#Lézeres kezelések

Foggyökér ciszta? Rezekció, retrográd gyökértömés

A kisebb szuvasodás könnyedén eltávolítható, nem jár komplikációkkal, és esztétikus fogtömést követően a megfelelő szájhigiéné mellett fenntartható a fog állapota, nem szuvasodik tovább.

 

Néhány esetben azonban, amikor a szuvasodás mélyebbre nyúlik, eléri a gyökércsatornát és az ideget, egy egyszerű lézeres fogtöméssel nem lehet megmenteni a fogat. Ekkor gyökérkezelés szükséges.

 

A gyökérkezelés azt jelenti, hogy az ideget eltávolítjuk, a csatornákat kitisztítjuk, majd a csatornákat betömjük. Lézeres gyökérkezelés esetén a csatornák tisztítása minden esetben lézerrel történik, mely alatt a lézerfény teljes egészében eltávolítja a fog belsejéből a lágy szöveteket és az idegeket, levarrja a hajszálereket. Ez az eljárás gondoskodik róla, hogy ne fertőződhessen be a fog a kezelés után.

 

 

A hagyományos módszerek alkalmazásakor vannak esetek, amikor a gyökérkezelés nem eredményes, és a fog gyökércsúcsán góc formájú gyulladás alakul ki. Ez a későbbiekben cisztává is alakulhat, ezért a fog megmentése érdekében el kell távolítani a gyökércsúccsal együtt. Ezt a folyamatot rezekciónak nevezzük.

 

Lézeres rezekció esetén egy kis helyi érzéstelenítés után kis ablakot vágunk az ínyre, amin keresztül hozzáférhetünk a gyökércsúcshoz, majd lézerrel eltávolítjuk azt. Ezekből a mozzanatokból páciensünk már semmit nem érez. A lézerfény hatékonyan vágja a szöveteket, ezért gyorsabb, mint a normál fúró, így a kezelés és a gyógyulás ideje is sokkal rövidebb, nincs szükség hosszadalmas és fájdalmas utókezelésre.

 

A foggyökércsúcs gyulladás igen kellemetlen tud lenni. Eltávolítása nagyon fontos, a probléma felfedezése után minél hamarabb gyulladás mentessé kell tenni az érintett területet, a foggyökeret, hiszen így megelőzhető a ciszták kialakulása. Sokáig az egyetlen lehetséges megoldás az volt, hogy a fogat kihúzták, feláldozva azt, de ma már létezik egy ennél jobb, előremutatóbb megoldás is: a rezekció, vagy retrográd gyökértömés.

 

A rezekciós kezeléssel a fog megmenthető, megtartható, nem veszik el, nem kell kihúzni. Rendelőnkben a legtöbb esetben a lézerfogászati berendezéseinket használjunk ennél a fogmegmentő szájsebészeti beavatkozásnál.

 

Tudjuk, milyen a foggyökér csúcsának gyulladása, ismerjük az érzést, és szeretnénk, ha Ön minél előbb és minél kíméletesebben megszabadulhatna tőle. Magunk is a lézerest kezelést választanánk, ezt kérnénk kollégáinktól.

 

Miért választják pácienseink a lézeres kezelést?

 • a lézeres rezekció gyorsabb és sokkal sterilebb, mint a hagyományos fúrásos, csontfeltáró kezelés
 • a beavatkozást pontosabban, biztosabban el lehet végezni
 • a lézerfény a seb széleit azonnal levarrja, kisebb kellemetlenséget, kevesebb vérzést eredményezve
 • a seb gyógyulása a lézeres kezelés hatására sokkal gyorsabb, tisztább

 

Rendelőnk a legáltalánosabb kezelésektől a komolyabb, más fogászati rendelőkben nem vállalt szájsebészeti műtétekig minden fogmegmentő, minden szépségfogászati és lézerfogászati kezelésre alkalmas.

 

Csapatunkban minden problémakörnek akár több specialistája is van, így legyen bármekkora is a probléma, Ön mindig gondos, magasan képzett és nyugodt kezekben lesz, egy nemzetközileg is elismert csapat tudásával a háttérben.

 

Miként történik nálunk egy rezekciós kezelés?

 1. a panaszos fog gyökerét a fogíny felől felnyitjuk
 2. eltávolítjuk a gyulladt szöveteket és a gyökér szükséges részét, majd alaposan megtisztítjuk a fog gyökerének helyét
 3. tömőanyaggal és gyógyulást gyorsító homeopátiás anyagokkal kibéleljük a keletkezett üreget
 4. visszazárjuk a megnyitott, lézerrel sterilen kezelt felületet
 5. néhány rendszeres kontrollvizsgálattal ellenőrizzük a fog gyógyulásának megnyugtató folyamatát

 

A folyamat lényege, hogy eltávolítsuk a fájdalmat okozó gyulladást, maximálisan megtisztítsuk, antibakterizáljuk, fertőtlenítsük a gyulladt területet, megmentsük a fogat, majd gondoskodjunk róla, hogy rövid időn belül nyoma se maradjon a kezelésnek, Önnek csak gyorsan múló emléke maradjon a problémáról.

 

Foggyökér cisztára is tökéletes megoldás

A rezekciós eljárást akkor szoktuk javasolni, ha:

 • a fog gyökércsúcsa körül gyulladás, ciszta alakult ki, ami gyökértömés cseréjével sok esetben biztonságosan nem gyógyítható,
 • a fog gyökércsatornája valamilyen okból nem átjárható, tökéletes gyökértömés nem készíthető,
 • a gyökértömés már nem cserélhető, például néhány esetben a csappal ellátott, már gyökérkezelt fogak esetében.

 

Mit jelent a foggyökér ciszta?

A foggyökér ciszta tulajdonképpen nem más, mint egy folyadékkal teli tok az állkapocs-csontban. Megléte alapvetően nem okoz észlelhető tüneteket, leggyakrabban enyhe nyomás vagy tompa fájdalom érzékelhető a fogciszta helyén.

 

Azonban, ha nem kezeljük időben a foggyökér cisztát, számos problémát okozhat! A benne lévő nyomás miatt a ciszta folyamatosan növekszik, ezáltal károsítva a körülötte lévő csontszövetet. Ennek következtében rágás során erős fájdalom jelentkezhet, a fog mozogni kezd, és előrehaladott esetben ki is eshet.

 

Mit okozhat hosszú távon?

Ha a fogcisztát nem ismerik fel és nem kezelik időben, a panaszok végső esetben már csak a fog eltávolításával szüntethetőek meg.

 

Rendelőnkben minden esetben a foghúzás elkerülésére, a fog megmentésére törekszünk. A gyökércsúcs gyulladását, cisztáját is könnyen, gyorsan, szakszerűen tudjuk kezelni. Lézerfogászati eszközparkunk és tapasztalt fogorvos csapatunk tudása rendelkezésre áll Önnek is.

 

Az orvosi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Biolase fogászati lézerrel kezelt páciensek gyorsabban gyógyulnak, egy héttel a műtét után már alig van jele duzzanatnak!

 

Kezelése után segíteni, támogatni fogjuk Önt tanácsainkkal fogai állapotának megtartására, fogai és szervezete egészségének növelésére. Kerülje el a foggyökér ciszta kialakulását rendszeres fogászati állapotfelméréssel és kontrollvizsgálattal!


A ciszta a foggyökércsúcs gyulladásának következménye, ezért rendszeres fogászati állapotfelméréssel megelőzhető kialakulása. Ha a gyökércsúcs gyulladását időben kezelik, a ciszta kialakulása teljesen elkerülhető.

 

Lézeres kezeléseink nem terjednek ki a fogba korábban elhelyezett tömőanyagok eltávolítására, továbbá a lézeres kezelések alkalmával bizonyos esetekben szükség van az érzéstelenítő injekció használatára. A lézeres fogászati kezelések különböző előnyei az adott kezelések során különböző mértékben jelentkeznek. Célunk, hogy pácienseink kezelései a lehető legnagyobb nyugalomban és fájdalommentesen történhessenek meg.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje fogorvosaink, szájsebészeink és lézerfogászati specialistáink segítségét gyulladt foga, begyulladt foggyökere megmentésében. Válassza a professzionális lézeres kezelést! Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink