#Lézeres fogmegtartó kezelések

Tömött fog lüktet

Egy tömött fog lüktetése esetén érdemes azonnal felkeresni újra a fogorvost, hogy minél előbb kezeltessük azt. Miért fontos ez? 

 

Ha a fogtömés másnapján a tömött fog lüktet

A fogtömések elkészítésénél az egyik legfontosabb, hogy az elkészült restauráció magassága a páciens többi fogához illeszkedjen, azaz kényelmes legyen. Néhány esetben előfordulhat, hogy a fogtömés valamilyen okból magas marad, amelynek következtében a tömött fog lüktethet a későbbiek folyamán.

Legtöbbször akkor fordul elő, amikor a páciens az érzéstelenítés alatt vagy a hosszas szájnyitás miatt elfáradó állkapocsízület miatt máshogyan érzékeli a fogtömés magasságát. Ilyenkor az érzéstelenítő múlásával a tömött fog lüktetni kezd, így a kezelés másnapján még érzékenyebb lehet az érintett fog. 

Amennyiben a tömött fog lüktet vagy érzékennyé válik, esetleg fáj, a kezelés másnapján azonnal keresse fel újra a kezelőorvost, hiszen a magas tömés miatt a fog túlterhelés alá kerül, emiatt pedig el is halhat.

Ha elhal a fog, akkor pedig gyökérkezelésre kerülhet sor a fog megmentése érdekében. A tömés magasságának megállapítása nem könnyű feladat, mivel a páciensek legtöbbször azt érzik, hogy a kezelt foggal szemközt lévő fog az, amelynél kellemetlen érzést tapasztalt. 

Általában, ha a tömött fog lüktetése harapáskor jelentkezik, akkor a fogtömés magassága okozza a gondot. Ilyenkor semmiképp se halogassa a problémát, hogy hátha magától elmúlik a panasz. A fog fokozott terhelése miatt a tünetek súlyosbodhatnak, így az érzékenység, és az enyhe nyomó-feszítő érzés, rendkívül erősen jelentkező tömött fog lüktetésbe átmehet. 


Ha továbbra is fennáll a probléma

A tömött fog lüktetése utalhat arra is, hogy a fog vagy a foggyökér gyulladásban van. Ebben az esetben a gyökérkezelés lesz a megoldás a fog megmentésére. A legjobb, ha nem várunk a tömött fog lüktetésével és a fog érzékenységével, hiszen az időfaktor nagyon fontos lehet.

Minél hamarabb fordul kezelőorvoshoz a segítségért, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyulladásban lévő fog megmenthető lesz, így kevésbé drasztikus terápiát kell rá alkalmazni. Tehát ezáltal akár a foghúzás is elkerülhető lehet. 

Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal a fogtömés után, keresse fel rendelőnket!

 
A tömött fog lüktetésének kezelése

A tömött fog lüktetésének kezelése attól függ, hogy az adott fog érzékenységének mi áll a hátterében. Amennyiben a tömött fog lüktetésének oka a fogtömés magassága, akkor a fogtömés cseréjét vagy javítását végezzük el.

Abban az esetben, ha a tömött fog lüktetésének hátterében a fog túlterhelése vagy gyulladása áll, akkor az adott fogat gyökérkezelésnek vetjük alá. A NaturaDentben alkalmazott lézeres gyökérkezelés segítségével pedig nem csak teljesen fájdalommentes lesz a kezelés, de a lézer fertőtlenítő hatásának köszönhetően a gyökérkezelés valóban eredményes. 

Már folyamatban lévő gyökérkezelésnél a fog lüktetése a kezelés után 3-4 napig még természetes folyamat lehet, mivel ennyi idő kell a szervezetnek, hogy reagálni tudjon a kezelésre és elinduljanak a regenerációs folyamatok, így ebben az esetben nem kell megijednie. 

 
A tömött fog lüktetésének megelőzése

A tömött fog lüktetésének megelőzésére a legjobb, ha a fogtömés után bármilyen érzékenységet is tapasztal, inkább vegye fel kezelőorvosával azonnal a kapcsolatot.

A fogorvos szakszerű tanácsot tud adni Önnek, illetve, ha úgy látja, hogy kezelésre szorul, rögtön segítségére lesz. Ahogyan a NaturaDent szakértő és tapasztalt kollégái bármilyen helyzetben segítenek Önnek! 

Tehát, ha bármilyen ráharapási érzékenységet, vagy lüktető érzést tapasztalna, érdemes minél hamarabb felvennie rendelőnkkel a kapcsolatot, kivéve akkor, ha frissen gyökérkezelt fogról van szó.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)