#Fogpótlások

Foghíd alkalmazása a foghiány megszüntetésére

Számos ok miatt veszíthetjük el fogainkat. Baleset vagy betegség következtében, esetleg öröklődés útján. Bármi legyen is az oka, e tényezők negatív hatással lesznek a mindennapi életünkre.

Nem élvezhetjük kedvenc ételeinket, elveszíthetjük magabiztos megjelenésünket, jókedvünket és természetes mosolyunkat, arról nem is beszélve, hogy esztétikai szempontból sem szerencsés egy hiányzó fog.

Lássuk, milyen lehetőségeink vannak a foghiány megszüntetésére!

 

Mit okoz a foghiány és mit kerülhetünk el a foghiány megszüntetésével?

 • Az elülső fogak kiterjedt hiánya miatt megszűnik a harapás, csökken a fogyasztható ételek száma, egyre problémásabb az ételek megrágása.
 • Bárhol legyen is a hiány, kevesebbet mosolygunk, veszítünk jókedvünkből,könnyen szégyenérzetünk alakulhat ki, kisugárzásunk megváltozik.
 • A hátsó fogak kiterjedt hiánya féloldalas rágást alakít ki, erőteljesen terhelve az állkapocs ízületet.
 • A rágási problémák miatt emésztési zavarok keletkezhetnek.
 • A védtelenül hagyott fogíny sérülékeny.
 • A hiány melletti maradék pár fog is elmozdul, kilazul, bedőlhet a kiesett fog volt helye felé, visszaállításuk csak fogszabályzással lehetséges.
 • A fogíny alatt könnyen kialakulhat góc, gyulladás, ami további fogelvesztéseket okozhat.
 • Az íny alatt a terhelés teljes hiányában sorvadásnak indul a csont, jelentősen elgyengül.
 • A fogíny lesüllyed, egyre visszafordíthatatlanabb károkat szenvedve.
   

Milyen megoldások közül választhat a kiterjedtebb foghiány megszüntetésére?

Kiterjedt, több fogat is érintő foghiány esetén a fémmentes kerámia, vagy porcelán hidak alkalmazását javasoljuk. Ezek a természetes alapanyagú, testbarát, fémmentes hidak egyedileg készülnek, színei megegyeznek a természetes fogak színével és formájával. Ettől lesz egyedi és az Ön igényeinek maximálisan megfelelő. A különbség az eredeti fogai és a kerámia híd által képviselt fogai között gyakorlatilag nulla, észrevehetetlen lesz.

A fémmentes porcelán hidak hátránya, hogy a hidas kialakítás miatt kiemelten oda kell figyelni a megfelelő szájápolásra, megfelelő szájhigiéniára, dentálhigiéniára, a tisztításra és a rendszeres, 3-6 havonta történő fogorvosi kontrollvizsgálatokra. Ebben nagy örömmel segítenek Önnek dentálhigiénikus kolléganőink.

A rendszeres, féléves kontrollvizsgálatok pácienseink részére ingyenesek.

A kimagasló minőségű, fémmentes kerámia vagy porcelán hidak rögzítésére 2 megoldás közül választhat, figyelembe véve maradék foga egészségi állapotát, stabilitását és fogorvosa, dentálhigiénikusa javaslatát.

Javaslatainkat mindig abban a szellemben adjuk át Önnek, hogy azok az Ön egészségét, céljait, komfortérzetét, biztonságát és  kényelmét maximálisan szolgálják.

 
1) A természetes fogakra készített fémmentes, kerámia foghíd

Alkalmazása csak akkor lehetséges, ha a kiterjedt foghiány mindkét szélén ép, nem mozgó, gyulladásmentes fog található. Ebben az esetben a híd pillérei ezekre lesznek rögzítve.

Előnye:

 • Gyors, néhány hét alatt elkészíthető megoldás
 • A hiányzó fogak formáját, színét maximálisan visszaadja
   

Hátránya:

 • Szükséges hozzá 2 ép fog, ezek hiányában nem alkalmazható.
 • A híd 2 pillérének kialakításához le kell csiszolni a hiány mellett álló akár ép fogakat is.
 • A híd meglététől függetlenül a hidat tartó fogak elmozdulhatnak, bedőlhetnek, ami a hídban és a másik oldali fogban is károsodást okozhat.
 • A híd alá könnyen ételmaradékok kerülhetnek, gyulladást, kellemetlen leheletet adva.
 • Ez a megoldás egyáltalán nem terheli jótékonyan a fogíny alatti területet, a csont tovább sorvad, a fogíny megereszkedik, még nagyobb rés keletkezik, még több baktérium és fertőzés megtapadására adva lehetőséget.
 • A rágás könnyen bizonytalanná válhat, keményebb ételeknél nagyobb odafigyelést és óvatosságot igényel.
 • A fogakra rögzített híd könnyebben sérül, elvesztve stabilitását, értékét.


2) Implantátumokon nyugvó fémmentes, porcelán vagy kerámia híd

Ez a jelenlegi legkorszerűbb, leghatékonyabb, legjobb és leginkább javasolt eljárás a foghiány megszüntetésére. Olyan helyeken is alkalmazható, ahol nincs olyan ép fog, amire a kerámia híd rögzíthető lenne. Maga a fogimplantátum adja a stabil pillért a híd mindkét oldalán. Stabilabb, kíméletesebb, sokkal problémamentesebb, mint a természetes fogakra készített, rögzített hidak.

Előnye:

 • A beültetéshez nem kell az ép fogait lecsiszolni, az ép fogak sértetlenek és még sokáig egészségesek maradnak.
 • A pótlás a fogbeültetéstől számítva 40-50 évig is stabil marad, de nem ritka ma már a 70-80 éves, vagy életfogytig tartó élettartam sem.
 • Az eredeti foggal tökéletesen megegyező terhelést ad a fogakat tartó csontnak, így az nem gyengül el.
 • Maximálisan stabilan tartja a ráültetett hidat.
 • A műfoggyökér nem mozdul el, akár élethosszig tartja stabil helyét az állkapocs csontban.
 • A fogínye kisebb területen marad terheletlen, ezáltal egészsége hosszabban megtartható.
 • A becsontosodott fogimplantátum az eredeti foggal megegyező módon terheli a csontot, így az kevésbé gyengül el.
 • A rágása évtizedekig biztosított, a beültetett fog a keményebb falatokat is bírja.
 • A beültetett fogra kerülő kerámia híd sokkal stabilabb, kimutathatóan magasabb élettartamot érnek meg.


Hátránya:

 • A fogbeültetési folyamat hosszabb, de maximálisan nem több 6 hónapnál.
 • Nem megfelelő vastagságú csont esetén csontpótlásra lehet szükség.


Véleményünk és pácienseink visszajelzései szerint a fogimplantátumra helyezett fémmentes kerámia hidak a legmegbízhatóbb, legtartósabb, legmagasabb ár-érték arányú megoldások kiterjedt, 1-nél több fogat érintő foghiány esetén.

 
Mit kell tudni a kivehető fogsorról?

Rendelőnk a kivehető műfogsort csak nagyon ritka esetben alkalmazza a foghiány megszüntetésére.

Tapasztaltaink szerint a régi műfogsorok óriási hátránya, hogy nem stabilak, lötyögnek, továbbá van egy szájpadlásra tapadó részük, amely alá bemegy az étel, kellemetlen, nehezen tisztítható, kényelmetlen.

Emellett a műfogsor másik hátránya, hogy használatával az íz érzékelést is elveszíthetjük.

A mini implantátumra rögzített műfogsor már sokkal stabilabb mint a hagyományos kivehető műfogsor. A mini implantátumokon nyugvó műfogsor jobb megoldás, sokkal kényelmesebb és problémamentesebb, de hátránya az, hogy nem teljesen a felépítményen támaszkodik meg, hanem egy részben az ínyen is. Ez sokak számára még mindig kellemetlen lehet. Így nem ez lehet a legjobb választás a foghiány megszüntetésére. 

A normál implantátumra épített stéges felépítmény eddig a lehető legjobb és legkényelmesebb megoldás a kiterjedt foghiány megszüntetésére. A normál implantátumon nyugvó műfogsornak már nincs szájpadlása, a műfogsor teljesen a stégen támaszkodik meg, így az ínyt egyáltalán nem terheli, stabil, jól tisztítható marad. Továbbá még előny, hogy az ízérzékelés is tökéletesen megmarad.

 
Csak kiemelkedő minőséget használunk

Rendelőnkben csak kiemelkedő minőségű fogászati implantátumot alkalmazunk a foghiány megszüntetésére, melyek használata egyszerű, élettartamuk akár 70-80 év is lehet. A műfoggyökérre kerülő fémmentes kerámia hidak egyedileg, kiváló fogtechnikus mesterek kezei között készülnek, a legszigorúbb minőségi ellenőrzések alatt.

Lézerfogászatunkon garanciát is adunk:

Az implantátumok beültetésére 10 év teljes körű garanciát vállalunk. Magára az implantátumcsavarra gyakran életfogytig tartó garancia jár a gyártótól.

A garancia érvényesítésének feltétele a félévenkénti kontrollvizsgálat, ami páciensünkként Önnek ingyenes. Továbbá kiemelten ajánljuk a fogorvosaink és dentálhigiénikusaink által javasolt szájhigiéniai előírások betartását, illetve a fogpótlás és felépítmény rendeltetésszerű használatát.

Extra garanciáink:

Amennyiben Ön 3 éven belül elveszíti az implantátumát, akkor kaphat újból egy implantátumot ingyen, vagy visszafizetjük implantátuma árát.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)