#Dentálhigiénés kezelések
#ultrahangos fogkőeltávolítás

Mindent az ultrahangos fogkő-eltávolításról

Sokan ugyanis abban a tévhitben élnek, hogy a fogkő kizárólag egy esztétikai eredetű kellemetlenség. Valójában azonban nagyon súlyos dominó-effektust indíthat el a fogazat kapcsán, így tartós fennállása akár még fogvesztést is okozhat.


Szerencsére ma már nagyon hatékony és fájdalommentes módszerek léteznek arra, hogy megszabaduljunk ettől a problémától. Ilyen például a NaturaDentnél is elérhető ultrahangos fogkő-eltávolítás, ami a dentálhigiénés kezelések között az egyik leggyakrabban igénybe vett szolgáltatás.


Mit kell tudni az ultrahangos fogkő-eltávolításról? 

Az alábbiakban minden fontos részletet összegyűjtöttünk az ultrahangos fogkő-eltávolításról, de segítünk megérteni a fogkő sajátosságait, sőt gyakran ismételt kérdésekre is válaszolunk.


Mi az a fogkő?


Az első és legfontosabb a téma kapcsán a fogkő definiálása. Sokan nem tudják, de a fogkő nem más, mint megkeményedett, elmeszesedett lepedék, ami olyan makacs módon kötődik a fogazathoz, hogy eltávolításához nem elegendő a fogmosás vagy más egyéb otthoni módszer alkalmazása.


Ha valaki hajlamosabb rá vagy olyan körülmények uralkodnak a szájüregen belül, a fogkőképződés folyamata minden esetben nagyon gyors. Jellemző, hogy az étkezések után szinte azonnal elindul a fogfelszínen a lepedék megkövülése, ezért fontos a rendszeres fogmosás és szájhigiénia.


Amennyiben ugyanis a lepedéket nem távolítjuk el megfelelő fogmosással, illetve egyéb eszközök – fogköztisztító, fogselyem – használatával, akkor egy vékony réteg alakul ki a fogfelszínen. Ebből előbb dentális plakk lesz, majd a nyálban megtalálható ásványi anyagok kicsapódásával elmeszesedik.


Ezt a gyakorlatilag elmeszesedett lepedéket nevezzük fogkőnek.


Honnan tudjuk, hogy fogköves a fogunk?


A fogkő nagyon jellegzetes külső jegyekkel rendelkezik, ezért megjelenése azonnal felismerhető a fogak felszínén. Kezdetben általában sárgás lepedékként jelentkezik, amit semmilyen módszerrel, még erős fogmosással sem lehet eltávolítani.


Később ez a lerakódás – gyakran az életmód vagy a káros szenvedélyek hatására – barnává vagy feketévé is változhat, azaz rögtön felismerhető, elkülöníthető a hagyományos lepedéktől.


Beazonosítását az is megkönnyíti, hogy a legtöbbször a fog felszínén található, de az íny alatt, sőt a fogközökben egyaránt megbújhat. Jellemzője még, hogy annyira szilárd és olyan erősen kapcsolódik a foghoz, hogy hagyományos otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani.


A fogkő általános panaszai közé sorolható még, hogy a páciens gyakran tapasztal kellemetlen ízeket, ebből kifolyólag jellemző a rossz szájszag is, ami fogmosással sem javítható. Szintén gyakori még, hogy a fogköves fogazat hatására fogmosás után ínyvérzés jelentkezik.


Miért fontos a fogkő-eltávolítás?


A fogkőről sajnos nagyon sok tévhit kering az emberek között. Valakinek már a felismerés is gondot okoz, mások pedig úgy gondolják, hogy miután csak esztétikai problémáról van szó, nem szükséges foglalkozni vele, holott közel sem ennyire egyszerű a helyzet.


Eleve a nagyobb mennyiségben lerakódott fogkő jelentős mértékben rontja a fogazat esztétikai értékét, az elülső fogak esetében negatívan befolyásolja a megjelenést, azonban ennél sokkal súlyosabb szövődményei is lehetnek.


A fogkő az ínygyulladás leggyakoribb oka


Amiért a fogkő különösen veszélyes, az nem más, minthogy a lerakódás kiváló táptalajt nyújt a szájban élő kórokozók számára. Ezek között pedig agresszívabb baktériumok is megtalálhatók, amelyek kezdetben csak fogszuvasodást, később azonban súlyosabb elváltozásokat egyaránt előidézhetnek.


Ide sorolható például a gingivitis, vagy ismertebb nevén fogínygyulladás, valamint a parodontitis, azaz ínysorvadás. Ezek az elváltozások természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem az elhanyagolt szájhigiéniából fakadó folyamatok miatt.


Először jellemzően általános ínygyulladással indul a folyamat, ami hol eltűnik, hol visszatér, de a duzzadt-, vöröses-, fogmosáskor vérző-, érzékeny- és fájdalmas íny fokozatosan állandó problémává válik.


Könnyen ínysorvadás és fogvesztés lehet a vége


Amennyiben az ínygyulladás háttere nincs feltárva, mondhatni kezeletlen marad, a következő lépcsőfok a fogágybetegség. Ilyenkor a gyulladás hatására a szövetek és a csontok bomlani kezdenek, majd kialakul a fog, valamint az íny között egy úgynevezett tasak, ami minden esetben fogászati beavatkozást igényel.


Ezek a tasakok ugyanis hagyományos-, illetve otthoni szájhigiénés módszerekkel nem tisztíthatók, ezáltal állandósítják a kellemetlen szájszagot, illetve a fogíny gyulladását, ami a páciens állapotának romlásával fogvesztéshez vezethet.


Fontos megjegyezni, hogy a fogágybetegség vagy más néven fogínysorvadás a legtöbbször a fogkő hatására megjelenő ínygyulladás hatására alakul ki. 


Azonban vannak olyan egyéb betegségek, állapotok, sőt káros szokások is – mint például a dohányzás –, amelyek vagy elősegíthetik a fogágybetegség megjelenését, vagy súlyosabbá tehetik a már meglévő elváltozás lefolyását.


Ezt a destruktív folyamatot azonban csírájában elfojthatjuk, ha a megfelelő szájhigiénia mellett rendszeresen gondoskodunk a fogkő eltávolításáról.


Hogyan működik az ultrahangos fogkő-eltávolítás?

Ultrahangos fogkőeltávolítás előtti előkészületek a Naturadentnél


Hogy miért olyan hatékony az ultrahangos technológia a fogkő-eltávolításban? Leginkább azért, mert a direkt fogászatok számára-, azaz professzionális felhasználásra kifejlesztett ultrahangos depurátorok akár 24 - 42 000 Hz-es teljesítményre is képesek.


Ezzel a frekvenciával egyfajta speciális rezgés generálható, miközben az eszköz vizet porlaszt, a folyamat hatására pedig lepattog a fogkő úgy, hogy a fogfelszín közben egyáltalán nem károsul.


A működési elvből már nyilvánvalóvá válik, hogy az ultrahangos fogkő-eltávolítás egy teljesen fájdalommentes kezelési forma, ami ráadásul rendkívül hatékony, hiszen a technológia még a nem látható vagy nehezen hozzáférhető helyeken is működőképes.


Érdemes elkerülni az otthoni fogkő-eltávolítási módszereket


A világháló tele van kétes eredetű tippekkel és trükkökkel azzal kapcsolatban, hogy miként tudjuk otthoni praktikákkal hatékonyan eltávolítani a fogkövet. Itt fontos felhívni a figyelmet, hogy ezek szinte kivétel nélkül hatástalanok vagy veszélyesek.


Rengeteg helyen olyan összetevőket javasolnak ebből a célból, amelyek károsíthatják a fogfelszínt, de még a száj nyálkahártyáját is, miközben magára a fogkőre vagy egyáltalán nem gyakorolnak hatást, vagy csak nagyon elhanyagolható mértékben.


Ma már elérhetők otthon használható ultrahangos fogkő-eltávolító készülékek, amelyek hasonló elven működnek, mint a fogászati rendelőkben használt megoldások, de mégsem olyan hatékonyak. Egyrészt gyengébb teljesítményűek, másrészt pedig nem képzett személyzet kezeli őket.


Az ultrahangos fogkő-eltávolításnak ugyanis megvannak a maga lépései és előkészületei, súlyos kárt okozhatunk fogainkban és szájhigiéniánk épségében, ha felkészületlenül vágunk bele az otthoni fogkő-eltávolításba. Hiába vásároltunk ehhez drága készüléket, azzal is könnyedén okozhatunk visszafordíthatatlan károkat!


Emiatt az otthoni módszerek ebben a tekintetben egyáltalán nem javasoltak, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek gyakran többet ártanak ezekkel, mint amennyit használnak.


Az ultrahangos fogkő-eltávolítás menete


Az ultrahangos fogkő-eltávolítás minden esetben egy többlépcsős folyamat. Az egyes lépések az alaposság érdekében nem kihagyhatók vagy felcserélhetők, az alábbiakban pedig el is mondjuk, hogy miért.


Ultrahangos fogkő-eltávolítás


Maga a fogkő-eltávolítás a legtöbb esetben teljesen fájdalommentes, legfeljebb kisebb kellemetlenségekkel jár. Fontos tudni azonban, hogy a fogkő fizikai eltávolításával a folyamat még közel sem ér véget!


Fogpolírozás és fogtisztítás


A beavatkozás egyik fontos lépése, hogy a fogkövek leszedését követően a fogakat megtisztítsák és polírozzák. Előbbi rendszerint speciális kézi és gépi eszközökkel történik, hogy a nehezebben hozzáférhető fogközöket is elérhessék vele.


Csak ezt követően kerül sor a fogak polírozására. Ehhez egy speciális polírozó kefét és pasztát használnak a szakemberek, ami lehetővé teszi, hogy a fogak felszíne még simább és tisztább lehessen. Ez a művelet nagyon fontos ahhoz, hogy a fogkő rövidtávon ne tudjon újra problémát okozni.


Tanácsadás


Az ultrahangos fogkő-eltávolítás utolsó lépése minden esetben a szaktanácsadás, a megfelelő szájhigiénia elérését célzó motiválás. Nagyon sokan ugyanis rosszul mosnak fogat vagy nem használnak olyan kiegészítőket, amelyek megakadályozhatnák, esetleg késleltethetnék a fogkő lerakódását.


A beavatkozást végző fogorvos vagy dentálhigiénikus asszisztens hasznos tanácsokat, útmutatást és motivációt ad a megfelelő fogmosáshoz, vagy az olyan kiegészítők használatához, mint például a fogköztisztító, illetve a fogselyem.


Az ultrahangos fogkő-eltávolítás előnyei

  • Javul a fog esztétikai megjelenése, ezáltal a páciens önbizalma.
  • Elősegíti a szájhigiénia fenntarthatóságát.
  • Növeli a komfortérzetet.
  • Megszünteti az ínygyulladást, valamint a kapcsolódó fogászati problémákat.
  • Fájdalommentes és hatékony megoldás a fogkő ellen.

Gyakran ismételt kérdések az ultrahangos fogkő-eltávolításról


Mennyi ideig tart az ultrahangos fogkő-eltávolítás?


A kezelés időtartamát minden esetben meghatározza a fogak állapota, ezáltal függ a kezelt terület méretétől, valamint a fogkövesség mértékétől egyaránt. A NaturaDentben egy diplomás dentálhigiénikus alapos kezelése során hozzávetőlegesen 60 perces időintervallummal kell számolni a teljes beavatkozás kapcsán.


Mennyire fájdalmas az ultrahangos fogkő-eltávolítás?


Gyakori tévhit az emberek között, hogy a fogkő-eltávolítás egy fájdalmas beavatkozás. Ultrahangos technikával azonban teljes egészében fájdalommentes, hiszen csak és kizárólag a fogkőre gyakorol hatást, miközben magát a fogat vagy annak felszínét nem károsítja.


Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a páciens érzékenységet tapasztal a fognyaki részen. Ez különösen a fogínyhoz közeli, nagyobb kiterjedésű fogkőnél jellemző. Ilyen esetekben a NaturaDent dentálhigiénikusánál felületi érzéstelenítés és érzéstelenítő injekció is kérhető, amely biztosítja a teljes fájdalommentességet.


Fehéríti a fogat az ultrahangos fogkő-eltávolítás?

 

Mivel a fogkő egy látványos esztétikai probléma, ezért az ultrahangos fogkő-eltávolítás során látható lesz a sárgás-barna fogkő által eltakart fogrész, aminek előtűnése esztétikailag  eredményezheti egy fehérebb fogsor hatását. Nemcsak a fogkövek leszedése, hanem a folyamathoz kapcsolódó polírozás egyaránt szebbé, egészségesebbé és fehérebb hatásúvá teszi a fogazatot. Fontos azonban kiemelnünk, hogy az ultrahangos fogkő-eltávolítás nem fogfehérítő eljárás, ettől nem várhatjuk fogaink kimutatható árnyalatbeli fehéredését.


Fogaink tehát érzetre és látványra is tisztábbak lesznek. Különösen akkor, ha a kezelés polírozással és gyöngyhomok fúvással történik, hiszen a hagyományos módszerekhez viszonyítva sokkal simább és tisztább felület érhető el még a nehezen megközelíthető helyeken is.

 


Mikor ellenjavallt az ultrahangos fogkő-eltávolítás?

Alapvetően egy biztonságos és bejáratott technikáról beszélhetünk az ultrahangos fogkő-eltávolítás kapcsán. A szívritmus-szabályozóval élő pácienseknek azonban mégsem javasolt az alkalmazása, hiszen számukra az ultrahangos berendezések használata kerülendő.


Nekik sem kell azonban aggódniuk, hiszen ilyenkor a NaturaDent dentálhigiénikusa szónikus módszerrel és hagyományos kézi eszközökkel valósítja meg a fogkő eltávolítását, ami ugyanolyan kíméletes, mint az ultrahangos eljárás.

 


Mire figyeljünk az ultrahangos fogkő-eltávolítás után?


A kezelés után néhány esetben előfordulhat, hogy a páciens érzékenységet tapasztal a fognyaki részen. Ez különösen akkor jellemző, ha a fogkő nagyon kiterjedt volt és a kérdéses területen is megjelent már.


Ilyenkor előfordulhat, hogy a fogak átmenetileg érzékennyé válnak, különösen a hidegre, a melegre, az édesre vagy a savanyúra, de megfelelő fogkrémmel már néhány nap alatt megszüntethető ez a kellemetlenség. Amennyiben nem csökken az érzékenység, úgy lézeres fognyaki érzékenység csökkentő kezeléssel teljesen megszüntethető.


Fontos, hogy a fogkő-eltávolítás után legalább 2-3 óráig nem javasolt enni, különösen olyan ételeket, amelyek erősen színező hatással rendelkeznek. Inni természetesen szabad, azonban lényeges megmaradni a víznél, így a kávé, a vörösbor vagy a cukros és szénsavas üdítőitalok mellőzése erősen javasolt.


Milyen gyakran ajánlott elvégezni az ultrahangos fogkő-eltávolítást?


Erre a kérdésre nem lehet sztenderd válasszal szolgálni, hiszen rengeteg tényezőtől függ. Példának okáért a páciens fogazatának és fogágyának állapotától, a korábbi parodontológiai kezelésektől, de még az életkortól és az életmódtól is. 


Az általános ajánlás az, hogy félévente legalább egy alkalommal szükség lehet rá, de mivel a fogkő gyakorlatilag folyamatosan képződik a fogazaton, így prevenciós jelleggel – közel sem csak esztétikai okokból – a negyedéves ultrahangos fogkő-eltávolítás sem nevezhető gyakorinak.


Mennyibe kerül az ultrahangos fogkő-eltávolítás?


Az ultrahangos fogkő-eltávolítás dentálhigiénés csomagajánlat részeként érhető el a NaturaDentnél. Aktuális árainkat ide kattintva találja!

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink