#Homeopátia

Homeopátia a fog- és szájbetegségek kezelésének támogatására

Köztudott, hogy a fogak állapota, a nyelv, az íny, az ajak, a nyálmirigyek betegségei, is kapcsolatban vannak a szervezet egészének egészségi állapotával. A Naturadent fogorvosaiként minden nap alkalmazunk, javaslunk homeopátiás szereket pácienseinknek, betegségeik sikeresebb, természetesebb legyőzésére és gyógyulásuk gyorsabb megvalósulására.

A természetes kezelések iránt elkötelezett fogorvosok bátran alkalmazhatnak homeopátiás szereket, mert a fogászati beavatkozások, a fogorvosi kezelések és a szervezet regenerációja kitűnően támogathatók homeopátia segítségével, homeopátiás szerekkel.

Hogyan hat a homeopátia?

A Naturadent kollégái mosollyal várják pácienseiket

A homeopátia lényegében ingerterápia. A homeopátiás szerekkel rendkívül kis mennyiségben bevitt hatóanyag a szervezet természetes védekező rendszerét, az immunrendszert mozgósítja. A homeopátia személyre szabott gyógymód, a tünetek és a páciens egészét kezeli. Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor a homeopátia mellékhatásmentes és minden korosztálynak ajánlható.

 

Bölcsességfog körüli problémák

Arnica: minden szájsebészeti beavatkozás esetén hasznos fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító.
Belladonna: ha a fő tünet lüktető fájdalom, helyi duzzanat és vörösség, esetleg a láz. Ezt a szert javasoljuk akkor, ha a bölcsességfog előtörési nehézsége miatt alakul ki helyi gyulladás.
Symphytum officinale: elsősorban alsó bölcsességfog húzást követően a húzás helyének csontosodását segíti elő.

Szájsebészeti beavatkozások

Szájsebészeti fogászati kezelések esetén a homeopátiás gyógyszer feladata a vérzés- és fájdalomcsillapítás, a sebgyógyulás elősegítése, a szövődmények megelőzése.

Arnica: sebgyógyulást serkentő, vérzés- és fájdalomcsillapító hatását a tervezett beavatkozás előtt már „előkezelésre” is kihasználhatjuk. Ebben az esetben egy adag közepes potencia szükséges előző este, a műtét napjának reggelén és estéjén megismételve. Ha a beavatkozás után kezdjük el alkalmazását, akkor a közepes, vagy esetleg magas potencia javasolt 2-3-4 napon keresztül. Az Arnica-t érdemes néhány napon át 1-1 adagban alkalmazni mély tömés, vagy protézis okozta sebek, fekélyek esetén is.
Hypericum: ha nagy a fájdalom a műtét után, esetleg idegsérüléssel járó traumák, hosszú, nehéz, „küzdelmes” foghúzások esetén.
Hepar sulfuris: akut gennyesedés, tályogképződés, szúró fájdalom esetén. A szájsebészeti beavatkozást követően kialakuló genny felszívódását segíti elő.
Symphytum: ha a csontosodás elősegítése a célunk. Implantáció előtti csontpótlás alkalmával javallott az alkalmazása.
Staphysagria: vágott, metszett sérülések gyógyítására (akár véletlen, akár műtéti metszésről van szó). Varratszedésig (kb. 7-10 nap) javasolt. Lézeres szájsebészeti kezelések után is javasolt.
Ledum: szúrt sérülések, illetve az injekció okozta szövődmények (véraláfutás) kezelésére, utófájdalom esetén.
Magnesium phosphoricum: állkapocsízületi fájdalom, hosszan tartó beavatkozások, szájsebészeti műtét során ritkán jelentkező izomgörcs esetén.
Ruta: a csonthártya szere. A Ruta különösen hasznos meglazult fogak regeneratív műtéteinél, fogszabályozásnál, fogbeültetésnél, gyökérkezelésnél, injekció okozta panaszoknál, csontsérüléseknél.

Csecsemők és kisgyermekek fogzásánál

A Naturadent rendelőjében gyermekfogászati kezelés zajlik

A gyermekfogászat nagyon kényes és sok odafigyelést, gondoskodást kívánó területe a fogászatnak. Különösen oda kell figyelni, hogy milyen módon közelítünk a gyermekekhez, milyen módon tesszük kellemessé a fogászati kezelést.

Mert gondoskodnunk kell arról, hogy a gyerekek ne olyan élménnyel találkozzanak a fogászaton, ne olyan élményekkel távozzanak, hogy félelmeik, traumáik hosszú évtizedekig elrettentsék őket a rendszeres, normális fogászati kezelések, kontrollvizsgálatok látogatásától. Amelyekkel megelőzhetőek lennének a fogfájdalmak, komolyabb fogbetegségek, a népbetegségnek számító ínygyulladás és fogágybetegség.

A gyermekek helyes fogápolásának megismerésére és begyakorlására a dentálhigiéniai tanácsadás a lehető legalkalmasabb lehetőség. Ha ezekre odafigyelünk és időben kérjük gyermekfogszakorvos segítségét, akkor nagyon gyorsan, fájdalommentesen, játékosan megszüntethetőek lennének a leggyakoribb gyermekfogászati problémák.

Chamomilla: akkor van rá szükség, ha az egyébként nyugodt gyerek „elviselhetetlenül” kezd viselkedni (dühös, csapkod, kiabál), csak az anyja karjában hordozva nyugszik meg. Rosszul alszik, gyakran azon az oldalon, ahol jön a foga, kipirosodik az arca. Nehezen, lassan tör át a gyermek foga. Gyakran kíséri zöldes hasmenés.
Rheum: erős, savanyú szagú hasmenéssel járó fogzás esetén (az egész gyerek, pl. az izzadtsága is savanyú szagú).
Mercurius solubilis: nagyon erős nyálfolyás, szájbűz, duzzadt nyelv, a fogak nyoma látszik a nyelv felszínén, gyulladt íny. Gyakori kísérő tünet a hasmenés.
Aethusa: ha a kisgyermek fogzását hányás, görcsös fájdalmak, nyugtalanság, erőtlenség jellemzi.

Herpesz, afta

A rendszeresen visszatérő herpesz és afta krónikus betegségnek tekinthető, ezáltal kezelése homeopata orvos feladata. Az alábbi homeopátiás szerek könnyíthetik, enyhíthetik a panaszokat, de a betegség kiújulását nem akadályozzák meg!

Az afta, a fekélyes szájnyálkahártya gyulladás kezelésében fontos lehet az ételallergiák kiderítése és a kiegyensúlyozottabb táplálkozás beállítása, valamint egyes vitaminok és ásványi anyagok pótlása, rendszeres szedése, a szervezet immunrendszerének megerősítése.

Borax: afták, csecsemőkori szájpenész (helyi kezeléssel kiegészítve) elsődleges homeopátiás szere
Hydrastis: ha a gyermeknek sűrű, tapadós a nyála, a nyelve foglenyomatos, de nincs szájbűz.
Mercurius solubilis: elsősorban az egész szájnyálkahártyát borító fájdalmas, hólyagos elváltozások esetén (legtöbbször vírus okozza), ha nagyfokú nyálzás, szájbűz, duzzadt nyelv és gyulladt íny jellemzi a tüneteket.
Acidum nitricum: a szájnyálkahártyán megjelenő, szúró fájdalommal járó, vérző alapú fekélyes elváltozások esetén.
Kalium bichromicum: sárga, sárgászöld fekélyek, fémes ízérzés, hajszálérzés a nyelven. Herpesz Apis mellifica: ha még csak enyhe duzzanat, bizsergés, rózsaszín elszíneződés van jelen, aminek jót tesz a helyi hideg (pl. jégkocka). Idejében alkalmazva megelőzhető a nagy hólyagos elváltozás kialakulása.
Rhus toxicodendron: a herpesz hólyagos stádiumának szere. Ez a stádium már fájdalommal és viszketéssel is jár.
Natrium muriaticum: elsősorban akkor hatásos, ha a herpeszt túlzott napozás, tengeri levegő, sós, tengeri ételek fogyasztása váltotta ki. Égő fájdalommal járó, kis, üveggyöngy szerű hólyagok esetén.
Cantharis: nagy, összefüggő hólyagok esetén.

Fogágybetegségek

A fogágybetegség manapság a népesség 99%-át érinti Magyarországon. Ennek fő oka az elhanyagolt szájhigiénia, de elsősorban (nem számítva a különböző kísérőbetegségeket) fiatalkori formájában jellegzetes egyéni genetikai hajlammal is számolni kell.

A fogágybetegség kiindulása az ínygyulladás, ami rendszeres fogászati kontrollvizsgálattal és dentálhigiénikus által elvégzett fogkő eltávolítással, depurálással megelőzhető.

Fontos tudni, hogy a kezeletlen fogágybetegséget a legújabb kutatások néhány súlyos betegség okaként feltételezik, mint például a szívinfarktus, az agyi érbetegségek, a koraszülés, a kis súlyú újszülött születése.

A fogágybetegség okai

A legfontosabbak, melyek alapos fogápolással és rendszeres fogászati kontrollvizsgálatokkal megelőzhetőek: lepedékképződés, fogkő, ínygyulladás, ínyvérzés, el nem távolított ételmaradékok, fogelvesztés, egyoldali rágás.

FONTOS! Ha a fogágybetegségre utaló bármelyik tünetet is tapasztalja, kérje fogorvosaink, parodontológusaink segítségét. A fogágybetegség nem játék! Könnyen elveszítheti fogait, ha nem lép időben!

A fogágybetegség gyakrabban fordul elő férfiaknál és jellemzően időskorban. Genetikai és hormonális tényezők, (pubertás, terhesség, klimax, fogamzásgátló tabletta szedése), anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy betegség), vérképzőszervi problémák, immunológiai károsodás, stressz, szorongás, dohányzás, egyes gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) is segíthetik a kialakulását.

Homeopátiás tüneti szerek

Mercurius solubilis: akut gyulladás, nagyfokú nyáladzás, furcsa ízérzés, szájbűz, ínytasakok, bevont, petyhüdt nyelv, fájdalom, gennyesedési hajlam esetén.
Phosphorus: krónikus gyulladás, vérzés, száraz száj, sima nyelv esetén, amikor nincs szájbűz.
Silicea: krónikusan visszatérő gennyesedés, krónikus gyulladás, csontpusztulás esetén.
Kalium carbonicum: gennyes tasakok, bőséges nyál, rossz íz, szájbűz esetén. A nyelv lehet sápadt, bevont, gyakoriak az emésztési zavarok is.
Staphysagria: vérzés a legerősebb tünet (gyakran összefügg a menstruációval), nincs csontveszteség, sok szuvas fog, fekete fogkő, fájdalom az egészséges fogakban is.
Calcium carbonicum: állandó enyhe vérszivárgás, savanyú ízérzés, szájbűz, szájszárazság esetén.
Arsenicum album: száraz, égő száj, vándorló jellegű fájdalmak a fogakban, állcsontokban. Thuja: szájfekélyekkel járó feltűnő fogágybetegség, gyógyszer okozta ínyduzzanat, szuvasodás a fogak gyökerén.

Fogfájás, erős neuralgiás fájdalmak

Aconitum: nagyon erős, intenzív, nagyon hevesen, viharosan kezdődő, hidegre rosszabbodó fájdalom, vagy gyakran a hideg szél, áthűlés idézi elő. Erős ijedtség, sokkhatás is előidézheti, vagy kísérheti a tüneteket.
Arnica: mély tömés utáni fogfájás esetén.
Arsenicum album: égő, szúró fájdalom, mely forró, meleg italokra (pl. a szájában szopogatva), borogatásra, nyugalomban javul. Éjszaka, éjfél körül, vagy hideghatásra keletkezik, illetve rosszabbodik.
Coffea: neuralgiás fogfájdalom esetén. Amikor már nagyon nehezen tűrjük a fájdalmat és minden egyéb érzékszervi ingert. A szájban tartott jeges víz, jégkocka szopogatása segíthet, a meleg, forró étel-ital erős érzelmi behatás ronthat az állapoton.
Hypericum: heves, nyilalló fájdalom foghúzás után, betört gyökerű fog vagy arcideg neuralgiája, nagyon mély tömés, csiszolás során fellépő panaszok esetén. Injekció okozta érzőideg panaszok (zsibbadás, fájdalom), szájsebészeti beavatkozások utáni szájzár megoldásában kiváló.
Causticum: hideg szél okozta, vagy érzelmi alapon létrejövő arcidegfájdalom, esetleg bénulásos tünetekkel, rángásokkal, látászavarral. Égő jellegű fájdalom esetén.

 

Állkapocs ízületi problémák

Állkapocs ízületi fájdalmak esetén feltétlenül szükséges fogszabályozó szakorvos vizsgálata, ahol megvizsgálásra kerül pácienseink fogazatának állapota abban a tekintetben is, hogy a fogsorzáródás kiegyensúlyozatlansága, harapási rendellenesség, hibás fogérintkezés, fogszorítás, vagy fogcsikorgatás szerepel-e az állkapocs ízületi fájdalom kiváltó okaként.

Ezen problémák kezelésére sokféle megoldás létezik, a biostimulációtól kezdve a sínterápián keresztül az önligírozó fogszabályozásig.
Magnesium phosphoricum: izomgörcs elleni homeopátiás szer. Amikor a panaszokat a hideg, kimerültség, érintés fokozza, meleg, nyomás, dörzsölés enyhíti. Inkább a jobb oldali neuralgiás, görcsös arcfájdalom a jellemző, amely elsősorban éjszaka jelentkezik.
Cuprum metallicum: az előbbi után a második választandó homeopátiás görcsoldó szer. Jellemző a hidegségérzés, a hideg verejtékezés, a hideg arc, az ajkak kékes elszíneződése.
Rhus toxicodendron: ropogó, kattogó könnyen kiugró, merev állkapocs ízület esetén.
Bryonia: izületi gyulladás esetén, ahol a legkisebb mozgás is (pl. szájnyitás) heves fájdalommal jár.

Kérdezze bátran kollégáinkat!

Kérje fogorvosaink segítségét, ha további kérdése van a homeopátia alkalmazása kapcsán. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön és kedves családja rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel. 

 

Forrás: www.homeopatia.info.hu

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink