#Szájsebészet

Kíméletes szájsebészeti kezelések

A szájsebészet sokak számára rémisztően hangzó, rettegett fogászati terület, korábbi rossz tapasztalatok vagy tévhitek miatt. Manapság azonban, mint minden fogászati kezelés, a szájsebészeti beavatkozások is elvégezhetőek teljes érzéstelenítésben, fájdalommentesen. Aggodalomra tehát semmi ok, a szükséges beavatkozásokat nem érdemes halogatni, hiszen azok az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak, még nagyobb problémát előidézve.

Rendelőnkben a hagyományos fogászati kezelések mellett szájsebészeti műtétek elvégzésére is lehetőség van. Felszerelt kezelőhelyiségeink és korszerű eszközeink egyaránt alkalmasak arra, hogy rendelőnkön belül elvégezzük a szükségesnek ítélt sebészeti beavatkozásokat. A kezelések során egyedülálló lézerfogászati eszközeinket rendszeresen alkalmazzuk, mely segítségével még alaposabb munkát végzünk, felgyorsítva a műtét utáni gyógyulást. A lézer jótékony erejét felhasználva a műtéti területet meg tudjuk tisztítani a gyulladást okozó baktériumoktól, fertőtlenítjük a szöveteket, melynek eredményeként a beavatkozások még kíméletesebbé válnak.

Bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szájsebészetre vonatkozó információkat, érintve a leggyakrabban végzett beavatkozások lényeges tudnivalóit is. Tájékozódjon Ön is szolgáltatásainkról, és olvassa el szakorvosaink tanácsát!

Mivel foglalkozik a szájsebészet?

A szájsebészet a fogorvoslás egy speciális területe, mely a fogakon túl a szájüreg, az arc és az állkapocs csont megbetegedéseivel és elváltozásaival foglalkozik. Vannak olyan helyzetek, melyek hagyományos fogászati beavatkozások által már nem kezelhetőek, és szájsebész szakorvos hozzáértésére van szükség. Ilyenek például a komplikáltabb foghúzások, ínyt érintő beavatkozások, implantálás előtti csontpótló kezelések, valamint a fogbeültetések is.

Ezeket a műtéteket teljes érzéstelenítésben végezzük, de rendelőnkben akár altatásban történő kezelésekhez is lehetőséget biztosítunk. Altatást speciális esetekben, valamint a páciens kifejezett kérésére végzünk, aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens segítségével.

 

A leggyakoribb szájsebészeti kezelések

Foghúzás műtéti úton

A foghúzás az egyik leggyakrabban végzett szájsebészeti beavatkozás. Egy fog műtéti úton történő eltávolítására akkor van szükség, ha a fogat valamilyen okból kifolyólag nem lehet egyszerű foghúzással eltávolítani.

Ilyen ok lehet például, ha a röntgenfelvételen látszik, hogy a fog gyökerei betörtek vagy elgörbültek, és nem megfelelő a helyzetük. Előfordulhat továbbá, hogy nagymértékű szuvasodás miatt a fognyak és korona is olyan mértékben roncsolódott, hogy hagyományos foghúzás során nem lenne biztonságos a fogak eltávolítása. Gyakori továbbá a szájsebészeti foghúzás a felső szemfogaknál is, a közeli arcüreg szerkezetének védelme miatt.

 

Bölcsességfog műtét

Szintén gyakran hallunk a bölcsességfog eltávolításáról, hiszen mindennapi szájsebészeti eljárásnak számít. Egy nem megfelelő helyzetben lévő, bedőlt, rossz irányba növekedő, vagy elakadt bölcsességfog számos problémát idézhet elő. Károsíthatja és eltolhatja a környező fogakat, könnyen begyulladhat, rendszeres fájdalmat és folyamatos gyulladást előidézve a szervezetben.

Panoráma röntgenfelvétel segítségével könnyen megállapítható, ha a bölcsességfogak pozíciója nem megfelelő, és ki kell őket húzni. A leghátsó őrlő fogak nehezen elérhetőek, továbbá gyakran előfordul, hogy nem, vagy csak részben nőttek ki. Ezek miatt pácienseinknek biztonságos műtéti foghúzást javasolunk, mely során megszabadítjuk őket a bölcsességfogak által okozott kellemetlen tünetegyüttestől.


Gyökércsúcs rezekció

Vannak olyan esetek, amikor a fog gyulladása olyan kiterjedtté válik, hogy a fog gyökércsúcsi részét is érinti, góc formájú gyulladást okozva. Ez az állapot idővel cisztává is alakulhat, ezért a fog megmentése érdekében mielőbb be kell avatkozni és el kell távolítani a gyulladásos gócot a gyökércsúccsal együtt. Ezt a kezelést nevezzük rezekciónak, melyet rendelőnkben lézeres eszközök segítségével végezzük.

Szájsebészeti úton gyorsan és fájdalommentesen gyulladás mentessé tudjuk tenni az érintett területet, megelőzve a probléma súlyosbodását, és esetleges ciszták kialakulását. Ennek a kezelésnek köszönhetően a gyökércsúcs gyulladását meg tudjuk szüntetni, a fogat pedig nem szükséges kihúzni.

 

Parodontális kürett

Súlyos ínygyulladás és fogágybetegség során a fogak körül úgynevezett tasakok alakulnak ki, melyben baktériumok telepednek meg, folyamatos gyulladásban tartva a területet. A fogágybetegség kezeletlenség esetén az ínyszövet visszahúzódásával, sorvadásával, hosszú távon pedig a fogak elvesztésével jár.

Rendelőnkben a fogak megmentése érdekében lézeres parodontális kürettet  alkalmazunk a fogágybetegséggel rendelkező pácienseink esetében. A kezelés során a lézer segítségével kíméletesen tisztítjuk meg a tasakokat, eltávolítjuk a fog és az íny között felhalmozódott baktériumokat, valamint a gyulladt szöveteket. A kezelés után az íny gyorsabb ütemben regenerálódik, az ínytasak bezáródik, és a fog sem lesz továbbá veszélyeztetve.

 

Csontpótlás és fogimplantáció

Manapság már a fogbeültetés is a gyakran végzett szájsebészeti kezelések közé tartozik. Napjainkban ez a legmegbízhatóbb és legstabilabb fogpótló eljárás, ami miatt egyre több páciensünk dönt a fogimplantáció mellett.

Rendelőnkben mind a beültetést megelőző csontpótlást, mind pedig a fog beültetését gyakorlott szájsebész fogszakorvos végzi. Ez a megoldás egy fog hiánya, részleges vagy teljes foghiány esetén is alkalmazható, esztétikus és funkcionális fogpótlást jelent. Maga a fogbeültetés egy 3-6 hónapig tartó kezeléssorozat, mely akár 50-60 évre stabil fogat biztosít viselőjének.

 

Ínyformázás és ínyplasztika

Sok páciensünknek okoz problémát az ínymosoly, vagyis az az állapot, amikor az íny a fogak jelentős részét eltakarja, kevésbé esztétikussá téve ezzel a mosolyt. Ezekben a helyzetekben lézeres ínyformázást javaslunk pácienseinknek, amely kezelés során csökkentjük a fogakon lévő íny arányát.

A kezelés során egyensúlyba hozzuk az íny és a fog arányát és méretét, kialakítjuk a páciens adottságainak ideális formát, megteremtve ezáltal a vágyott harmonikus mosolyt.

 

Szájsebészeti beavatkozás után

Minden beavatkozás más és más, azonban vannak olyan általános érvényű javaslatok, amelyeket érdemes betartani szájsebészeti műtét után, a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Foghúzás, és egyéb műtéti beavatkozások után, az érzéstelenítő hatása alatt (általában a kezelést követő 3-4 órában) nem javasolt enni, csak folyadékot szabad fogyasztani.

  • Tejet, valamint tejterméket a beavatkozást követő 2-3 napig nem javasolt fogyasztani, mivel ezekben megtalálható egy olyan baktérium fajta, amely hozzájárulhat a seb elfertőzéséhez.
  • Dohányzás, valamint alkohol fogyasztása szintén nem javasolt, a seb gyorsabb gyógyulása érdekében.
  • Kiemelten kell figyelni a megfelelő szájhigiéniára, kerülni kell viszont a műtéti terület piszkálását, szívogatását és az öblögetést is.
  • A javasolt fájdalomcsillapítót vagy antibiotikumot a szájsebész utasításainak megfelelően, az előírás szerint szedni szükséges, hiszen ez felgyorsíthatja és megkönnyítheti a gyógyulási folyamatot.

Szájsebészeti kezelések a Naturadentben

Ritka az olyan fogászat, ahol a kisebb, fogmegmentő szájsebészeti kezelésektől a bonyolultabb beavatkozásokig minden problémát orvosolni tudnának.

A Naturadent rendelője és csapata viszont képes kezelni és megoldani ezeket a bonyolult, nagy tapasztalatot és gondoskodást igénylő kezeléseket is. Csapatunk tagjai minden felmerülő probléma kapcsán lelkesek, felkészültek, nyugodtak és mindig segítőkészek!

Szájsebész, implantológus és parodontológus szakorvosaink felkészültsége és nemzetközi szakmai tapasztalatuk is garancia a sikeres és fájdalommentes beavatkozásokra. Szájsebészeti kezeléseink sikerességét a legmodernebb lézerfogászati berendezések és technikák alkalmazásával is tovább erősítettük.

A fogászati szájsebészeti műtétek nagyon komolynak és félelmetesnek tűnnek, mi komolyan is vesszük őket, de gondoskodásunk és szakmai tudásunk megtapasztalása után már Önnek sem lesznek olyan félelmetesek. Tőlünk Ön is ugyanolyan mosolyogva fog távozni, ahogy a többi, elégedett, boldog páciensünk is teszi.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Rendelőnkben komoly szájsebészeti tapasztalattal rendelkező, felkészült szájsebész kollégák várják Önt! Kérje szakértő kollégáink segítségét az Önnek megfelelő szájsebészeti kezelés megtervezéséhez! Bármely szájsebészeti kezelés iránt érdeklődik, csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel várják Önt is rendelőnkben.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)