#Foghúzás

Foghúzás utáni teendők: mit szabad és mit nem?

Néha sajnos a problémás fog már nem megmenthető és a további fogak védelme érdekében el kell távolítani, foghúzásra van szükség. Ez a szájsebészeti kezelés a modern eljárásoknak köszönhetően ma már nagyon kíméletes.

 

Mit érdemes tudni a foghúzásról?

A foghúzás mindig védelmi céllal történik. A kihúzásra ítélt fog már nem menthető meg, vagy útban van a további egészséges foghelyzet kialakításában.

A foghúzás mindig teljes érzéstelenítésben, szájsebész szakorvos segítségével, teljesen fájdalommentesen történik. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a foghúzás utáni fájdalom is minimális legyen?

A következő bekezdésekben szuper tippeket olvashat erre vonatkozóan!

 

Mit ajánlott megtenni foghúzás előtt?

A foghúzást megelőzően, legkorábban a foghúzás előtt 14 nappal, egy professzionális fogkő eltávolításon, depuráláson ajánlott részt venni. A dentálhigiénikus által végzett fogkő eltávolítás során a fogakat alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk a fogkövet, ami kitűnő táptalajt biztosítana a gyulladást okozó baktériumoknak.

Ezekkel az óvintézkedésekkel a foghúzás után is megtartható az egészséges szájflóra, elkerülhető, hogy a kihúzott fog helye elfertőződjön. Kiemelten fontos a megelőzés, hogy foghúzás után a lehető leggyorsabb gyógyulást biztosíthassuk.

 

Mennyi ideig tart a foghúzás?

A foghúzás gyors és fájdalommentes. Gyakorlott, gondos szájsebész szakorvosaink nagy tapasztalattal rendelkeznek mindenféle fog eltávolításában, a többi fog megmentésében. Mindig figyelembe vesszük pácienseink egészségügyi és lelki állapotát is, és csak akkor távolítjuk el a fájós, problémás, vagy útban lévő fogat, ha ahhoz minden körülmény alkalmas.

 

Mi történik közvetlenül a foghúzás után?

Az eltávolított fog helyén egy véralvadék, gyakorlatilag egy vérdugó alakul ki, ami lezárja a sebet és meggátolja, hogy a baktériumok a lyukba, a csont felszínére letapadva adott esetben fertőzést okozzanak. Ezért is fontos, hogy kihúzás előtt a fog környéke és a száj teljesen fertőzésmentes legyen.

Rendelőnkben a foghúzás után maradó seb aljára egy fertőtlenítő tablettácskát, illetve egy kis szivacsot teszünk, ami ezt a véralvadékot stabilizálja, rögzíti. A további biztonság kedvéért egy öltés is bekerül a sebbe, ami megakadályozza ezen megerősített vérdugó kiesését. A gyógyulást segítendő homeopátiás tanácsokat is adunk pácienseinknek.

Orvosaink gondoskodásán, előrelátásán túl pácienseink is sok mindent tehetnek ennek a védelmi zónának a megőrzése érdekében.

 

Mire kell még odafigyelni a foghúzást követően?

Alapszabály: a fog eltávolítása után a sebet tilos szívogatni, továbbá öblögetni és köpni!

Ezen felül tejet, tejterméket 2-3 napig nem szabad fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejtermékekben jelen van egy olyan baktérium fajta - a lactobacillus -, amely szintén elfertőzheti a véralvadékot.

A foghúzás mindenképp trauma a fogínynek és a foghoz kapcsolódó szöveteknek, az idegeknek is. Az érzéstelenítő felszívódása után kisebb fájdalom jelentkezhet, amit a fájdalom csökkentése érdekében nyugodtan lehet hűteni egy kis jeges borogatással, de szigorúan kívülről, közvetlenül nem érintkezve a foghúzás helyével.

 

Mit tegyünk, ha valamilyen oknál fogva kihullik a gyógyulást segítő vérdugó?

Ha az említett vérdugó valami oknál fogva kijön vagy elmozdul a helyéről, érdemes minél előbb felkeresni fogorvosunkat, aki fel tudja deríteni az elmozdulás okát és ha szükséges, betétet tud cserélni a fog után maradt lyukban.

Ha nem így teszünk, akkor általában 2-3 nap kell, amíg a szájban található baktériumok kifejtik hatásukat, és a fog helye a kezdeti javulást követően erősebben fájni kezd. Ha erősödnek a panaszok, akkor a lehető leggyorsabban menjünk vissza a fogorvosunkhoz, aki megoldást fog találni rá!

A további komplikációk elkerülésére lehetséges, hogy elég egy alapos tisztítás, akár lézerfogászati készülékeket is bevetve, egy lézeres fertőtlenítés vagy a lézeres biostimuláció.

Ha rendben múlik a fájdalom, akkor elég egy hét múlva újabb időpontot kérni varratszedésre, és kontrollra. Rendelőnkben minden foghúzás után automatikusan adunk kontrollidőpontot, és fogorvosainktól rendelési időben bármikor kérhető segítség felmerülő probléma, érzékenység, fájdalom esetén, egészen a teljes gyógyulásig.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje fogorvosaink, szájsebész szakorvosaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)