#Fogpótlások

Lecsiszolt Fog Kisokos – Fogkorona előkészítése

Amennyiben kíváncsi rá, hogy „mire jó” a lecsiszolt fog, hogyan lehet lecsiszolt foggal enni, mi mindenre kell odafigyelni a sérülések és a fájdalom elkerülése érdekében, illetve milyen koronát érdemes rá választani, akkor a legjobb helyen jár.

Lecsiszolt fog – A szükséges rossz?

A fogorvos egy lecsiszolt fogat tart a kezében, amivel prezentálja a páciensnek a folyamatot

Ha egy fogat esztétikus töméssel vagy kerámia héjjal már nem lehet helyrehozni (például jelentős fogállomány-pusztulás, nagymértékű kopás vagy zománcfejlődési zavarok esetén), akkor koronára lehet szükség.

Márpedig egy koronának helyet kell biztosítani a stabilitáshoz, így az érintett fogat le kell csiszolni.

A foganyag eltávolításánál (a csiszolás során) különösen figyelni kell a kemény szövet kímélésére. A Naturadent Esztétikai és Lézerfogászat csapatának alapelve, hogy minden páciens a lehető legtöbb ép (még menthető) foganyaggal távozzon rendelőnkből.

Ezért specialistáink kizárólag annyi foganyagot távolítanak el, amennyi a korona stabilitása és retenciója érdekében indokolt. A lecsiszolt fog felszínén résmentesen, a legkorszerűbb ragasztóanyag segítségével rögzítjük a szép, kényelmes és tökéletesen funkcionáló koronát, amely a rágás során kifejtett erőknek hosszú távon is képes ellenállni.

 

Miért érzékenyebb a lecsiszolt fog?

A lecsiszolt fogaknál hiányzik a zománcréteg. Márpedig ez felelős azért, hogy a fogaink belsejében fellelhető ér- és idegképleteket szigetelő pajzsként védje az olyan külső hatásoktól, mint például a hő (extrém hideg/meleg). A lecsiszolt fog védelme nélkül pokoli kínokat élne át egy páciens, akinek még heteket kell várnia egy végleges koronára.

Az időszakos védelem fontos szereplői az ideiglenes (műanyag) koronák, amelyek egyrészt biztosítják, hogy a lecsiszolt foggal rendelkező páciensek környezetében senki se vegye észre a fogsor küllemében beállt változást, másrészt védelmet nyújtanak a veszélyes fogbélgyulladás és -elhalás ellen. Önmagában egy új korona még nem garancia a sikerre: egy kényelmetlen, az optimálisnál magasabb korona viselése is járhat fájdalommal, érzékenységgel.

A Naturadentnél gondosan ügyelünk arra, hogy még az ideiglenes rendelői vagy fogtechnikai korona is alkalmazkodjon az Ön archarmóniájához, színben és funkcionalitásban egyaránt.

 

Enni vagy nem enni, ez itt a (fogas) kérdés!
 

A lecsiszolt fog és az érzékenység/fájdalom gyakran kéz a kézben járnak. Ez bizonyos szintig természetes, de oda kell figyelnie az intő jelekre, hogy időben léphessen, ha szükséges.

Amennyiben Ön valamilyen okból nem kapott ideiglenes koronát a lecsiszolt fogára, akkor azt közvetlenül érik a hideg, meleg és mechanikai ingerek.

Ilyenkor az az alapszabály, hogy csak olyan élelmiszert fogyaszthat, ami nem forró/hideg/édes, hiszen az ilyen jellegű ételekre és italokra különösen érzékenyen reagálhat a lecsiszolt fog/csonk.

A megfelelő fájdalomcsillapító kiválasztásával áthidalhatja a végleges korona behelyezéséig hátralévő időt. Azt viszont fontos leszögezni, hogy amennyiben éjszaka, fekvő testhelyzetben lüktető fájdalmat érez, akkor azonnal fel kell keresnie fogorvosát!

A hideg és meleg (ételek, italok) mellett a kiszáradás, illetve az alkohol is okozhat csípő, kellemetlen érzést. A foghús sérülése nem könnyíti meg a helyzetét, de a fájdalomcsillapítás és a koplalás mellett más alternatíva is akad, ha már a végleges korona felhelyezése előtt is nyugodt pillanatokra vágyik.

 

A lecsiszolt fog tisztítása – Szenzitív fogkrémen innen és túl

A fájdalom és érzékenység csillapításához gyakran az is elég, ha a csiszolt fog gazdája langyos vízzel öblöget, hogy a lerakódásokat feloldja. A szenzitív fogkrémmel és puha sörtéjű fogkefével történő kíméletes fogmosás alkalmas a lecsiszolt fogak tisztítására, a csiszolt fogfelszín érzékenységének megszüntetésére.

A lecsiszolt fog tisztítása során tilos a dörzsölés, sikálás! Természetesen ez a többi fog tisztításánál sem javasolt. A helyes fogmosási technikáról és praktikus dentálhigiéniai tanácsokról itt olvashat bővebben.

Jó hír, hogy a korona alatti fogszuvasodás és gyulladás is hatékonyan és gyorsan gyógyítható a korona levételét követően. A kivárás viszont itt sem jó taktika: amennyiben fájdalmat érez, látogasson meg minket exkluzív, belvárosi rendelőnkben, hogy mielőbb segíthessünk!

 

A lecsiszolt fog védelme – Út a végleges megoldásig 

Amikor a fogorvos lecsiszolja (előkészíti) a fogat egy hídhoz vagy koronához, fel kell készítenie a pácienst arra, hogy annak látványa ijesztő és szokatlan lehet számára.

A lecsiszolt fog ugyanis gyakran jobban hasonlít egy csonkra, mint egy hagyományos fogra. Rengeteg, az internetet elárasztó lecsiszolt fog kép olyan hatást kelt, mintha valaki foghíjas vámpírokat gyűjtött volna össze. Mi viszont nem riogatni, hanem segíteni szeretnénk Önnek, ezért kérjük, nézze el nekünk, hogy megkíméljük az ilyen jellegű fotóktól.

Röntgenfelvétel a csiszolandó fogról

Annak érdekében, hogy Ön az igényeinek megfelelő (ideiglenes, majd később végleges) koronát kaphasson, lenyomatot készítünk lecsiszolt fogáról.

Magyarország leginnovatívabb lézerfogászatán a lenyomatvétel is 3 dimenziós, színes, digitális intraorális szkennerrel történik. Így Önnek nem kell a szájába kerülő lenyomati anyag által okozott irritációtól tartania.

A Naturadentnél választható ideiglenes rendelői vagy fogtechnikai koronák kitűnően alkalmasak a csonkvédelemre, hiszen a baktériumok mellett a korábban említett ozmotikus és hőmérsékleti ingadozásoktól, a törésektől és sérülésektől, valamint az ínynek a fog nyaki részén kialakított vállra való ránövésétől is védenek.

Világszínvonalú eszközöket és kimagasló minőségű alapanyagokat felvonultató rendelőnkben több elsőrangú koronatípus közül válogathat.

Amennyiben a természetes megoldások híve, a természetes fogak színéhez kísértetiesen hasonló, CAD/CAM eljárással készített, fémmentes cirkonkerámia korona biztosan elnyeri tetszését.

Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem vezeti a hőt, így nem következik be a hidegre vagy melegre fellépő túlérzékenység, amely a hagyományos fémvázas koronákra jellemző.

Ha a mechanikai ellenálló képesség maximalizálása a cél, akkor a nagy nyomással préselt préskerámia porcelán koronát javasoljuk, amelynek fényáteresztő képessége az emberi fogakéhoz hasonló.

Ennek előnye még, hogy felhelyezéséhez rendkívül kevés foganyagot kell eltávolítani (0,7-1 mm-t), így az előkészített, lecsiszolt fog kapcsán nem kell fogbélkárosodással számolnia. Ráadásul innovatív, lézeres üregfertőtlenítéssel minimalizáljuk az alászuvasodás esélyét.

Az aranykerámia korona stabilitását a porcelánleplezés alatti aranyváz biztosítja, és amellett, hogy rendkívül precízen illeszkedik a lecsiszolt fogra, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és bakteriosztatikus hatással is bír. Ezért sokkal kisebb eséllyel alakulhat ki alászuvasodás, fogíny-visszahúzódás vagy tasakképződés, mint a hagyományos fémkerámia koronáknál.

Az esztétikai és funkcionális előnyök mellett más szempontokat is érdemes végiggondolnia, mielőtt eldönti, hogy lecsiszolt fogát milyen végleges koronával kívánja hosszú távon védeni.

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)