#Esztétikus restaurátumok

Milyen koronát válasszak?

Porcelán préskerámia, cirkonkerámia vagy aranykerámia korona.

Melyik korona típus mely fog pótlására alkalmas? Milyen eljárással készül, mennyire lesz fogszínű az eredmény? Hidak készítésére alkalmas-e a kiválasztott fogpótlás? Mivel járul hozzá a NaturaDent Lézerfogászat az elkészült fogpótlás hosszú élettartamához? Cikkünkben minden kérdésre megtalálja a választ.

 

Préskerámia porcelán, cirkónium-oxid, aranykerámia koronák és hidak előnyök, tulajdonságok

I. Anyaga: 

Préskerámia porcelán:

100% fémmentes,a korona anyagát nagy nyomással préselik, így mechanikailag rendkívül ellenálló koronát kapunk.

Cirkonkerámia:

100%-ig fémmentes, természetes ásványi anyagból áll, erős váza révén hidak készítésére is alkalmas. CAD/CAM eljárással készül: számítógép által tervezett és kivitelezett eljárás. A cirkon koronát egy cirkónium tömbből faragja ki a gép 3 dimenzióban. Ezáltal az emberi tévedés lehetősége kizárható.

Aranykerámia porcelán leplezéssel:

Stabilitását a porcelánleplezés alatti aranyváz biztosítja, mely galvanizációs eljárással készül. Az előkészített fog gipszmintáját egy aranyoldatot tartalmazó kádba mártják, létrejön egy nagyon vékony arany sapka (99,8% tisztaságú színarany), mely precízen illeszkedik a fogra.

 
II. Melyik fog esetén alkalmazzuk:

Préskerámia porcelán:

Főleg frontfogakon.Kissé keményebb, mint maga a fogzománc. Szólókorona készíthető belőle.

Cirkonkerámia:

Front-és rágófogakon, hidak készítésére is alkalmas.

Aranykerámia porcelán leplezéssel:

Metszőfogon és rágófogon egyaránt alkalmazzuk, főként szólókoronát készítünk belőle. Ugyanolyan erős, mint a hagyományos fémkerámia korona.

 
III. Esztétika:

Préskerámia porcelán:

Mivel az egész korona kerámiából készül, ezért kimagasló az esztétikája. Segítségével a természetes fogak színe tökéletesen visszaadható. Fényáteresztő képessége hasonló az emberi fogakéhoz.

Cirkonkerámia:

Fényáteresztő képessége miatt lényegesen esztétikusabb a hagyományos fémkerámia koronáknál, színe a természetes fogakéhoz hasonló. Mivel nem tartalmaz fémet, a vállasan csiszolt fog körül fekete szegély nem alakul ki.

Aranykerámia porcelán leplezéssel:

Az arany vázra kerülő porcelánleplezés, kerámia réteg vastagabb, ezáltal kimagasló esztétikai hatás érhető el. Az aranysárga színű „sapka” ugyanúgy engedi át a fénysugarakat, mint az élő fogzománc prizmái, ezáltal alkalmazásával nagyon élethű hatást érhetünk el.

 
IV. Gyökérkezelt fog esetén:

Préskerámia porcelán:

Kevésbé elszíneződött gyökérkezelt fog esetén takarja az elszíneződést, ám erősen elszíneződött fog esetén a korona rögzítése előtt a fogat fehéríteni szükséges.

Cirkonkerámia:

Kevésbé elszíneződött gyökérkezelt fog esetén takarja az elszíneződést, ám erősen elszíneződött fog esetén a korona rögzítés előtt a fogat fehéríteni szükséges.

Aranykerámia porcelán leplezéssel:

Erősen elszíneződött gyökérkezelt fog esetén fogfehérítés nélkül is alkalmazható.

 
V. További előnyök:

Préskerámia porcelán:

Kialakításához a hagyományos koronák előkészítéséhez képest lényegesen kevesebb anyagot kell eltávolítani (0,7-1 mm), ezáltal a fogbél károsodásának esélye minimális. A préskerámia 100%-ban fémmentes, így nem gyakorol káros hatást a szervezetre, biokompatibilis. Teljes mértékben antiallergén. Tökéletesen zár, pontosan illeszkedik az előkészített fogra.

Rögzítéséhez a NaturaDent rendelőjében lézeres üregfertőtlenítést alkalmazunk, mellyel a koronához előkészített üregből eltávolítjuk az esetlegesen jelen lévő baktériumokat, ezzel minimalizáljuk az alászuvasodás esélyét.

Cirkonkerámia:

Nem allergizál. Fémmentes, nem vált ki kellemetlen reakciókat. Mivel egyáltalán nem vezeti a hőt, nem következik be hideg vagy meleg túlérzékenység, amely a hagyományos fémvázas koronákra jellemző. Rögzítéséhez a NaturaDent rendelőjében lézeres üregfertőtlenítést alkalmazunk, mellyel a koronához előkészített üregből eltávolítjuk az esetlegesen jelen lévő baktériumokat, ezzel minimalizáljuk az alászuvasodás esélyét.

Aranykerámia porcelán leplezéssel:

Foganyag kímélő, ezért ritkábban károsodik a fog. Pontos, jól illeszkedik az előkészített fogra, ezért kevésbé alakul ki a korona melletti szuvasodás. Tartós, nem jellemző törés. A vállas előkészítés miatt nem alakul ki szürke ínyszél és ínykárosodás, mint a hagyományos fémkerámia koronák esetében.

Az aranynak gyulladáscsökkentő, antibakteriális, bakteriosztatikus hatása van, ezáltal meggátolja a baktériumok megtapadását a korona szélei mentén. Így kisebb eséllyel alakul ki alászuvasodás, fogíny visszahúzódás, tasakképződés.

Nem tartalmaz adalékot, ezért minimális az allergiás reakciók száma. Rögzítéséhez a NaturaDent rendelőjében lézeres üregfertőtlenítést alkalmazunk, mellyel a koronához előkészített üregből eltávolítjuk az esetlegesen jelen lévő baktériumokat, ezzel minimalizáljuk az alászuvasodás esélyét.

Lényeges szempont, hogy Ön a fogpótlás elkészülésének idejére sem marad fog nélkül: fogorvosaink minden esetben rendelőben készült vagy fogtechnikai ideiglenes koronával látják el az előkészített fogat.

 

Érdekes, kapcsolódó tartalmaink segítségével "megkoronázhatja" fogai egészségét:

Fémmentes cirkon korona és híd
Porcelán azaz préskerámia korona
Elkészült korona és híd tisztítása, ápolása

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)