#Lézeres fogmegtartó kezelések

Fogínysorvadás: megelőző lépések, tünetek és gyógyítás

A fogínysorvadás, a fogágybetegség korunkban is népbetegségnek számít. Az elhanyagolt szájhigiénia, a nem megfelelő táplálkozás miatt lerakódott lepedék, fogkő kellemetlen tüneteket okozhat, melynek kezelése fogaink és fogínyünk védelme érdekében javasolt.

Becslések szerint a magyar felnőtt lakosság közel 80-90% tapasztalta a fogágybetegség tüneteit, azonban sokan elhanyagolják betegségüket és halogatják a kezelését. Ez azonban csak a gyulladásos állapot súlyosbodását okozza, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Bármilyen fogászati panaszról legyen szó, a Naturadent Lézerfogászat fogorvosai kíméletesen és fájdalommentesen dolgoznak, így Önnek nincs oka félelemre!

 

Mi a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás vagy fogágybetegség egy gyulladásos betegség, melyet a fogakon megtapadt lepedékréteg, és az abban felhalmozódó baktériumok okoznak. A gyulladás az íny szintjén kezdődik, azonban kiterjedhet a fogakat tartó szövetekre, súlyos esetekben a csontállományra is.

Azokban az eseteken, amikor a gyulladás kihat a fog tartószerkezetére, súlyosan károsítja a fog stabilitásáért felelős szöveteket, aminek következtében a fog kilazul, mozogni kezd vagy akár ki is eshet.

A fogínysorvadást általában egy ártalmatlannak tűnő, hosszú ideig fennálló, kezeletlen fogínygyulladás előzi meg. Az íny szabad szemmel is látható visszahúzódása azonban már az ínygyulladás késői szakasza, ami ha nem kezelik, könnyen fogínysorvodássá súlyosbodhat.

 
Mitől alakulhat ki fogínysorvadás vagy fogágybetegség?

A fogágybetegség oka a kezeletlen, tartósan fennálló ínygyulladás, amit a nem megfelelő szájhigiénia, valamint a fogkő felhalmozódása okoz.

Vannak továbbá olyan betegségek, szokások és egészségügyi állapotok, amelyek hozzájárulhatnak a fogágybetegség kialakulásához, vagy súlyosbíthatják a meglévő gyulladást.
Ezek közül a legjellemzőbbek:

 • Dohányzás
 • Stresszes életmód
 • Fogcsikorgatás, fogszorítás
 • Helytelen táplálkozás, ásványi anyagok és vitaminok hiánya
 • Hormonális változások: serdülőkor, terhesség
 • Cukorbetegség
 • Bizonyos gyógyszerek szedése, pl.: egyes epilepszia ellenes gyógyszerek és vérnyomáscsökkentők

A fogínysorvadás kialakulásában ezen felül genetikai okoknak is nagy szerepe lehet, a betegségre való hajlam ugyanis örökölhető. Az esetek döntő többségében azonban a kialakulásának hátterében a kezeletlen ínygyulladás, a nem megfelelő fogápolás és a rossz szájhigiénia áll. 

 

 

Mik a fogínysorvadás tünetei?

A fogínysorvadás számos kellemetlen, ám első ránézésre ártalmatlannak tűnő tünetet okoz. Első jele elsősorban a megduzzadt, érintésre érzékeny fogíny, mely az egészséges világos rózsaszín helyett sötét, pirosas, vagy élénkvörös színűvé válik.

A kezdeti tünetek mellett az alábbiakat tapasztalhatjuk fogínysorvadás esetén:

 • Fogmosáskor rendszeresen vérzik a fogíny
 • A fogíny duzzadt, élénkpiros színű, tapintásra is érzékeny
 • Fogíny fájdalom vagy érzékenység alakul ki
 • Kellemetlen lehetet, szájszag alakul ki
 • A fogíny visszahúzódik a fogról, szabaddá válik a fognyak, kilátszik a fog gyökere
 • Súlyos esetben a fog mozgathatóvá válik, fájdalmas a rágás, nem szívesen terheljük a fogat

Amennyiben rendszeresen tapasztalja a felsorolt tüneteket, érdemes mielőbb szakértő segítségét kérnie és fogorvoshoz fordulnia!

 

Ezért veszélyes a fogínysorvadás

A fogínysorvadás és fogágybetegség könnyen megelőzhető, azonban gyakran elhanyagolt fogászati probléma. A tüneteket sok páciens nem veszi komolyan, aminek következtében a helyzet még súlyosabbá válhat, és akár fogvesztést is okozhat.

Sok olyan pácienssel találkozunk, akik már csak a súlyos tünetek megjelenésekor, a fogak kilazulása, elvándorlása után keresi fel rendelőnket.

Fontos hangsúlyozni, hogy mindez megelőzhető, amennyiben már a kialakulóban lévő gyulladás esetén, az első tünetek megjelenésekor felkeresik rendelőnket.

A fogágybetegség kezelésekor a cél a fokat megmentése és a gyulladásos állapot megszüntetése. A betegség következtében elsorvadt fogíny azonban nem tud visszanőni, az ínyszövet károsodása visszafordíthatatlan.

Az ínysorvadás otthoni módszerekkel, házilag nem kezelhető, gyógyításához mindenképpen professzionális fogorvosi ellátás szükséges. Fogágybetegség kezelése során a fogak közötti, íny alatt található, valamint a fog és íny között kialakuló tasakokban összegyűlt baktériumokat is alaposan el kell távolítani, ami csak rendelői körülmények között kivitelezhető.

A kezelés során nemcsak a tüneteket szüntetjük meg, hanem a gyulladást okozó körülményeket is feltárjuk és megszüntetjük azokat, hogy tartósan egészséges állapotot érjünk el.

Indokolt esetben pedig parodontológus szakorvosunk felkeresését javasoljuk pácienseinknek, ahol speciális, az adott helyzethez igazodó kezelési tervet állítunk össze.

Fontos szerepet játszik a gyógyulásban, hogy a rendelői kezeléseket követően betartsuk a dentálhigiénikus javaslatait, és kiemelten ügyeljünk a megfelelő otthoni száj- és fogápolásra, ezzel segítve a gyógyulást és megelőzve a gyulladás újbóli kialakulását.

 

 

Hogyan gyógyítjuk a fogínysorvadást, fogágybetegséget a NaturaDentnél?

Rendelőnkben páciens központú megközelítést, félelem- és fájdalommentes lézeres módszereket alkalmazunk.

Fogágybetegség esetén a fogorvos első teendője az állapotfelmérés és digitális panoráma röntgenfelvétel készítése. Ez alapján feltérképezhető a fogak gyökerének és a csont állapota is.

A kezelőorvos ezek után fogkő eltávolítást javasol, melynek során a dentálhigiénikus megtisztítja a fogakat fogakat, eltávolítja a felszíni és íny alatti területekről a fogkövet és a lepedéket, ami addig megakadályozta a fog fogínyhez való szoros tapadását. 

A fogínysorvadás kezelése során az első lépés mindig egy alapos professzionális fogtisztító kezelés, amelynek rendszeres ismétlése elengedhetetlen a fogak egészészségének megőrzése érdekében. A dentálhigiénikus által végzett kezelés fájdalommentes, de kissé kellemetlen lehet, igény esetén helyi érzéstelenítésben is tudjuk végezni, az Ön szükségleteinek maximális kiszolgálása érdekében.

A már komolyabb ínysorvadás és fogágybetegség kezelésére a legalkalmasabb és a legbarátságosabb jelenleg ismert fogászati módszer a fájdalommentes lézeres kürettálás, vagyis lézeres mélytisztítás. Lézeres kezeléseink segítségével a fogakon és fogínyen található baktériumokat maximálisan el tudjuk távolítani, ami látványosan gyorsabb gyógyulást eredményez.

 

Fogínysorvadás gyógyítása lézer segítségével

A lézeres kürettálás célja, hogy az ínygyulladást okozó baktériumokat, a gyulladás miatt már elhalt szöveteket és a gyulladásban lévő szöveteket is maximálisan eltávolítsuk. A lézer segítségével fertőtlenítjük a gyulladásban lévő fogínyt, hozzájárulva a gyors és tartós gyógyuláshoz.

A kezelés során, a jelenleg legmodernebb fogászati lézeres készüléket, a Biolase Waterlase iPlus-t használjuk, mely hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a fogínygyulladás megszüntetését és a fogágybetegség gyógyítását.

Alkalmazása által a kezelés sokkal kíméletesebbé és kellemesebbé válik, a kezelt terület kevésbé vérzik, a fogíny pedig nem duzzad meg. A lézer gyógyító és fertőtlenítő hatásának köszönhetően a fájdalom sokkal enyhébb és a gyógyulási procedúra is lerövidül. 

 

Fogínysorvadás, fogágybetegség tünetei, Naturadent Lézerfogászat

 

Gondoljon a megelőzésre! 

Figyeljen fogai egészségére és a megfelelő szájápolásra. Mosson fogat legalább napi kétszer, és használjon fogselymet vagy fogköztisztítót. Különösen ügyeljen a fogak között, valamint a fogak belső felszínén felhalmozódó szennyeződések eltávolítására. Táplálkozzon egészségesen és teljes értékűen, étrendje tartalmazzon minden szükséges vitamint és ásványi anyagot.

Járjon rendszeresen fogorvosi kontrollra és fogkő eltávolításra, előzze meg a komoly fogágybetegség kialakulását! Ha nem ismerjük fel időben a problémát, akkor egy fájdalommentes, rövid ideig tartó kezelés helyett akár évekig is elhúzódó, fájdalmas fogágybetegség elé nézünk, amit már csak komplikáltabb beavatkozásokkal lehet gyógyítani.

Több ezer elégedett páciensünk a bizonyíték arra, hogy nincs ok a félelemre, és az egészségmegőrző, fájdalommentes kezelések halogatására.

 

 

”Sokáig haboztam fogorvoshoz menni, azonban amikor szükséges volt, olyat kerestem, ahol nem kell tartanom az injekciótól és a fúrótól. Ekkor találkoztam a lézerfogászattal és a Naturadenttel. Nekem bejött a választás, mert azt adja, amit szerettem volna: fájdalommentes és kényelmes. Maga a fogászati légkör is kellemes. Fogorvosom nagyon kedves és felkészült, odafigyel a páciensre, mindig elmondja, mi történik, mire számítsak. Aki fájdalommentes és modern fogászati kezelést keres, annak bátran ajánlom a Naturadent lézeres kezelését! “ - Budai Zsolt

 

”Azt hiszem nem ismerek annyira precíz, alapos fogorvost, mint Dr. Fülöp Papp Márta. Mindent helyrehoz, azt is, amit 20 éve elrontottak. Sosem jártam félelem nélkül fogorvoshoz, most viszont teljesen nyugodtan ülök a váróban, tudom, hogy a legjobb kezekben vagyok.“ – Kiss Ágnes

Még több vélemény a Naturadent Lézerfogászatról

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje lézersebészeti specialistáink, szájsebészeink segítségét ínye esztétikai problémáinak fájdalommentes, gyors, lézeres kezelésében. Válassza professzionális lézeres kezeléseinket, hogy ínye még szebb lehessen. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)