#Lézeres fogmegtartó kezelések

Fogágybetegség és a fogínygyulladás kezelése

Sajnos ma Magyarországon a lakosság 90%-át kisebb-nagyobb mértékű fogágybetegség kínozza. Legtöbben csak elmegyünk mellette, természetesnek vesszük, ha vérzik az ínyünk fogmosás közben, ráfogjuk a fogkefére vagy a rossz fogmosási technikára.

Pedig nem mindig ez az igazság: a kiváltó ok akár súlyos fogágybetegség is lehet. Időben felismerve és kezelve a problémát, az íny egészsége teljesen visszaállítható. De ezért tenni is kell...

A fogágybetegség leggyakoribb tünete az íny duzzanata, gyulladása, a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, kellemetlen szájszag, fájdalomérzet, súlyos esetben pedig a fogak ki is lazulhatnak, mozogni kezdhetnek. Az ilyen tünetek, ha nem fordulunk időben fogorvoshoz, a fogak elvesztéséhez vezethetnek.

 

Mi is az a fogágybetegség?

A parodontitis vagy fogágybetegség tulajdonképpen a fog tartószerkezetének gyulladása, amelyet a köznyelvben fogágyként emlegetünk. A fogágy egy összetett rendszer, amelynek elnevezése is a fogak elhelyezkedésére utal.

 

A fogágy betegsége a felnőttkori fogvesztés leggyakoribb oka.
A fogínygyulladás alattomosabb, mint hinnénk, ugyanis az egész szervezetre kihathat, és összefüggésbe hozható többek között különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is.

 

Az ínygyulladás kiváltó oka a nem megfelelő szájhigiéné miatt felhalmozódó lepedék, valamint a lepedékben található nagy mennyiségű baktérium. Ha lepedék gyűlik fel az íny közelében, akkor ott előbb vagy utóbb gyulladás alakul ki. A legtöbb esetben az ínygyulladás egy alapos dentálhigiéniés kezeléssel még gyorsan megszüntethető.

 

Azonban, ha ez a gyulladásos állapot hosszú időn keresztül fennáll, a gyulladás kiterjed a fogágyra is, és súlyosabb megbetegedést okoz. Először is az íny szövetét károsítja, ínyvisszahúzódást okozva. Súlyosabb esetekben pedig a fogágy többi részére, azaz a rostokra és a csontszövetre is kiterjed a fennálló gyulladás, károsítva azokat.

 

Ennek következtében a fog megtámasztása meggyengül, a fog mozogni kezd, illetve a fog gyökerétől az íny elválik, és mély tasakok jönnek létre. Ezekben a tasakokban baktérium, fogkő és gyulladt szövet halmozódik fel és folyamatos gyulladásban tartják a fogágyat.

 

 

Hogyan ismerheti fel a fogágybetegséget?

 • Fogmosás hatására, fogselyem használatakor vérzik az ínye.
 • Ínye érintésre érzékeny, sötétebb színű, feszült, láthatóan gyulladt.
 • Fogmosás vagy hideg-meleg étel, ital fogyasztásakor érzékenyebb, fájdalmasabb a fog nyakánál, a fogkorona és az íny találkozásánál.
 • Fogai mozgathatóvá válnak.
 • A kilazult fogak elvándorolnak, eredeti helyükről rövid időn belül kitérnek, eldőlnek, elmozdulnak.
 • Lehelete egyre kellemetlenebb szagú, hiába mos fogat akár naponta többször is.

 

Ha Ön ezek közül bármelyiket is tapasztalja, akkor Önnek nagy valószínűséggel beteg az ínye, kezdődő vagy előrehaladott fogágybetegsége van!

Ismerjük ezt az állapotot, naponta többször is találkozunk új pácienseinknél a problémával, de szerencsére megvannak a megszüntetési módszereink, a bevált, revitalizáló megoldásaink a fogágybetegség kezelésére, tünetmentessé tételére.

A 10 legfontosabb dolog, hogy ne veszítse el fogait...

 

A fogágybetegség megszüntetése

Az ínygyulladással kezdődő fogágybetegség viszonylag könnyen kezelhető. A legtöbb esetben elegendő egy jó alapos fogkőeltávolítás, professzionális fogtisztítás és egy dentálhigiéniai tanácsadás, hogy eltűnjön a fogágy gyulladását okozó lepedék, és megtanulja, hogyan ápolhatja még hatékonyabban fogait és fogínyét.

 

Az előrehaladott fogágybetegség esetén már komolyabb kezelések szükségesek. A mélyrehatóbb, a nagyobb kiterjedésű gyulladást megszüntető kezeléseknél a lézerfogászat legújabb eszközeit - a Biolase lézerfogászati berendezéseket - és módszereit is használjuk.

 

A fogágybetegség megszüntetésére a legalkalmasabb és a legbarátságosabb jelenleg ismert fogászati kezelési módszer a fájdalommentes lézeres kürettálás, a lézeres mélytisztítás. A lézeres tisztítás célja, hogy az ínygyulladást okozó baktériumokat, a gyulladás miatt már elhalt szöveteket és a gyulladásban lévő szöveteket is maradéktalanul eltávolítsuk. Fertőtlenítsük a gyulladt, beteg fogíny részt és a lehető legjobb tudásunk szerint biztosítsuk a leggyorsabb és legmaradandóbb gyógyulást.

 

A lézeres kürettálás során a lézerfény koncentrált és irányítható energiát szállít a szövetekbe, ahol az elnyelődik, szinte azonnal elpusztítva minden gyulladást okozó baktériumot. Modern eljárásaink segítségével gyorsabban, nagyobb alapossággal, sokkal kevesebb kellemetlenséggel orvosolható a probléma, és a gyorsabb gyógyulás is garantált.

 

Lézeres kezeléseink nem terjednek ki a fogba korábban elhelyezett tömőanyagok eltávolítására, továbbá a lézeres kezelések alkalmával bizonyos esetekben szükség van az érzéstelenítő injekció használatára. A lézeres fogászati kezelések különböző előnyei az adott kezelések során különböző mértékben jelentkeznek. Célunk, hogy pácienseink kezelései a lehető legnagyobb nyugalomban és fájdalommentesen történhessenek meg.

Kérje bátran ínygyulladásra, fogágybetegségre specializált fogorvos és dentálhigiénikus kollégáink segítségét!

 

Életmód, mint a legfőbb gyógyszer

Az ínygyulladás számtalan ok miatt kialakulhat, de szinte mindegyik visszavezethető egy-egy életmódbeli káros sajátosságra.

 

Melyek az ínygyulladás legfőbb kiváltó okai?

 • A rendszertelen, vitaminmentes táplálkozás.
 • A mozgásszegény életmód.
 • A stresszes munkavégzés.
 • A nem megfelelő dentálhigiénia.
 • A kiegyensúlyozatlan magánélet.
 • A nem megfelelő fogápolási termékek használata.
 • A napi káros szenvedélyekhez való ragaszkodás.

Mi segíthetünk a tünetek megszüntetésében, Ön pedig képes változtatni a kiváltó okokon, így elkerülhetőek a mozgó fogak. Amiben saját és pácienseink tapasztalatai alapján tudunk, abban segítünk, tanácsot adunk.

 

Önnek nincs más dolga, mint:

 1. alaposan megfigyelni fogai és fogínye állapotát,
 2. megvizsgálni életmódját és összeírni a problémás területeket,
 3. felkeresni rendelőnket,
 4. segítséget kérni fogorvosainktól, dentálhigiénikusainktól.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje kolléganőink segítségét, csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)