#Foghúzás

Bölcsességfog fájdalom – Mitől lehet?

Napjainkban a bölcsességfogak szerepe egyre csökken. Ez legfőképpen annak tudható be, hogy a mai világban az ételeket egyre kisebb falatokra vágjuk. A kisebb falatok elfogyasztásához kevesebb fog is elegendő, ezáltal az emberek állkapocscsontjának mérete egyre kisebb. 

Sok esetben a bölcsességfogaknak nincs helyük előtörni. Ez több problémát tud okozni fogainkra nézve. Lássuk, ha bölcsességfog fájdalommal küzdünk, mi a teendő! 

 

A bölcsességfog fájdalom mögött álló okok

A bölcsességfogak az utolsó fogak amelyek kialakulnak az állkapocsban és gyakran nincs elég szabad hely, hogy kitörjenek a megfelelő helyzetbe. A részben előtört fogak esetében szokott leggyakrabban probléma felmerülni és bölcsességfog fájdalom ebben az esetben is jelentkezik.

Az ilyen fogakat részben íny fedi, mely a fog és a lágyrészek között egy úgynevezett tasak kialakulását eredményezi. A tasakokba könnyedén szorulhatnak ételmaradékok, amelyeket otthoni eszközökkel nem lehet megtisztítani. A szervezet a felhalmozódott ételmaradékokat idegen anyagként azonosítja, amely során próbál ellenük védekezni. Ekkor gyulladás alakul ki, amely igen erős bölcsességfog fájdalmat okoz. 

Egyes bölcsességfogaknak nincsenek tüneteik, de előfordulhat, hogy kialakul a probléma vagy fennáll annak a kockázata, hogy olyan probléma alakul ki, amelyről Ön esetleg még nem tudott. Röntgenfelvételen egyértelműen feltárható a bölcsességfog helyzete. 

Más esetben, amikor a fog még nem tört elő részben sem, azaz teljesen impaktált, bölcsességfog fájdalom szintén jelentkezhet. Ez mitől lehet?

Az adott fog rossz irányba próbál előtörni, ezáltal az előtte lévő fogakat kezdi nyomni, amelytől feszülést vagy erős fájdalmat érezhet. Ez a nyomás az előtte lévő fogon korai szakaszban okozhat kezdeti szuvasodást, ha ebben a szakaszban eltávolításra kerül a bölcsességfog, akkor az előtte lévő fog még megmenthető. Azonban a probléma halogatásával mindkét fog eljuthat olyan állapotba, hogy azokat nem lehet megmenteni. 

Jobb minél előbb felkeresnie fogorvos kollégáinkat, amennyiben bölcsességfog fájdalom jelentkezett Önnél! 
 

A páciens röntgenfelvételének vizsgálata a Naturadent rendelőjében

Az impaktált bölcsességfog nyomja az előtte lévő fogakat. Korai szuvasodás látható az előtte lévő fogon. Itt még talán megmenthető ez a szuvas fog.

 
Vízsszintesen impaktált bölcsességfog. Előrehaladott, nagyméretű szuvasodás az előtte lévő fogban, itt már mindkét fogat el kell távolítani.

 

A bölcsességfog fájdalom további szövődményei

A gyulladt bölcsességfogak legtöbb esetben helyi fájdalomérzetet okoznak, azonban súlyosabb esetekben a felső bölcsességfogakból kiinduló fájdalom akár fülbe, szomszédos fogakba is sugározhat.

Az alsó bölcsességfogaknál szintén a szomszédos fogak szintjén jelentkezhet fájdalomérzet, súlyosabb esetekben azonban a szomszédos izmok is érintettek lehetnek, ekkor úgynevezett szájnyitási korlátozottság vagy akár teljes szájzár is kialakulhat. 

 

Bölcsességfog fájdalom – Ha nem kezelik 

A nem kezelt, gyulladásban lévő fogaktól a gyulladás terjedni kezdhet, ez leggyakrabban a lágyrészek felé történik és arcduzzanat formájában jelentkezik. Ilyenkor már nem csak bölcsességfog fájdalom észlelhető, hanem a környező szövetek egésze rendkívül érzékennyé és fájdalmassá válik.

Arcduzzanat jelentkezése esetén azonnal forduljon fogorvosainkhoz, ugyanis az ilyen jellegű gyulladások néha nagyon gyorsan előre haladhatnak és akár életveszélyes állapotok is kialakulhatnak. Jegyezze meg: a bölcsességfog fájdalom azonnali kezeltetésre szorul!
 

A Naturadent rendelőjében vizsgálat zajlik

 

Bölcsességfog fájdalom – Hogyan kezeljük?  

A bölcsességfog fájdalom kezelése akut gyulladásos folyamatok esetén elsősorban a gyulladás megszüntetésére fókuszál, majd csak ezután jöhet szóba az adott fogak eltávolítása.

A fogak eltávolítása gyulladás esetén azért nem ajánlott, mivel a gyulladás tovább terjedését okozhatjuk, illetve a gyulladt szövetekre az érzéstelenítő anyagok nem hatnak teljes mértékben, ezáltal a fog eltávolítása a páciens számára igen fájdalmas lehet. Lézerfogászatunkon pedig elsődleges, hogy pácienseink minden esetben fájdalommentes eljárásban részesüljenek. 

Tájékozódjon a bölcsességfog húzásról kapcsolódó cikkünkben: Mikor szükséges? Hogyan zajlik? 

 

Hogyan előzhető meg a bölcsességfog fájdalom?

Fontos, hogy tudatában legyen van-e bölcsességfoga, és ha igen, annak milyen az elhelyezkedése. Rendszeres féléves fogorvosi kontroll alkalmával fogorvosa ellenőrzi annak állapotát, felméri helyzetét és javaslatot ad rá, hogy szükséges-e eltávolítani, vagy pedig minden rendben van vele.

A részben előtört fogak esetében, ha a röntgenfelvételek alapján úgy tűnik, lesz elég helye a fognak az előtöréshez, akkor az előtörést akadályozó ínyrész eltávolítását szoktuk elvégezni.

Amennyiben a fog helyzete már a röntgen alapján azt jelzi előre, hogy az előtörésre nem lesz lehetőség, olyankor a fog műtéti eltávolítása szükséges szájsebészeti eszközökkel. Ezt akár altatásos fogászati eljárással is elvégezzük, ha a páciens így dönt. Ezzel könnyen elkerülhetjük a bölcsességfog fájdalom kialakulását. 

 

Miért rövidebb a gyógyulási idő a NaturaDent rendelőjében végzett bölcsességfog eltávolítások esetén?

A NaturaDentben alkalmazott lézerfogászati eljárások során a bölcsességfog eltávolítás esetén lézeres fertőtlenítést végzünk, a gyulladt területet alaposan megtisztítjuk. Ezen lézerfogászati folyamatoknak köszönhetően a fertőzést kizárjuk, a szervezet műtéti megterhelése kisebb lesz, így a gyógyulási idő a felére csökken.

Kiegészítő terápiaként lágylézeres kezelést végzünk, amelynek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása mellett felgyorsítja a szövetek regenerálódását, elősegítve ezzel a még gyorsabb gyógyulási időt. Ennek köszönhetően szabadságot sem kell kivennie, mihamarabb visszatérhet elfoglaltságához.

Ha bölcsességfog fájdalommal küzd, keresse fel lézerfogászatban szakértő kollégáinkat mielőbb, hogy megszüntessük fájdalmát! 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)