos, hogy keresse fel szakértő csapatunkat, hogy kezelni tudjuk a probléma forrását. 

Tömött fog lüktet

A tömött fog lüktetése általában nem jelent jót. Valószínűleg a fogtömés magassága vagy annak illeszkedése a többi fogra okozhat problémát. Ilyenkor érdemes azonnal felkeresni újra a fogorvost, hogy minél előbb...

a

Időpontfoglalás

Tegye fel kérdését!

Időpontfoglalás

Hogyan zajlik az első bejelentkezés?

  1. Időpont foglalását megerősítjük e-mailben vagy telefonon keresztül
  2. Első látogatáskor: panoráma röntgen készítés, íny és fogazat vizsgálata
  3. Részletes írásos kezelési terv és ajánlat
  4. Személyre szabott fogászati tanácsadás, szükséges kezelés egyeztetése
  5. Az eredmény: magabiztosabb mosoly, egészséges fogazat!

Tegye fel kérdését!


Hírlevél

Kérjük adja meg e-mail címét és havonta értesítéseket kap aktuális akciónkról.

a

Budapest, V. Kerület, Váci utca 81.
Rendelési idő Hétfő - Csütörtök: 7:30 - 21:00, Péntek: 8:00 - 14:00
+36 1 KATTINTSON
KATTINTSON
Naturadent