#Lézeres fogmegtartó kezelések
#Gyökér- és ínykezelések

Lézeres mikroszkópos gyökérkezelés: Mikor jó megoldás és hogyan zajlik?

A gyökérkezelés napjainkban az egyik leggyakrabban végzett fogmegtartó kezelés, aminek segítségével megszüntethetjük a fogakban lévő gyulladást és hosszú évekig megőrizhetjük a fogak egészségét.

Cikkünkből megtudhatja, hogyan végezzük ezt a kezelést fájdalommentesen, modern lézerfogászati eszközökkel és fogászati mikroszkóppal kiegészítve, a maximális precizitás és eredményesség érdekében.

 

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés akkor válik szükségessé, amikor a fogban lévő gyulladás eléri a fogbelet, ezzel igen fájdalmas tüneteket okozva. A gyulladást baktériumok okozzák, amelyek behatolva a fogba eljutnak annak belső rétegeibe is. Ez a fogban általában nagy kiterjedésű, súlyos szuvasodás esetén fordul elő, de kialakulhat egy régi fogtömés alászuvasodása során, vagy baleset által okozott fogsérülés, fogtörés miatt is.

 

A fogszuvasodás vagy fogtörés sok esetben helyreállítható esztétikus fogtöméssel vagy fogrestaurációval. Gyökérkezelésre csak abban az esetben van szükség, ha a fogászati panoráma ​​röntgen kimutatja, hogy a fog belsejében lévő pulpa, azaz fogbél is megsérült a bakteriális fertőzés következtében, és a szuvasodás már a fogban lévő erek és idegek rétegébe jutott.

A foggyökér gyulladás leggyakoribb tünetei a következők:

  • Fájdalom meleg vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor
  • Fájdalom, érzékenység harapáskor vagy rágáskor
  • Kilazuló, laza fog
  • Ínyduzzanat az érintett fog környékén
  • Fájdalmas, lüktető érzés a fog körkényén
  • Fog mellett ürülő genny
  • Arc duzzanata
  • Fog elszíneződése, beszürkülése

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, és a fog környékén érezhető fájdalom nem enyhül, mielőbb keresse fel fogorvosát! A fogfájás miatt bevett fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentő öblögetők a fogban található gyulladást nem szüntetik meg, csak a tüneteket kezelik átmenetileg. A fogat mindenképpen kezelni kell, így minél hamarabb érdemes fogorvoshoz fordulni, amíg a fog még megmenthető.

 

Hogyan zajlik a gyökérkezelés rendelőnkben?

A Naturadentben a gyökérkezelést fájdalommentesen teljes érzéstelenítésben, lézerfogászati és mikroszkóp eszközökkel kiegészítve végezzük. A kezelés ennek köszönhetően kíméletes, a gyulladás megszüntetését követően a fájdalom folyamatosan enyhül, a panaszok elmúlnak, a fog pedig hosszú évekig tartós lesz.

A kezelést minden esetben fogászati röntgenfelvétel készítése előzi meg. Ezt követően állapítják meg fogorvosaink, hogy milyen mértékű a szuvasodás és gyulladás a fogban, és szükség van-e gyökérkezelésre.

Annak érdekében, hogy a kezelés teljesen fájdalommentes legyen, helyi érzéstelenítést végzünk. Ha a fog környéke teljesen érzéketlenné vált, fogorvosaink lézer segítségével megnyitják a fogat a gyökércsatornák eléréséhez.

A Biolase fogászati lézer alkalmazásával a sérült fogfelszínt kíméletesen el tudjuk távolítani, a fog egészséges részeinek károsítása nélkül. Ebből pácienseink az érzéstelenítésnek és a lézerfogászati eszközök kíméletességének köszönhetően már semmit nem éreznek.

A lézerfejre egy speciális végződés kerül, mely eléri a gyökércsatornát, és a teljes gyökércsatorna felületén elpusztítja a baktériumokat. Ezen folyamat során a fogat teljesen fertőtlenítjük, a fájdalmat okozó fertőzött pulpát, valamint a gyulladást okozó baktériumokat maradéktalanul eltávolítjuk a fog belsejéből.

A fogbél eltávolítása után a fogorvos gyógyszeres ideiglenes tömést helyez a tisztított csatornába, hogy teljesen megszűnjön a gyulladás, mielőtt végleges gyökértömést helyezne a fogba.

A gyökérkezelés során alkalmazott lézer jótékony hatásának köszönhetően teljesen steril felületet tudunk kialakítani a fogüregben, mely lehetővé teszi a végleges tömés jobb, stabilabb rögzítését és megelőzi a későbbi problémák kialakulását a fogfelület és a tömőanyag közötti részen.

A foganyag sérülésének mértékétől függően a gyökérkezelt fogra kerülhet fogkorona is a fog megmentése érdekében, abban az esetben, ha nem maradt elég egészséges foganyag egy töméshez.

A gyökérkezeléseket a rendelőnkben mikroszkóppal kiegészítve is végezzük. A fogak belseje, maga a gyökércsatorna emberi szemmel és nagyítóval is nagyon nehezen látható. Ezt orvosolja a fogászati mikroszkóp, amivel akár 31-szeres nagyításban végezhetjük az olyan kiemelt precizitást igénylő kezeléseket, mint amilyen a gyökérkezelés.

Ennek az egyedülálló módszernek köszönhetően a Naturadentben végzett gyökérkezelések sikerességi rátája a hagyományos eljárásokhoz viszonyítva kiemelkedően magas.

 

Mi a teendő gyökérkezelés után? 

Mint minden fogászati kezelés után, a gyökérkezelt fogak esetében is a legfontosabb, hogy a fog körüli gyulladás meggyógyuljon, ezért a fog ismételt begyulladásának megelőzése érdekében tartsa be fogorvosa útmutatását.

Amíg a fogban ideiglenes tömés található, érdemes kerülni a kemény ételek fogyasztását. Általában azt javasoljuk, hogy ezalatt az idő alatt inkább puha állagú ételeket, leveseket, főzelékeket, vagy kisebb falatokra vágott élelmiszert fogyasszanak pácienseink, és ne rágjanak az érintett oldalon.

Nem javasoljuk ezen felül a szénsavas vagy cukros üdítőitalok, kávé, tea, valamint alkohol fogyasztását sem, hiszen a cukros és savas közeg kedvez a baktériumok újbóli megtelepedésének és elszaporodásának. Szintén kerülni kell a rágós, ragacsos ételeket, hiszen ezek könnyedén beleragadhatnak a gyökérkezelt fogba, ezáltal kilazítva az ideiglenes fogtömést, ami ezt követően akár ki is eshet.

Ha a tömés kilazul vagy kiesik, a fog belsejébe ismét baktériumok kerülhetnek, ami újbóli kezelést tehet szükségessé. Ha fennáll a veszélye az ideiglenes tömése kilazulásának, úgy érzi a tömése mozog, mindenképp forduljon fogorvoshoz, mielőtt a gyökérkezelt fog megsérül, vagy újabb gyulladás alakul ki.

 

Nem érdemes halogatni a gyökérkezelést

Ha fájós foga miatt gyökérkezelésre van szüksége, kérjen időpontot fogászati állapotfelmérésre, és forduljon szakértő fogorvosainkhoz! A Naturadent rendelőjében a gyökérkezelést érzéstelenítésben, kíméletesen, lézerfogászati és mikroszkópos eszközökkel végezzük. Modern berendezéseinknek köszönhetően az eredmény precíz és tartós lesz.

Ne halogassa kezelését! Ha időben felkeresi fogorvosát, a gyökérkezelés segítségével a fájdalom megszüntethető, a fogat pedig meg tudjuk menteni. A fogban lévő gyulladás magától nem szűnik meg, a fájdalom csak erősödni fog, végső esetben pedig a gyulladás akár a fog teljes kilazulásával, elvesztésével is járhat.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)