#Kontrollvizsgálat

Miért fontos a rendszeres fogorvosi kontroll?

A Naturadent Esztétikai és Lézerfogászat kiemelten fontosnak tartja az egészségünk megőrzését, különös tekintettel a fogsorra, amelynek elengedhetetlen része a fogászati prevenció.

Mit jelent a fogászati prevenció?

A fogászati prevenció a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzését, korai stádiumban való felismerését és kezelését jelenti. A fogászati vizsgálatok által lehetőség nyílik a kialakult betegségek korai kezelésére, növelve ezzel a gyógyulás esélyét és gyógyulás gyorsaságát.

A rendszeres fogászati kontrollvizsgálat csökkenti a hirtelen tünetek kialakulásának kockázatát is - mint például a fogfájás, fogfájdalom –, amely esetében legtöbbször azonnali beavatkozásra van szükség, mert azonnal szükséges a fájdalom csökkentése, megszüntetése.

A fogorvosi kontroll vizsgálatok előre megtervezhetőek, napirendbe beilleszthetőek és kényelmes megoldást nyújtanak fogaink egészségének megőrzésében.

 

Hogyan zajlik egy fogászati ellenőrzés?

A Naturadent Esztétikai és Lézerfogászaton minden új páciens kezelése egy általános állapotfelméréssel kezdődik. Az állapotfelmérés során fogorvosaink felmérik a pácienseink fogainak állapotát, majd ez alapján elkészítik a kezelési tervet, amely a további szükséges kezeléseket tartalmazza.

Az általános fogászati állapotfelmérés teljesen fájdalommentes, így a pácienseink félelmeiket nyugodtan félretehetik, és kényelmesen hátradőlhetnek a fogorvosi székben, rábízva magukat fogorvosaink, szájsebészeink, parodontológusaink szakértelmére és tapasztalatára.

A fogászati kontrollvizsgálatok legközelebb a kezelési terv befejeztével válnak aktuálissá. A rendszeres, 3-6 havonta szükséges, ellenőrző és megelőző kontrollvizsgálat folyamata teljesen megegyezik az általános fogászati állapotfelmérés folyamatával.

A vizsgálat alatt sor kerül a szájnyálkahártya jó- és rosszindulatú elváltozásainak felkutatására, valamint egy teljes körű fogászati és dentálhigiéniai tanácsadásra is, kiemelve azokat a fogápolási területeket, amelyeket a leginkább meg kell erősíteni, be kell gyakorolni.

 

 

Milyen gyakran ajánlott részt venni a fogorvosi kontrollvizsgálatokon?

Ahhoz, hogy még időben felfedezésre és kezelésre kerüljenek az esetleges fogbetegségek, 3 havonta vagy félévente ismételt kontroll vizsgálatokon való részvétel ajánlott. A 3 hónap, illetve a 6 hónap egy olyan időintervallum, mely során ha jelentkezik fogászati probléma, betegség, akkor még időben és megfelelően orvosolható, maradandó károsodás kockázata nélkül. A legtöbb komolyabb, fájdalmas fogászati probléma a kezeletlenség következményeként alakul ki.

A Naturadent Esztétikai és Lézerfogászat kollégái fokozott figyelmet fordítanak pácienseik utólagos fogászati egészségének megőrzésére is. A fogászat az elvégzett kezelésekre garanciát vállalva, ingyenes állapotfelmérést biztosít páciensei számára a kezelési terv befejezését követő időszakban is, amely ingyenes kontrollvizsgálat időpontjának közeledtéről e-mailben vagy telefonon is értesíti pácienseit a klinika.

 

Milyen veszélyeket rejt magában a rendszeres kontrollvizsgálatok elmulasztása?

A későn felfedezett, előrehaladott állapotban lévő betegségek kezelése komplikáltabb és hosszadalmasabb, mint az időben felfedezett problémák esetében. Egy kezeletlen fogbetegség súlyos szövődményekkel és akár maradandó károsodással is járhat.

Az egyik legsúlyosabb talán a nem komolyan vett, ám gyorsan súlyos következményekkel járó, általános  ínygyulladás, ami a fogágybetegség kapuja. Ha nem vesszük komolyan, sajnos az összes ép fogunk is elveszíthetjük, akár már egész fiatalon is.

Egy kisebb  fogszuvasodás az idő múlásával akár a fog elhalásához is vezethet, mely egy már vissza nem fordítható állapot, kezelése pedig jóval komplexebb eljárásokat igényel, mint a szuvas fogé.

Szükség lehet a fog megmentése érdekében gyökérkezelésre, az elhalt területek különböző fogbetétekkel való pótlására - inlay betétek, onlay betétek -, illetve a foghiány helyére fogimplantátum beültetésére.

 

Mit tehetünk fogaink egészségéért a kontroll vizsgálatok között?

A rendszeres fogászati vizsgálatok között ügyeljünk fogunk és ínyünk ápolására, panasz észlelése esetén pedig mihamarabb keressük fel fogorvosunkat.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, írjon nekünk, és kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)