#Fogfehérítés

Fogfehérítő módszerek és termékek: melyek a leghatásosabbak?

Egy esztétikus és magabiztos mosoly alapja az egészséges és csillogóan fehér fogazat. Mindegyik fogfehérítő eljárás más-más hatóanyaggal, különböző alkalmazással és ígért eredménnyel rendelkezik.

Hogyan választható ki a számunkra legideálisabb? Melyek azok a fogfehérítési módszerek, amelyek valóban nem károsítják a fogakat? Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb módszereket, fogorvosi nézőpontból, fogai egészségét előtérbe helyezve.

 

Mit érdemes tudni a fogak elszíneződéséről?

A fogak elszíneződése, sárgás árnyalata számos páciensünk életében problémát okoz. Sokakat korlátoz a beszédben, a mosolygásban és az önkifejezésben az, ha nincs megelégedve fogsorának eszétikájával.

Mielőtt fogfehérítő megoldások után nézünk, érdemes tájékozódni arról, mi is okozza pontosan a fogak elszíneződését és mi befolyásolja a fogak árnyalatát.

A fogak méretét és színét nagyban befolyásolja a genetika, vagyis az, hogy milyen tulajdonságokat örököltünk felmenőinktől. Vannak olyan szerencsés pácienseink, akik genetikailag természetesen fehér árnyalatú fogazattal rendelkeznek, kevésbé hajlamosak fogaik az elszíneződésre, kellő odafigyeléssel pedig fent is tudják tartani egészséges fehér mosolyukat.

Sajnos ezzel az esettel találkozunk ritkábban. Szinte minden ember életében jelen van egy vagy több olyan - fogászati szempontból károsnak mondható - szokás, amely negatívan befolyásolja a fogak színét és azok sárgulásához vezethet. 

Ilyenek például az étkezési és italfogyasztási szokásaink. Az elfogyasztott élelmiszerekben és folyadékokban egyaránt találhatóak különböző színű pigmentek, ezek lerakódása a fogak felületén pedig elszíneződéshez vezethet. Mindannyian hallottunk már róla, milyen rossz hatással lehet fogaink színére a túlzott kávé- vagy teafogyasztás, a különböző üdítőitalok, gyümölcslevek, valamint a vörösbor fogyasztása is. Ezek mind hatással lehetnek a fogzománc színére, különösen a nem megfelelő szájhigiénés szokások esetén.

A dohányzásnak fogászati szempontból is rendkívül sok káros hatása van. Többek között a fogak színét is befolyásolja a termékekben lévő nikotin miatt, amely sárgás, vagy akár barnás árnyalatú elszíneződést is okozhat a fogak felszínen.

Az életmódbeli szokásokon kívül elszíneződéshez vezethet például bizonyos gyógyszerek túlzott alkalmazása, a fogak sérülése vagy a gyökérkezelés is. Ezek a speciális esetek általában személyre szabottan, más-más megközelítést igényelnek.

 

Otthoni fogfehérítő praktikák - tényleg hatásosak lehetnek?

Számos olyan otthoni fogfehérítő praktiáról olvashatunk, amelyek eredményes fogfehérítést ígérnek. Elterjedt például a szódabikatbóna, a citromlé, narancs- vagy citromhéj, hidrogén-peroxid, vagy például az almaecet is fogfehérítő hatása miatt. Ezek ugyan természetes szerek és látványos árnyalatváltozást is eredményezhetnek, azonban számos káros hatást, kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Károsíthatják az ínyt, a savas hatásuk miatt súlyos fogkopást okozhatnak, vékonyítják a fogzománcot, ami hosszú távon nem csak érzékennyé teheti, jelentősen károsítja is a fogakat. 

Ezeknek a trükköknek az alkalmazását éppen ezért nem ajánljuk, az átmeneti fehéredést követően ugyanis számos kellemetlen mellékhatást okozhatnak, a fogak érzékennyé válásától, a zománc meggyengülésén át, egészen a fogszuvasodásig.

 

Fogfehérítő készítmények: fogkrémek, szájvizek és gélek

A drogériákban kapható szettek, gélek, vagy ecsetelők fő hatóanyaga jellemzően a hidrogén- vagy karbamid-peroxid. Az, hogy az egyes szerek melyik hatóanyagból mekkora mennyiséget tartalmazhatnak, az Európai Unióban szigorú szabályozás írja elő.

Ezért ezek a készítmények biztonságosan alkalmazhatóak fogfehérítési céllal, és leggyakrabban eredményesek is. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kezelés alatt, valamint után gyakran tapasztalhatunk fogérzékenységet, nyálkahártya- vagy ínyirritációt is. Az alacsony hatóanyag-tartalom miatt pedig a fogak fehér hatása kevésbé tartós, rövid időn belül visszanyerhetik a kiinduló állapotot.

A fogászati kezeléseknél használt készítmények sokkal erősebbek és hatásosabbak, ezért lehetséges, hogy ugyanaz az árnyalat a megfelelő fogászati rendelőben akár egy kezelés után is elérhető és hosszabb távon tartósabb is lesz.

A fogfehérítő hatású fogkrémek és szájvizek, öblögetők kiválóan alkalmazhatóak a fogak fehérségének karbantartására. Folyamatos használatukkal a fogak felületéről eltávolítják a lepedéket és az elszíneződést okozó makacs szennyeződéseket.

A fogzománc mélyebb rétegeinek tisztítására és fehérítésére azonban nem képesek, ezért alkalmazásukat elsődlegesen a professzionális fogfehérítést követően, az egészségesen fehér szín fenntartására javasoljuk.

 

Rendelői fogfehérítés: Ledes vagy lézeres?

Ahány ember, annyi igény, szokás és preferencia. Éppen ezért, rendelői fogfehérítés kiválasztása előtt minden esetben konzultációt javaslunk, mely során pácienseink dentálhigiénikus szakértőinkkel egyeztetve személyre szabott kezelési javaslatot kapnak.

Szakértőnk életmódjához, szokásaihoz, fogai egészségéhez valamint az Ön igényeihez igazított javaslatot tesz, és lehetőséget biztosít arra, hogy minden felmerülő kérdést tisztázzanak a beavatkozás előtt. 

A LED lámpás rendelői fogfehérítést elsősorban azoknak az érdeklődőknek ajánljuk, akik gyorsan szeretnének intenzív fehérítő hatást és látványos eredményt elérni. A kezelést a fogak professzionálisan tisztításával kezdjük.

Ezt követően az érzékenyebb ínyt befedjük egy különleges védőanyaggal, hogy a fehérítés során megóvjuk az esetleges kellemetlen hatásoktól. 

Ezután speciális fehérítő gélt kenünk a fogakra, a géllel bekent felületet pedig LED-es fogfehérítő lámpával világítjuk meg. Ezáltal a gélben található fogfehérítő hatóanyag aktiválódik és kifehéríti a fogakat.

15 perc után a gélt lemossuk, majd a kívánt hatás eléréséig a folyamatot még kétszer megismételjük. A kezelés eredményeként a fogak több árnyalattal világosabbak lesznek, a mosolya pedig megnyerőbb, vonzóbb, és tartósan természetes fehérré válik.

A másik típusú, Biolase lézeres fogfehérítést azoknak a pácienseknek ajánljuk, akik érzékeny fogakkal rendelkeznek, hiszen ez az eljárás rendkívül kíméletes, a lézer jótékony hatásának köszönhetően ezen érzékenységet is csökkenteni tudjuk.

 

A Naturadent rendelőjében a fogorvos épp a fogfehérítés eredményét mutatja a páciensnek

Rendelőnkben a lézeres fogfehérítés során a Biolase ezLase lézerkészüléket használjuk, valamint egy speciálisan ehhez a készülékhez kifejlesztett fogfehérítő anyagot, a LaserWhite gélt.

Az ilyen módon végzett lézeres fogfehérítő kezelés gyors és hatékony, káros anyagoktól és mellékhatásoktól mentes, az eredmény pedig hosszú távon tartós lesz.

 

Ha igazán tartós eredményt szeretne: Fehér fogak egy életre program

Sok páciensünk számára problémát okozott az egyszeri fogfehérítés után a természetes fehér árnyalat fenntartása. Éppen emiatt az igény miatt dolgoztuk ki Fehér fogak egy életre programunkat, mely által megoldást kínálunk azoknak, akik fogaik fehérségét hosszú távon meg szeretnék tartani.

Személyre szabott kezelés sorozatunk az alábbi lépéseket foglalja magában:

  1. A kezelés első részeként alapos fogtisztítást végzünk: dentálhigiénikus szakértőink professzionális módszerekkel eltávolítják a fogakon található szennyeződéseket és fogkövet, ultrahangos depurálást és szükség esetén homokfúvást alkalmazva.
  2. Hatékony, kényelmes, fájdalommentes és jól bevált rendelői fogfehérítő eljárásunkkal több árnyalattal kifehérítjük a fogait: választható LED lámpás vagy lézeres módszerrel, az Ön igényeinek megfelelően. Ennek eredményeként fogsora maximálisan megtisztított és csillogóan fehér lesz.
  3. A fél év múlva esedékes konzultáció alkalmával újbóli dentálhigiéniás kezelést végzünk és elkészítjük a fogsorára igazított, otthoni használatra kifejlesztett átlátszó fogfehérítő sínt, amelyhez ajándékba adunk Önnek egy speciális fogfehérítő gélt is!
  4. Az átlátszó és fogaira tökéletesen illeszkedő fogfehérítő sínt és gélt otthonában kényelmesen használva, akár kedvenc filmje alatt is visszaállíthatja fogai fehérségét, a rendelői fogfehérítéssel elért árnyalatúra.
  5. Ezt követően, félévenként újabb rendelői fogkő eltávolítás szükséges, mi pedig minden alkalommal megajándékozzuk Önt a fogfehérítő géllel. A fogfehérítő sínnel egyszerre alkalmazva újra és újra eltávolíthatja az elszíneződéseket fogairól, és fenntarthatja azok egészséges és természetesen fehér színét. Így gondoskodunk arról, hogy mosolya magabiztosan fehér maradjon, akár egy életre is.
     

Fogfehérítés professzionális körülmények között - Ne bízza a véletlenre!

Ha biztonságos, egész szervezetére nézve egészséges és tartós eredményt szeretne, konzultáljon szakértő specialistánkkal, aki személyre szabott kezelési tervet javasol Önnek, ismertetve azokat a lehetőségeket, amelyekkel elérheti álmai fehér mosolyát.

Az otthon alkalmazható praktikák lehetséges egészségkárosító következményeik miatt veszélyesek lehetnek, hosszú távon nagyobb problémákat okozhatnak, mint gondolnánk. 

A Naturadent rendelőjében több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, több ezer elégedett páciensünk eseteit alapul véve ajánljuk szaktudásunk legjavát Önnek a fogfehérítő kezelések során is.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)