Naturadent - Esztétikai és lézerfogászat

Fogunk és szájunk körüli betegségek: afta, fekély, herpesz

Fogunk és szájunk körüli betegségek: afta, fekély, herpesz

A szájüregünk a külvilággal közvetlenül érintkezve veszélynek van kitéve a különböző kórokozók könnyű bejutása miatt. Számba vettük a leggyakrabban előforduló fog és száj körüli betegségeket, amelyek valamelyikén már sokan átestünk.

Mit érdemes tudnunk szájüregünk flórájáról?

A szájüregi flóra egy sajátos mikrobákból felépülő flóra, mely igen érzékeny. Fertőzések vagy gyulladások következtében szájüregünk flórájának egyensúlya felborulhat, mely különböző fog és száj körüli betegségek kialakulásához vezethet.

Melyek azok a betegségek, amelyek a legtöbbször előfordulhatnak fogunk és szájunk körül?

A leggyakoribb betegségek melyekkel mi is találkozunk kezeléseink során: az afta, fekély, herpesz és különböző szájnyálkahártyán kialakult sebek és tumorok.

naturadent fogászat budapest magazin cikk afta herpesz fekély gyógyitás fertőtlenítés ózon lézeres kezelés

Mit kell tudni ezekről a betegségekről és mit tehetünk, ha már kialakultak?

Az afta az emberiség több mint 60%-át érintő betegség. A kialakult seb sárgás-fehér színű gyulladással körülvett hámhiány. Létrejöttének pontos oka ma sem ismert, feltételezések alapján azonban immunrendszer eredetű. Bár elvileg a seb kezelést nem igényel, pár nap alatt magától gyógyul, de gyógyulása jelentősen gyorsítható lézeres fertőtlenítéssel.

A lézer elpusztítja az útjába kerülő a baktériumokat, miközben fogfertőtlenítés, barázdazárás esetén az ép fogállományt sértetlenül hagyva, illetve az egészséges szöveteket sem bántja.

A lézer segítségét gyakran igénybe vesszük  fogtömések, barázdazárások előtt, valamint fertőtlenítésre afta, herpesz, fekélyek esetén és különböző szájsebészeti beavatkozások, fogbeültetés vagy implantáció után, illetve prevenciós célból a fogszuvasodás megelőzésére.

naturadent fogászat budapest lézerfogászat biolase lézeres kezelés ezLase iLase

Javasoljuk pácienseinknek, hogy a kezelések mellett fertőtlenítő szájvizet is használjanak.

A szájfekély szintén sárgás-fehér színű, ám hólyag formában jelentkező betegség mely az immunrendszer legyengülésével hozható összefüggésbe. Ugyan kezelést ez a fajta seb sem igényel, pár nap alatt magától is kifakad a seb, de a gyógyulást itt is nagyban segíti, ha a sebet lézeres kezelés segítségével fertőtlenítjük.

A herpeszt a herpes simplex vírus okozza, melynek lappangási ideje akár több év is lehet. Tünetei viszkető feszítő érzéssel kezdődnek, melyet apró hólyagok kialakulása követ. A hólyagok pár nap után kifakadnak, majd a seb varasodik és leesik. Kezelésére számos gyógyszertári készítmény kapható kenőcs és tapasz formájában, de alkalmazhatunk házi praktikákat is, mint például a jegelés.

Hogyan gyorsíthatjuk a gyógyulást?

A fertőtlenítő szájvíz használata a betegség jelenléte alatt mindenképp ajánlott. Kerülni kell a tejtermékek fogyasztását, továbbá figyelemmel kell lennünk arra is, hogy a sérült, beteg bőrterület lehetőleg ne legyen kitéve további hámsérülésnek, például ráharapásnak. Ha egy mód van rá, akkor kerüljük a keményebb, éles szélekkel rendelkező ételek fogyasztását, mint például pirított kenyér, tört mandula és így tovább.

A gyógyulást mindenképp gyorsíthatjuk azzal, ha a seb természetes regenerációját megtámogatjuk Biolase lézeres fertőtlenítéssel.

Az afta és a szájfekély is a gyenge immunrendszer jele, ezért a gyorsabb gyógyulás érdekében meg kell erősítenünk szervezetünk védelmét. Ezért célszerű minél több vitamint, ásványi elemet magunkhoz vennünk és fogyasztanunk. Az immunrendszer erősödése nem az aftát és a szájfekély elmulasztása mellett a szervezet többi részét is támogatni, erősíteni fogja.

Mivel a herpesz fertőző, ezért embertársaink védelme érdekében a betegség jelenléte alatt oda kell figyelnünk, hogy kerüljük annak lehetőségét, hogy bármilyen módon is továbbadjuk a vírust, a kórokozót. Lehetőleg kerüljük csókot, a puszit, és sokkal nagyobb alapossággal, gondossággal takarítsuk, fertőtlenítsük, mosogassuk el evőeszközeinket, a poharainkat.

naturadent fogászat budapest magazin cikk afta herpesz fekély gyógyitás fertőtlenítés ózon lézeres kezelés

Bármely szájüregi betegség jelenik is meg, legyen az afta, herpesz, vagy fekély, a fogkefénket is érdemes alaposan fertőtlenítenünk, amire már kiváló házi fertőtlenítő berendezések kaphatóak, vagy jó alaposan mossuk el meleg vízben napjában akár többször is, illetve a legbiztosabb, ha kicseréljük egy tiszta, új, baktériummentes fogkefére.

Szájüregi, a szájon belüli betegség, sérülés jelenlétekor az érzékeny, sérülékeny területek védelme okán figyeljünk oda, hogy olyan fogkefét válasszunk, aminek a fejének hátulja sima, nem pedig recés. Erre azért van szükség, hogy miközben a fogunkat külső ívét mossuk, akkor az orcánk, szánk belső falán lévő hámsérülést ne irritáljuk tovább. .

Hogy hatnak ki ezek a betegségek fogainkra?

Alapvetően ezek a betegséges a száj flórájának problémáját jelzik. Ha a flóra valamiért meggyengül, már nem tudja ellátni a feladatát. Az apró, lappangó, észrevétlen betegségek erőre kapnak, felerősödhetnek, a jelenlévők tovább fejlődnek, elmélyülnek.

Így könnyen előfordulhat, hogy egy lappangó fogínygyulladás most megjelenik. Az ínygyulladás biztos jele a pirosas, vérrel megszínezett fogkrémhab fogmosás után. Ilyenkor mindenképp érdemes felkeresnünk fogorvosunk. kérjünk segítséget a gyors gyógyuláshoz.

Az afta, a herpesz, a szájfekély esetén kényelmetlenebb a fogaink megfelelő, alapos, napi 3-szori ápolása és a fogselymezés, mert fájdalmas az adott terület érintése. Az érintett területek közelében a fogainkat kevésbé tudjuk jól megtisztítani, ezért lehetséges, hogy marad lepedék az ínyünk felett, illetve alatt, továbbá a fogaink között is maradhat ételmaradék. Ha szükségesnek érezzük, a betegség elmúlása után érdemes dentálhigiénikus segítségét is kérnünk az alapos lepedékeltávolítás, depurálás, fogkőeltávolítás céljából.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, vagy segíthetünk ínygyulladása megszüntetésében, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Bejelentkezés
Lap tetejére
Kedves Látogatónk!
Kérjük adja meg elérhetőségét, hogy válaszolhassunk önnek. Adatait bizalmasan kezeljük.
bezárás/close

Az itt megadott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Adatvédelmi nyilatkozatunk itt olvasható.