#Dentálhigiénés kezelések
#Fogmegtartó kezelések

Rossz fogak okai

A rossz fogak okainak megtalálása érdekében mindenképp fontos, hogy keresse fel szakértő csapatunkat, hogy kezelni tudjuk a probléma forrását.
 

Rossz fogak okai – Fogászati megközelítés

A rossz fogak okaira számos fogászati probléma lehet kiindulópont. Ezeknek megtalálására először meg kell állapítani a rossz fogak okainak betegségét. Fogászati probléma lehet akár a fogszuvasodás, repedések a fogakon, fogkopás, fogérzékenység, amelyek végeredménye akár komoly fogfájás is lehet.

Emellett nemcsak a fogak betegsége okozhat problémát, de ínybetegségek is állhatnak a rossz fogak okai mögött. Fogászati szempontból a fogproblémák jelentős része általában az elhanyagolt szájhigiénia miatt alakul ki, azonban a rossz fogak okai mögött a nem megfelelő fogmosási technika és az étkezési szokások (nassolás, szénhidrátban gazdag étrend) egyaránt állhatnak. 

 

Rossz fogak okai – Más is lehet a háttérben? 

A rossz fogak okai mögött állhat ennél sokkal összetettebb probléma is. Például más általános betegség, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, vagy rossz szokások, mint a fogcsikorgatás, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, illetve részben a genetika is okozhat fog- és fogíny problémákat. A legjobb, ha minél előbb utánajárunk, hogy mi lehet a háttérben, és a problémát, illetve annak forrását szakszerűen kezeltetjük. 

 

A rossz fogak okainak megtalálása

A rossz fogak okainak megtalálása nem mindig könnyű, hiszen akár összetett probléma is lehet a háttérben. Tapasztalt fogorvosaink segítenek megtalálni a baj okát, akár már az első találkozás alkalmával. Ez nagyon fontos, hiszen a hosszú távú siker érdekében elsősorban a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, nem csupán a rossz fogak okainak ellátására.

A rossz fogak okainak megtalálása után pedig megkezdődhet a problémák kezelése, legyen az fogszuvasodás, fogágybetegség, fogérzékenység, foghiány vagy ezek kombinációja. 

 

Kezdjük az alapoktól: a rossz fogak okainak kialakulása és kezelési módszere

A rossz fogak okai elsősorban a nem megfelelő szájhigiénián alapulnak. Az otthoni szájápolási technika nagymértékben hozzájárul a fogak egészségének fenntartásához. Ha nem alkalmazzuk az otthoni szájápolási eszközöket megfelelően, akkor könnyedén kialakulhat bármelyik fogászati probléma.

Fontos, hogy a fogkefe mellett használjunk valamilyen fogköztisztító eszközt, amely lehet fogselyem vagy fogközkefe. Emellett érdemes elkerülni a szénhidrátban gazdag nassolni valókat, és már azzal is sokat tehetünk, ha étkezés után csak fél óra elteltével mosunk fogat, hogy a felpuhult zománcot ne sértsük meg

A megfelelő eszközök rendszeres használata mellett, végezzünk otthon a tükörben is ellenőrzést fogainkon, hogy nem-e látunk bármilyen elszíneződést (barna, fekete lyukakat, foltokat), esetleg a fogak közé szorult ételmaradékot vagy fogselymet. Továbbá járjunk el legalább félévenkénti fogászati állapotfelmérésre és professzionális dentálhigiénés kezelésre, hiszen a fogorvos és a dentálhigiénikus segíthet leginkább fenntartani fogaink egészségét. 

Fontos, hogy fájdalom esetén ne várjunk a szükséges kezeléssel. Fogérzékenység vagy fogfájás esetén sem szabad halogatni a fogorvos felkeresését, mivel a rossz fogak okait súlyosbíthatjuk a kezelés hiányával.

Lehet, hogy egy kisebb problémát kezdetben egy kis töméssel megoldhatunk, azonban a későbbiekben akár gyökérkezelésre is szükség lehet a fog megmentésére, végső esetben foghúzásra is sor kerülhet, melyet sokkal költségesebb híddal vagy implantációval lehet már csak pótolni.

Amennyiben fog-, ínyérzékenységet, fogfájást vagy bármilyen fogászati problémát észlel, keresse fel kollégáinkat, hogy minél előbb elvégezhessük a rossz fogak okainak feltárását és annak szakszerű kezelését!

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)