#Fogfájás

A fogfájás okai és kezelési módszerei

Nézzük mi mindentől fájhat a fog!

  1. A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás 

Gyakran a fogfájás oka a fogszuvasodás.

A fogszuvasodás következtében a fog felszíne elhal, így apró lyukak keletkeznek a fogon, amelyek szabad utat adnak a különböző baktériumoknak és ételmaradékoknak. A fogszuvasodás apró barna, sötét foltokként jelentkezik a fog felszínén és sűrűn fogfájással jár együtt.

Ennek kezelésére több módszert is alkalmazunk annak függvényében, hogy milyen gyakran jelentkezik fájdalom. Amennyiben harapáskor érez fájdalmat, akkor a fogszuvasodást lézeres fogtöméssel kezeljük.

Hideg/meleg ételek és italok fogyasztása esetén jelentkező fájdalomnál fogtöméssel vagy gyökérkezeléssel segítünk a fog egészségének visszaállításában, attól függően milyen súlyos a fog állapota.

Ha folyamatosan fájdalmat észlel fogszuvasodás esetén, akkor a fognál lézeres gyökérkezelést alkalmazunk a gyulladás kezelése érdekében és a fogfájás megszüntetése miatt.

Lézeres gyökérkezelés Naturadent

2. Fogfájás oka – Pulpitis, azaz fogbélgyulladás 

A második leggyakoribb oka a fogfájásnak a pulpitis, azaz a fogbélgyulladás. A pultisinek különböző fajtái léteznek, de általában fogszuvasodás miatt alakul ki, azaz a fogbél baktériumokkal fertőződik, emiatt pedig begyullad.

Ez igen éles fájdalommal járhat, amelyet azonnal érdemes kezeltetni, hiszen meglehetősen rossz szövődményei lehetnek. Nem csak fogvesztéshez vezethet, de a fertőzés tovább terjedhet és gennyesedés is kialakulhat.

A pulpitis legjobb kezelési módszere a lézeres gyökérkezelés, amit a NaturaDent fogorvosai teljesen fájdalommentesen végeznek el. A lézer segítségével pedig a kezelés utáni gyógyulási idő sokkal gyorsabb, mint a hagyományos gyökérkezelés esetén. 

 

3.    Fogfájás oka - Túlterhelés 

Fogunk a túlzott terheléstől is fájhat. A stresszes életmód következtében például sokan erőteljesen összeszorítják fogaikat, amelyet szinte észre sem veszünk mindennapjaink során. Emiatt terheljük fogainkat, így kikophat a fog felszíne, ami elmozdulást eredményezhet, és terhelheti az állkapocs ízületét egyaránt.

Sok esetben tapasztalhat éjszakai fogcsikorgatást, amelyre szintén megoldást nyújtunk harapásemelő készülék segítségével. Ezzel tehermentesítjük a fogakat és az állkapcsot, így a fájdalom megszűnhet és a harapáson is igazíthatunk. Állkapocs ízületi problémák kezelésére keresse szakembereinket.

4.    Fogfájás oka lehet a fogban lévő periapicalis gyulladás 

Előfordulhat fogfájdalom abban az esetben, ha a fogat már gyökérkezelték. Ilyenkor a fog környezete nem képes befogadni a különböző anyagokat, emiatt harapáskor érzékeny, és fájdalmas lehet.

Ebben az esetben a fogat panoráma röntgen alapján megvizsgáljuk, és általában újra gyökérkezelésnek vetjük alá, amelyet gyógyszeres kezeléssel egészítünk ki, hogy a gyulladást teljes mértékben kezelni tudjuk. Amennyiben nem hatásos a kezelés vagy úgy találjuk a fog már nem megmenthető, foghúzást javaslunk a páciensnek. 


5.    Fogágybetegség (parodontopathia)

A fogágybetegség a felnőttek igen nagy részét érinti, azonban sokan nem tudnak róla. A fogágybetegség következtében jelentkezhet fogfájdalom és ínyérzékenység egyaránt. Tünetei nem csak a fogfájás, érzékenység lehet, de az íny vérzékennyé válik és egyéb gyulladásos megbetegedések is kialakulhatnak a szervezeten belül.

A fogágybetegség kezelése során csökkentjük a gyulladást, megnézzük, hogy az adott fog megmenthető-e vagy sem. A gyulladás csökkentésére lézeres kürettálást, mélytisztítást alkalmazunk, amellyel eltávolítjuk a baktériumokat és az elhalt szöveteket. A kezelés után a fogfájás gyorsan elmúlik, hiszen a lézer segít csökkenteni a gyulladást, a vérzést és emiatt a gyógyulási folyamat sokkal gyorsabb lesz. 

 

6.    Letört vagy repedezett fog

Fogunk abban az esetben is fájhat, ha letört vagy elrepedt. Ilyenkor főleg harapáskor és hideg/meleg hatására érezhet éles fájdalmat. Fogunk több esetben is repedezetté válhat, vagy letörhet.

Lehet az baleset, fogszuvasodás, pontatlan tömés vagy a nem megfelelő illeszkedés harapáskor. A letört vagy repedezett fogat többféleképpen kezeljük, attól függően, hogy a problémát mi okozta vagy az mekkora mértékű. Általában fogkorona segítségével pótoljuk a letört fogat, azonban van, hogy gyökérkezelésre is szükség van, ha már az ideget is érinti a törés. 

 

7.    Impaktált bölcsességfog 

Impaktált fognak azt a fogat nevezzük, amely az előtörés során elakadt. Ez gyakori a bölcsességfogak esetében, amely igen nagy fájdalommal jár, hiszen akár be is gyulladhat a körülötte lévő terület.

Ebben az esetben azonnal érdemes fogorvosunkhoz fordulni, hiszen súlyos szövődményekkel járhat, ha nem kezeltetjük az elakadt fogat. Az impaktált bölcsességfogat általában eltávolítjuk, azaz fájdalommentes foghúzással kezeljük. Így könnyen megszabadulhatunk a későbbi szövődményektől és a fájdalomtól egyaránt. 

 

Amennyiben fogfájással küzd, ne halogassa a fogorvos felkeresését!
Válassza a NaturaDent Lézerfogászatát, segítünk megtalálni a fogfájás pontos okát és annak kezelési módszerét a lehető legfájdalommentesebb módon. Sok szeretettel várjuk rendelőnkben! 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink