#Gyermekfogászat

Jönnek a fogak – Gyermekek leggyakoribb fogászati problémái

A gyermekfogászat hálás feladat, hiszen a gyermekkorban szerzett fogászati tapasztalatok kihatnak egész felnőttkorunkra, sőt gyermekeink fogápolási szokásaira is.

A kicsik még félnek a fogorvosi kezelésektől. Hogyan oldható ez a félelem?

A gyermekeknek az első látogatás a legfontosabb, és az első találkozás a gyermekfogszakorvossal a legmeghatározóbb. Fontos, hogy erre a találkozásra ne 6-7 éves korban kerüljön sor.

Már egészen kicsi korukban el lehet őket hozni, amikor elkezdenek nőni a kicsi kis fogak. A szülőket is el tudjuk látni ilyenkor tanácsokkal, megmutatjuk nekik, hogyan mossák a kicsik fogait, azaz vegyenek részt egy alapos dentálhigiéniai tanácsadáson, így megelőzhetjük a későbbi fogászati problémákat.

Először érdemes úgy elhozni a gyermekeket a fogorvoshoz, hogy csak szüleiket kísérik el. Ekkor alkalmuk van beülni a székbe, megismerni a környezetet. Mi sokszor adunk a gyerekek kezébe fogászati tükröt, megmutatjuk, hogy otthon miként nézzék meg a fogaikat, hogyan tisztítsák apával és anyával közösen, mire figyeljenek, így legközelebb már nyugodtabban ülnek be újra a székbe.

Az éppen kibújó fogaknál a legelső alkalmakkor csak bepillantunk a szájukba, feljegyezzük, hogy melyik fogak vannak előtörőben, és melyek nőttek már ki. Tanácsot adunk, hogyan lehet a növekvő fogak kapcsán keletkező fájdalmat csökkenteni.

 

Miért kell számon tartani a növekvő tejfogakat?

Az egészséges növekedéshez figyelemmel kell kísérnünk a fogak fejlődését. Melyik tört elő, melyik mozog, melyik esett már ki, melyik hol tart a növekedésben? Nő-e a helyére újabb, miért nem esik ki még az, amelyiknek már ki kellett volna?

Az új, maradó fogak elhelyezkedése is fontos. Hogy mennyi helye lesz a többi fognak, hogy lesz-e torlódás, kell-e fogszabályoztatni? Ezeket a problémákat fontos időben észrevenni és még időben kezeltetni.

Hogyan növekednek a gyermekfogak?

Minden fognak megvan a maga ideje, amikor ki kell nőnie, és amikor a felette lévő tejfognak ki kell hullania. Átlagban a tejfogak 16-22 hónapos korban törnek elő, és 10-12 éves korban hullanak ki.

Ezt követik a maradó fogak. Röntgenfelvételen jól látszik, hogy egymás fölé rendeződve hogyan helyezkednek el a fogak. Ha valamelyik fog nem esik ki az előre várható időben, akkor utána kell nézni, mi okozza a késést, mikorra várható az új fog, kell-e bármit tennünk azért, hogy egészségesen tudjanak fejlődni.

Gyermekfogászat - Fogváltás, szuvas fog - gyermekkori fogászati panaszok

Milyen veszélyek fenyegetik a gyerekek fogait? Miben segít a gyermekfogászat?

A gyermekek ínyét is érinti az ínygyulladás problémája és a tejfogakat a fogszuvasodás. A kezdeti szuvasodás elszíneződéssel jelentkezik, majd idővel érzékenységgel és fájdalommal jár.

A fogszuvasodást régen a gyermekfogászat kezelésen ugyanúgy mint a felnőtteknél, a hagyományos fogfúró használatával távolították el. Ez zajos, fájdalmas, bántja a fogat, kellemetlen, a gyerekek nem szerették.

Ha lehetséges, akkor mi a Naturadent Lézerfogászatán a gyermekek fogszuvasodásának eltávolításakor is a legújabb, Biolase lézerfogászati eszközeinket használjuk. A gyerekek szeretik, a kezelés nem fáj, a hangja sem szörnyű, nincs fájdalom és ami a legfontosabb, a legtöbb esetben nem kell érzéstelenítő injekciót sem alkalmaznunk.

Ez óriási könnyebbség a gyermekeknek és a szülőknek is. Egy kis bemutatóvideó egy kisfiú injekció- és fájdalommentes lézeres fogszuvasodás eltávolításáról:Ő is nagyon bátor volt és az Ön gyermeke is ugyanolyan bátor lehet a Naturadent Lézerfogászaton. 

Az ínygyulladás nem mindig okoz fájdalmat, és ha a gyerekek nem szólnak, nem minden esetben veszik észre a szülők. Ezért még jobban oda kell figyelni a jelekre. Ezek lehetnek ínyvérzés, élénk piros duzzadt íny, az íny visszahúzódása, vagy tartósan rossz lehelet.


Lézeres kezeléseink nem terjednek ki a fogba korábban elhelyezett tömőanyagok eltávolítására, továbbá a lézeres kezelések alkalmával bizonyos esetekben szükség van az érzéstelenítő injekció használatára. A lézeres fogászati kezelések különböző előnyei az adott kezelések során különböző mértékben jelentkeznek. Célunk, hogy pácienseink kezelései a lehető legnagyobb nyugalomban és fájdalommentesen történhessenek meg.


Ha ezekre odafigyelünk és időben kérjük a gyermekfogszakorvos segítségét, akkor nagyon gyorsan, fájdalommentesen, játékosan megszüntethetőek ezek a leggyakoribb gyermekfogászati problémák.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Gyermekei fogainak védelmében kérje dentálhigiénikusaink és gyermekszakfogorvosunk segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel. 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink