#Fogmegtartó kezelések

A gyulladt fog mellékhatásai

A fogfájás megkeserítheti a mindennapokat és nemcsak számos oka lehet, de sok szövődménye is. Ismerje meg a gyulladt fog okozta mellékhatásokat és a foggyulladás kiváltó okait! 

 

A gyulladt fog okai – fogászati problémájának háttere 

Egy foggyulladásnak több oka is lehet, ezek közül gyakran előforduló ok a nem megfelelő szájhigiénia.

Fogszuvasodás következtében a fogzománc elvékonyodik vagy teljesen eltűnhet, amelynek következménye, hogy a fog belsejébe a különböző baktériumok és ételmaradékok könnyedén bejuthatnak, ott elszaporodva súlyos foggyulladást okoznak.

Ez igen fájdalmas lehet, gyakran a fájdalom mellett gennyel teli tályog is képződhet, mely a szervezet által elhatárolt baktériumokat tartalmaz. 

A gyulladt fog mellékhatatásait és tüneteit kiválthatja a túlterhelés is, amely egy adott fog túlzott használatát jelenti. Tehát, ha túl sokat rágunk az egyik oldalon, a fog túlterhelés alá kerülhet, amely során begyulladhat. Így a fog területén duzzanat, pirosság és éles fájdalom tapasztalható.

Foggyulladás emellett krónikus fogideggyulladás (pulpitis), gyökérmaradvány, ciszták, idegen anyagok, fogínygyulladás (parodontitis), állkapocscsont krónikus gyulladás, gyökérkezelt fog, és bizonyos íny vagy fogsérülések miatt is kialakulhat.

A gyulladt fog okát a fogorvos fogja tudni megállapítani, majd ezután annak kezelési módszerét ismertetni. 

 

A gyulladt fog mellékhatásai és tünetei - ha nem kezeltetjük 

Megesik, hogy egy adott betegségünkből felgyógyulva rövid időn belül ismét azt vesszük észre, hogy megint ugyanazok a panaszaink és ez már a sokadik eset.

Ilyen esetekben javasolják az orvosok a betegség kiváltó okának megkeresését, az úgynevezett góckutatást.

A góc az, ami az adott betegséget krónikusan kiváltja, gyulladást okozva ezzel a szervezetben. A szervezetben sok ilyen gócpont lehet, ezek közül párat említve leginkább a következő helyeken fordulnak elő gócok, amelyek másodlagos megbetegedést válthatnak ki: a homloküreg, az arcüreg, a fogak, az arc, a mandulák, a vakbél, a prosztata és a petefészek.

Fog eredetű gócok között igen gyakori az elhalt fog, gyökérkezelt fogak (ahol nem megfelelő a gyökértömés) vagy gyökércsúcs körüli gyulladás, esetleg ínygyulladás, fogágygyulladás, bölcsességfog gyulladás. 

A gyulladt fogat minél előbb kezeltetni kell, hiszen számos olyan szövődmény, mellékhatás és távolhatás alakulhat ki, amely igen nagy fájdalommal jár.

Fontos tudni azt is, hogy nem mindig jár fájdalommal a gyulladt (elhalt, baktériumokkal teli) fog. A gyulladt fog általában nemcsak nyomásra vagy étkezéskor, illetve hideg/meleg érzésekor fájhat, hanem folyamatosan szúró, éles vagy pulzáló fájdalmat érezhetünk miatta.

Ebben az esetben már a fájdalomcsillapítók sem hatnak, így akár az alvás és a mindennapi teendők elvégzése is nehéz lehet. Ha nem kezeltetjük, a gyulladt fog mellékhatásai kiterjedhetnek akár a fog környékére, amely bedagadhat és gennyes zsákocska, tályog alakulhat ki körülötte.

Ennek következtében jelentkezhet kellemetlen lehelet és rossz szájíz egyaránt. A foggyulladás kiterjedhet akár az arcra, az állkapocsra vagy a nyak és a fej egyéb területeire. Emiatt az arc egésze vagy az érintett terület egésze bedagad.

Ha nem kezeljük időben gyulladt fogunkat, szélsőséges esetben a légutakat elzárhatja az általa keletkezett duzzanat, amely életveszélyes lehet. 

 

A gyulladt fog mellékhatásai, fogászati kezelés esetén 

Egy gyulladt fog kezelése során a legelső, hogy a gyulladást csillapítsuk.

Így elsősorban a területet kitisztítjuk, a baktériumokat elpusztítjuk lézerrel, és a gyulladás még további csökkentésére, esetleg gyógyszert is felírhatunk a páciensnek.

Amennyiben a gyulladás és a duzzanat elapadt, a fogat gyökérkezelésnek vetjük alá, amelyet szintén lézerrel végzünk, és amely során a fog gyökerét kezeljük, hogy megóvhassuk a további fertőzésektől.

Fogászatunkon minden esetben arra törekszünk, hogy a fogat megmentsük, azonban bizonyos esetekben sajnos a fog kihúzása jelenti a leghatásosabb módszert. Ezt csak abban az esetben tesszük meg, ha olyan mértékű a gyulladás, hogy a gyökérkezelés sem segíthet. 

 

A gyulladt fog mellékhatásai – Így kerülhető el 

Hogyan kerülhető el a legkönnyebben a foggyulladás? Ha rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat. Az évenkénti általános fogászati állapotfelmérés és a professzionális dentálhigiénés kezelés rendkívül fontos.

Ezekkel fenntarthatjuk megfelelő szájhigiéniánkat és fogaink egészségét. Az egészséges fog fenntartása pedig sokkal költséghatékonyabb, mint egy nagyobb fogászati probléma kezelése.  Emellett természetesen fontos a mindennapi megfelelő otthoni száj- és fogápolás is.

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink