#Esztétikai fogászat

Fehér foltok a fogakon – Mi okozza, hogyan kezeljük?

Mik ezek a fehér foltok?

A fogakon megjelenő fehér foltok a fluorózis jelei. Kialakulásuk életünk első 8 évében történő túlzott fluorid alkalmazásának eredménye. Ezek ugyanis azok az évek, amikor maradó fogaink többsége kialakul.

Ezért a fogakon megjelenő fehér foltok gyermekfogászati szempontból nagyon fontos jelzések. Ha lehetséges, igyekeznünk kell megelőzni, és a gyermekek dentálhigiéniás tanácsadását, valamint a gyermekfogászati kezeléseket is ennek függvényében kialakítanunk.

Nagy mennyiségű fluorid hatására az érintett fogakon fehér foltok jelenhetnek meg, illetve el is színeződhetnek. Egyes esetekben csak halvány fehér foltról van szó, melyet csak a fogorvos vesz észre, de bizonyos esetekben lehetnek sárgás, barnás foltok, felszíni egyenlőtlenségek, feltűnő lyukak a zománcon.

 

Fehér foltok a fogakon, fluorózis - túlzott fluorbevitel gyermekkorban

 

A fluorózis megelőzése

A fluorózis kialakulásának megelőzésében a szülői felügyelet a kulcs lépés. Fontos, hogy a gyermekeink által fogyasztott italok fluorid tartalmával tisztában legyünk. Fluorid lehet gyümölcslében, ásványvízben, vagy bármilyen üdítőitalban. Ennek függvényében kell eldöntenünk, hogy milyen fogkrémet, szájöblítőt adunk gyermekünknek.

Javasolt alacsony fluorid tartalmú fogkrémek és öblögetők alkalmazása, valamint a kisebb gyerekeknél javasolt ezek olyan helyen tárolása, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

A gyerekfogkrém és szájöblítő jó ízének köszönhetően arra késztetheti a gyerekeket, hogy lenyeljék azt. Az ilyen készítmények lenyelése a fluorózis kialakulásán kívül okozhat hányingert, hasmenést, hányást, hasi fájdalmakat.

Hat éves kor alatti gyerekek esetén csak borsószem nagyságnyi fogkrémet tegyünk a fogkefére, és tanítsuk meg nekik, hogy mindig ki kell köpni a fogkrémet. A fogkrém nasiként történő fogyasztását pedig kevésbé intenzív ízű fogkrémekkel is megelőzhetjük.

 

Meddig maradnak meg a fehér foltok?

A fluorózis okozta fehér foltok, illetve elszíneződés a fogakon tartós, maradó esztétikai hibák.

Gyakran felnőttek fogain is megfigyelhetünk fluorózist, azaz fehéres vagy barnás, rozsdás elszíneződéseket a fogakon.Ezek a foltok gyerekkorunkban alakulnak ki, és nem múlnak el a későbbiekben sem.

Ezért kiemelten fontos még időben, gyermekkorban segítséget kérni gyermekfogszakorvosunktól, dentálhigiénikusainktól.

 

A fluorózis kezelése

Felmerül a kérdés, ha sosem múlnak el maguktól, akkor hogyan tüntethetjük el őket?

Sok esetben a fluorózis annyira minimális – vagy csak a hátsó fogakat érinti-, hogy nincs szükség kezelésre.

A jól észrevehető fehér foltok azonban kezelésre szorulnak. Eltüntetésükre számos technika elérhető, mely lehet:

  • fogfehérítés az elszíneződés eltüntetésének érdekében
  • „bondozás”, avagy egy fényre kötő anyag alkalmazása, mely erős fedőréteget biztosít, ezzel védve a zománcot
  • a fogak leheletvékony kerámia héjjal, vagy  koronával való ellátása az esztétika helyreállításának érdekében

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, vagy személyesen tapasztalta a flourózis jeleit és szeretné a fehér foltokat végleg eltüntetni fogairól, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)