#Fogszabályozás

Fogszabályozás felnőttkorban - Még nem túl késő?

Felnőttkorban sem késtünk még el, ha tökéletesen rendezett fogsort szeretnénk? Jobban fog fájni? Egyáltalán hogy mutat ez majd egy komoly dolgozó emberen? Vezető fogorvosunkat, Dr. Fülöp Papp Mártát kérdeztük.

 

Mit jelent a fogszabályozás?

Ma már a fogszabályozás felnőttkorban is egy hétköznapi, kíméletes fogászati eljárás, mely segítségével a helytelen pozícióban lévő fogakat a megfelelő helyzetbe tudjuk állítani.

 

Mikor van rá szükség?

Fogszabályozó viselését akkor javasoljuk, ha a fogak állása nem megfelelő, ezzel esztétikai, rágási problémákat okozva.

Segítségével megszüntethetjük a torlódásokat, réseket, a fogak bedőlését vagy előre állását is. A szabálytalan fogazat nem csak esztétikai probléma.

Amellett, hogy fájdalmassá teheti a rágást és étkezést, megnehezítheti a tiszta beszédet, növeli a fogszuvasodás és egyéb fogíny betegségek kialakulásának kockázatát is.

 

Mi szükséges a teljes diagnózis felállításához?

Rendelőnkben minden kezelés, így a fogszabályozás is precíz tervezésen alapul. Az állapotfelmérést minden esetben digitális panoráma röntgen felvétel készítésével kezdjük.

A fogszabályozó készülék elkészítéséhez ezen kívül szükséges egy lenyomatvétel, melyet gyorsan és fájdalommentesen, digitális intraorális szkenner segítségével végzünk. Ez a módszer kiváltja a korábbi, gyakran kellemetlen és időigényes lenyomatvételi eljárást, és még pontosabbá teszi a tervezést.

A fogszabályozási folyamat része ezen kívül a fényképes dokumentáció, amely segít szakorvosunknak a kezelési terv személyre szabásában és az eredmények nyomon követésében.

 

Mik a leggyakoribb okok, amelyek miatt a páciensek felnőttkorban a fogszabályozás mellett döntenek?

Ha a fogszabályozást nézzük, akkor a felnőtt pácienseink főként esztétikai fogszabályozásra jelentkeznek hozzánk, a Naturadent Esztétikai és Lézerfogászatra. Az esztétikai fogszabályozás elsősorban az elöl elhelyezkedő, úgynevezett frontális fogak elrendezkedését érinti.

Az esztétikai okok mellett még egészségügyi okai is lehetnek a fogszabályozásnak, mint például amikor az alsó és a felső fogsor nem megfelelően érintkezik, a fogak nem megfelelően kapcsolódnak egymáshoz és egymásba. Ha az alsó és a felső fogsornál nincs meg az egészséges, funkcionális érintkezés, akkor jelentkezhet szorítás, fogcsikorgatás, fogletörés, fogkimozdulás, állkapocsízületi fájdalom.

Ezekre a problémákra felnőtt korban is az egyik lehetséges megoldás a fogszabályozás, amely segítségével a lehető legoptimálisabb illeszkedés hozható létre. Megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, továbbá tehermentesíthető az állkapocs ízület.

 

Fogszabályozás fogpótlás után

Biztos észrevették már pácienseink, hogy amikor foghiány pótlást készítünk, azaz inlay betét, onlay betét, vagy korona készül a fogra, akkor nagyon alaposan megnézzük és megtervezzük, hogy hogyan illeszkedjen a fogpótlás.

Hiszen ha a kezdeti probléma, amiből a foghiány keletkezett, már a rossz terhelést jelezte, akkor a lehető legnagyobb mértékben tehermentesítenünk kell a fogpótlást. Az olyan esetekben, ahol egészségtelen terhelés éri majd a fogbetétet, ott javasolni szoktuk, hogy akár csak rövid időre is, de egy úgynevezett egészségügyi fogszabályoztatást végezzünk el.

Ennek segítségével egyrészről helyre húzható a problémás fog, másrészről tehermentesíthető a fogfelület, a fogélek, ami sokkal tartósabb fogpótlást eredményez majd.

 

Fogszabályozás előtt és utána

 

Miben tér el a fogszabályozás felnőttkorban a gyermekkori folyamattól?

Felnőttkorban már merevebbek a csontjaink és az ízületeink, mint gyermekkorban. Ez a ténymegállapítás a fogsorunkra is igaz. Felnőttkorban, azaz 16-25 év után a fogszabályozás már csak lágy erőkkel dolgozó, úgynevezett önligirozó rögzített fogszabályozó készülékekkel lehetséges.

A felnőttkori kötőszöveti, ízületi merevség miatt maga a folyamat több időt vesz igénybe és ezáltal több türelmet igényel a pácienstől. A csak esztétikai jellegű fogszabályozásnál, a szükséges kisebb korrekciókat akár fél év alatt is el lehet végezni. Már ennyi idő is elegendő lehet a fogainknak a helyesen megtervezett, optimális helyzet elérésére.

Itt el kell mondanom, hogy mi, a Naturadent fogorvosai alapvetően a ránk bízott bizalomtól és a szaktudásunktól vezérelve arra törekszünk, hogy a fogazat, a fogíny, a szájkörnyék egészségét helyreállítsuk. Emellett fontos, hogy pácienseinknek segítünk a saját szervezetük egészségének helyreállításában, megőrzésében.

 

A fogak szabályoztatása, a fogak természetes, optimális, védett, stabil helyzetének megtalálása is fontos része a céljainknak. Hiszen a szervezet egészsége szempontjából, hiába szépek és csinosak az első, úgynevezett mosolyfogaink, ha mögötte a hátsó rágófogak betegek, rágás közben egymásra feszülnek. Illetve hiába egészséges minden egyes fogunk, ha a természetellenes elhelyezkedés miatt a rágás közben olyan mértékben feszülnek egymásnak, ami bármelyik pillanatban okozhat problémát, sérülést, fájdalmat.

A fogak kilógása, elmozdulása a fogszuvasodás, a fogletörés, a fogcsikorgatás mellett még okozhat sérüléseket a nyelvünkön és a szánk belső falában is. Ezek a sérülések általában rágás közben keletkeznek és mivel egy állandó felületi érintkezés és nedves környezet veszi körül őket, nehezebben is gyógyulnak.

A legtöbb felnőttkori fogszabályozás kezelés általában 1-2 év időtartamot igényel.

 

A mai felnőttek képzeletében még a régi kizárólag fémből készült, fájdalmas és hosszadalmas fogszabályozás képe él. Miben változott ez a technológia mára?

 

Fogszabályozás felnőttkorban

A modern fogászati technológiáknak köszönhetően, a fogszabályozás kellemetlensége és a kezelés időtartama lecsökkent, kinézete pedig jóval esztétikusabbá, szinte észrevehetetlenné vált napjainkra.

Rendelőnkben csakis a legmodernebb technológiákkal dolgozunk a fogszabályozás terén is. Úgynevezett önligírozó - más néven önzáródó, - fogszabályzó készülékeket használunk és helyezünk fel pácienseink fogaira, hogy a fogak helyzete javuljon.

Ezek titka, hogy a hagyományos fém fogszabályozókkal ellentétben, az ott meglévő gumikarika helyett a bracketbe épített saját zárak rögzíti a fogszabályozó készülék drótjának ívét.

Ez a zár folyamatosan egyre szorosabbra záródik, így gyakorlatilag magától dolgozik a fogszabályozó ív. Ebből ered az önligirozó elnevezés is, mely a legmegfelelőbb, jótékony elmozdulást engedélyezi a fogaknak az előre megtervezett ív mentén.

Az önligirozó fogszabályozás az átlagosnál gyorsabb kezelési folyamatot eredményez, alacsony súrlódású és kevesebb orvosi kontrollt igényel, mint a hagyományos eljárások, így rengeteg időt takaríthatunk meg a pácienseink számára.

 

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre felnőttkorban, ha a lehető legesztétikusabban vagy akár észrevehetetlenül szeretnénk szabályoztatni fogainkat?

 

Fogszabályozás eredménye

 

A régi fém fogszabályzók sokaknál problémát okoztak esztétikájuk, fémallergiájuk vagy egyéb szempontok miatt. Rendelőnkben fogorvosaink nem használnak allergizáló anyagokat, amelyek nem kedveznek, nem hasznosak, allergének pácienseink szervezetének.

Fogszabályozás esetén sem használunk olyan fogszabályozó készüléket, amely anyaga allergiás tüneteket válthat ki, legyen szó gyerekkori vagy felnőttkori fogszabályozásról. Ha valakinek például fém allergiája van, akkor nyugodtan választhat fémmentes fogszabályozó kezelést is.

A legesztétikusabb önligírozó fogszabályzók brackettjei már fehér színű kerámiából készülnek, így közelről is nehezen észrevehetőek. Továbbá, néhány esetben lehetőség van láthatatlan fogszabályozásra is. Ez belülről, a nyelv felől van feltéve a fogakra, így kívülről valóban észrevehetetlen, nem látható. Ezen fogszabályozók használata az első időszakban furcsa lehet, valóban szokni kell a viselésüket, de idővel számunkra is láthatatlanok, észrevétlenek lesznek.

 

Invisalign fogszabályozás  Budapesten

A modern fogászati technológiáknak köszönhetően a kellemetlen és “látványos” fogszabályozás már a múlté. A láthatatlan, világszínvonalú Invisalign fogszabályozó módszer pedig a „jövő a jelenben”.

A számítógépes tervezéssel, előre látható (és tervezés közben módosítható) végeredménnyel kecsegtető Invisalign-módszer akár 2-4 hónap alatt helyreállíthatja a kisebb eltéréseket, apró esztétikai problémákat.

A szinte láthatatlan, 100%-ig fémmentes készülék bármelyik percben kivehető, és rendkívül kényelmes. Nem zavaró beszéd közben, nincs szükség új fogmosási technika elsajátítására. Nem csoda, hogy világszerte már több mint 14 millió, elégedett páciens köszönheti ennek az innovatív megoldásnak hibátlan mosolyát.

 

A fogak ápolása fogszabályzóval - Hogyan változik a mindennapi fogápolási, fogmosási rutin fogszabályozóval?

A fogak ápolása fogszabályozó viselése során különösen fontos a kezelés sikeressége érdekében. 

Rögzített fogszabályzó viselésekor az ételmaradék könnyebben a szájüregben marad, beragadhat a készülékbe, ami pedig hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához. A készülék viselése alatt ezért rendkívül fontos a gyakori fogmosás, az étkezések utáni azonnali fogtisztítás hagyományos fogkefe vagy speciális eszközök alkalmazásával.

A rendszeres otthoni fogápolás mellett fogszabályozós pácienseinknek háromhavonta ismétlődő dentálhigiéniai kezelést javaslunk, melyet kedvezményes fogtisztító csomag formájában vehetnek igénybe.

A professzionális dentálhigiéniai kezelés során alapos polírozással és szükség esetén homokfúvással kiegészített fogtisztítást végzünk. A dentálhigiéniai kezelés része egy személyre szabott fogápolási tanácsadás is, mely segít abban, hogy fogszabályozó viselése mellett is a megfelelő szájápolási rutint alkalmazzunk és ezáltal egészséges szájhigiéniát tarthassunk fenn.

 

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérjen időpontot konzultációra még ma, mi pedig a fogszabályozó felhelyezésekor egy professzionális tisztán tartó csomagot is adunk Önnek ajándékba, amely praktikus tokjával utazáshoz, vagy akár mindennapi használatra is megfelelő!

Akár gyermekkori, akár felnőttkori fogszabályozással kapcsolatosan is van kérdése, kérje nyugodtan fogorvosaink, fogszabályozó szakorvosunk segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak Ön és családja rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)