#Esztétikai fogászat

Fogkő eltávolítás, depurálás

 

Fogkő eltávolítás, depurálás

A fogkő a vízkőhöz hasonló anyag, amely a fogak felszínén, a fogközökben, valamint az íny alatt tapad meg. A fogkő kialakulása természetes, jelenkori életmódunkból adódó folyamat következménye, azonban ha nem gondoskodunk legalább félévente az eltávolításáról, akkor ínygyulladást, fogágybetegséget, kellemetlen leheletet, fogszuvasodást és akár fogaink elvesztését is okozhatja.

Megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő szájhigiéniának, a napi kétszeri fogmosásnak, a fogselyem használatnak, valamint a rendszeres fogkő eltávolításnak. Egy precíz fogápolási rutin kialakításával a fogkő képződése minimálisra csökkenthető, a rendszeres fogkőeltávolításnak köszönhetően pedig a fogkő által okozott betegségek kialakulásának esélye leredukálható.

Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb információkat, amelyeket a fogkő keletkezéséről, megelőzéséről, eltávolításáról és veszélyeiről tudni érdemes. 

 

Így képződik a fogkő

A fogkő kialakulása teljesen természetes folyamat, lerakódása a fogakon megfelelő szájhigiénia esetén is elkerülhetetlen. Rendszeres fogmosás, szájvíz és fogselyem használat segítségével a fogakon lévő ételmaradékok és lepedék nagy része eltávolítható, azonban nem teljes mértékben. 

A fogakon maradt lepedék idővel felhalmozódik, és baktériumokkal teli lepedékréteg, más néven plakk keletkezik. Ebből képződik a fogkő, a nyál által végbemenő kémiai folyamat, úgynevezett mineralizáció által.

Súlyosabb esetekben a fogkő szabad szemmel is jól látható, sárgás, szürkés vagy barnás árnyalatú lehet, és komoly esztétikai problémához vezethet.

Érdemes szem előtt tartani, hogy fogkő nemcsak a fogak szemmel látható részén, hanem a fogak közötti részeken, az íny alatt is keletkezhet. Az íny alatt található fogkő szabad szemmel nehezen látható, eltávolítása azonban különösen fontos az ínygyulladás, fogínysorvadás és fogágybetegség megelőzése érdekében.

A fogkő képződésének üteme, valamint annak mennyisége teljesen egyénfüggő, elsősorban az étkezési és szájápolási szokások, életmód, valamint a genetikai adottságok befolyásolják a folyamatot.  

A fogkő, ahogyan azt az elnevezése is mutatja, már teljesen szilárd állapotú, erősen tapad a fogak felületéhez. A lepedékkel ellentétben már nem lehet otthoni körülmények között, fogmosással vagy fogselymezéssel eltávolítani, mindenképp professzionális, rendelői dentálhigiéniai kezelést igényel.

 

 

Milyen betegségeket előzhet meg a rendszeres fogkő eltávolítás?

A rendszeres fogkőeltávolítás az egészséges szájhigiénia alapvető része, hiszen a fogkő kialakulása nem csak esztétikai gondokat okoz, számos súlyosabb problémához is vezethet. A fogkő professzionális eltávolítása a szájápolás legalább annyira fontos eleme, mint a napi kétszeri fogmosás vagy a rendszeres fogselymezés. A lerakódott fogkő ugyanis kitűnő táptalajt nyújt a különböző baktériumoknak, amik számos fogászati betegséget okozhatnak.

A legjellemzőbb, fogkő által okozott betegség a fogínygyulladás, mely tünetei kezdetben ártalmatlannak tűnhetnek. Először kisebb ínyduzzanat, pirosság, ínyvérzés jelentkezhet, azonban kezeletlenség esetén a gyulladás akár a fogágyat is elérheti, ami hosszú távon a fogak kilazuláshoz vezet és fogvesztést is okozhat. 

Szintén problémát okozhat a fogszuvasodást okozó baktériumok megtelepedése a fogkőben. Ezek a kórokozók súlyosan veszélyeztetik fogaink egészségét, ugyanis károsítják a fogzománcot és felgyorsítják a fogak szuvasodásának folyamatát.

Korábban ép fogaink felületén hamar sötét, barnás foltok jelenhetnek meg, és ezt követően már nem csak a fogkő eltávolításával kell számolni, a szuvasodást is kezelni kell.

A fogszuvasodás előrehaladott állapotában, amikor a károsodás már a fog belső rétegét, a fogbélt is érinti, nem csak fogtömésre, gyökérkezelésre is szükség lehet.

A rendszeres dentálhigiéniai kezelés és fogkő eltávolítás által az alábbi fogászati betegségek előzhetőek vagy szüntethetőek meg:

Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk továbbá arra is, hogy bizonyos fogászati kezelések, például szájsebészeti beavatkozások előtt, alapos fogtisztítást végezzünk.

A dentálhigiéniai kezelések által maximális tisztaságot érhetünk el, és eltávolítjuk a szájüregből azokat a baktériumokat, amelyek gyulladás okozhatnak a kezeléseket követően, így megelőzve a komplikációk kialakulását.

Szeretnénk, ha Ön is elkerülné ezeket a kellemetlenségeket. Ezért célszerű rendszeresen, napi 3 alkalommal alaposan fogat mosnia és félévente ellátogatnia dentálhigiénikusunkhoz az aktuális fogkő eltávolítás elvégzésére.

Az, hogy milyen gyakran van szükség fogkőeltávolításra, teljes mértékben egyénfüggő. Általában évente kétszer javasoljuk pácienseinknek a dentálhigiéniai kezelést, vannak azonban olyan esetek, amelyek miatt gyakrabban válik szükségessé.
Amennyiben naponta csak egyszer mos fogat, ritkán tisztítja fogközeit, esetleg dohányzik, vagy genetikailag hajlamos fogkő képződésre, érdemes gyakrabban, akár negyedévente ellátogatni dentálhigiéniai kezelésre, fogai egészségének megőrzése érdekében.

 

Hogyan ellenőrizheti most fogköve jelenlegi állapotát?

 • Gondolja át, mikor volt utoljára fogkő eltávolításon. Ha 6 hónapnál régebben, akkor már egész biztosan aktuális, érdemes felkeresni dentálhigiénikusunkat.
 • Vizsgálja meg életmódját. Ha rendszeresen dohányzik, sokat fogyaszt tejtermékeket, vagy naponta csak 1-2 alkalommal mos fogat, akkor az átlag 6 hónap Önnél jóval rövidebb is lehet.
 • Húzza végig nyelvét kívül és belül is foga és ínye találkozásánál. Ha akadálymentesen, selymesen siklik, akkor még nincs probléma. Ha viszont finom, vagy erősebb barázdákat, érdességeket érzékel, akkor Önnek fogköve van, esedékessé vált a fogkő eltávolítás.

Ha nyelve segítségével fogkövet talált, vagy életmódjából adódóan nagyobb Önnél a fogkő kialakulásának kockázata, esetleg valamilyen okból kifolyólag 6 hónapnál régebben járt dentálhigiénikusnál, akkor javasoljuk, hogy keresse fel rendelőnket, kérje dentálhigiénikusaink segítségét.

E rövid kezeléssel további hosszú évekre biztosíthatja fogai egészségét.

 

A fogkőeltávolítás ára mit tartalmaz?

A fogkőeltávolítás a Naturadent rendelőjében egy rendkívül fontos egészségmegőrző kezelés, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi és alapos kezelések biztosítására.

Dentálhigiénikus kollégáink maximális odafigyeléssel és precizitással tisztítják pácienseink fogait, hogy mindenki elégedetten és egészséges mosollyal távozzon a rendelőnkből.

Professzionális dentálhigiéniai kezelésünk az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában:

 • Dentálhigiénés szakkonzultáció
 • Fájdalommentes ultrahangos fogkőeltávolítás a teljes fogsorra (alul és felül egyaránt)
 • Gyöngyhomokfúvás
 • Fogköztisztítás
 • Gumiharangokkal, pasztával és kefével fogpolírozás
 • Személyre szabott dentálhigiéniai és szájápolási tanácsadás
 • Ingyenes dentálhigiénés kontroll
   

Az ultrahangos fogkőeltávolítás mennyi időt vesz igénybe?

Mindenki szeret gyorsan túl lenni a fogakkal kapcsolatos kezeléseken, de persze senki sem szereti megtapasztalni a felületesen összecsapott munkát.

Az, hogy egy fogkőeltávolító kezelés mennyi időt vesz igénybe, elsősorban a fogkő kiterjedtségétől, elhelyezkedésétől és mértékétől függ. A folyamat általában 40-60 percig tart, amely időtartam alatt gyakorlott dentálhigiénikus kollégáink nemcsak az íny feletti, hanem az íny alatti és a nehezen elérhető fogközökből is eltávolítják a fogkövét.

Az alapos gyöngyhomok-fúvásos fogkő eltávolítás és a fogpolírozás után fogai még selymesebben, még tisztábban csillognak majd. 

A Naturadent rendelőjében napi 6-8 fogkőeltávolítást végeznek rutinos diplomás dentálhigiénikus kollégáink, de alapos munkát nem lehet félóra alatt kivitelezni, ezért a fent leírt kezelésekre hozzávetőlegesen egy órát szánunk minden páciens esetében.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét fogköve eltávolításában, fogkőleszedésben, fogínye felszabadításában, fogai megtisztításában. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön és gyermeke rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)