#Esztétikai fogászat

Mit csináljak, ha letört a fogam?

A fog sok esetben letörhet, amelyet azonban minél előbb helyre kell állíttatni a fogorvossal, hogy újra egészséges és esztétikus lehessen! 

 

Letört fog: Miért törik le?

Letört foggal legtöbbször valamilyen baleset vagy fogászati probléma esetén fordulnak hozzánk. Baleset következtében, akár sportolás miatt vagy egy túl erős harapás miatt egyaránt kitörhet vagy letörhet a tejfog és a maradandó fog is.

Egyéb esetben, kisebb mértékű külső behatás következtében a szuvasodott fog (mivel gyengébb) szintén könnyen letörhet. A letört fog kiterjedése lehet kis vagy nagy mértékű. A kisebb felszíni foglepattanások azonban ugyanúgy károsak lehetnek hosszú távon, ha nincsenek kezeltetve, mint a nagyobb, sérült dentinből való fogletörések.

Akármilyen mértékű is a letört fog vagy súlyosabb esetben a fog ki is törhet, mindenképp fogorvos szükséges a fog helyreállításához. Önnek is van letört foga? Akkor kérje személyre szabott lehetőségeinket és jelentkezzen be online rendelőnkbe!

 

Mi történik, ha nincs kezelve a letört fog? 

A letört fog nemcsak esztétikai szempontból nem fog jól mutatni, de funkcionális problémákat egyaránt okozhat. Sok esetben befolyásolhatják a rágást, a szomszédos fogak elmozdulhatnak miatta, vagy a szemközti fogak kijjebb jönnek, hogy a rágást megkönnyítsék.

Sajnos, minél később kezelteti a letört fogat, annál bonyolultabb, nehezebb és költségesebb is lesz a helyreállítása. Éppen ezért, amint foga letört bármilyen baleset, sérülés, rossz harapás vagy fogszuvasodás következtében, azonnal keresse fel rendelőnket, és helyreállítjuk fogát! 

 

Mit tehet a fogorvos a letört fog esetén?

Az, hogy a letört fogat hogyan kezeli a fogorvos, attól is függ, hogy mekkora mértékű a letörés. Amennyiben a törött fognál a fogbél, azaz a dentin is megsérül, akkor gyökérkezelésre is szükség lehet.

Nagyobb méretű fogletörés esetén inlay vagy onlay pótlással pótolható a hiányzó rész. Ha olyan nagy kiterjedésű a fogletörés, amelyen már egy helyreállító kezelés sem tud segíteni, akkor lehet, hogy ki kell húzni a bennmaradt fogrészt és a fog pótlását kell alkalmazni, fogimplantátummal vagy foghíddal

Bármekkora darab tört le fogából, mindenképp jelentkezzen a NaturaDent rendelőjében, hogy felmérhessük a fogtörés súlyosságát, és minél előbb elvégezhessük a szükséges eljárást fogai egészsége és esztétikus megjelenése érdekében!

 

Mit tegyek a letört foggal, amíg nem látja a fogorvos?

A letört fog sok esetben élessé válik, amellyel a nyelvet vagy az íny felszínét könnyedén megsértheti. Emellett a letört fog állapota tovább romolhat, ha nem kezelteti minél előbb a fogorvossal.

Addig azonban, amíg nem jut el a fogorvoshoz az alábbiakat tanácsoljuk: 

  • Amennyiben a fogról letört darab kis méretű, akkor tegyen oda viaszt vagy rágót, amely segít megvédeni az éles fog okozta sebektől a száj belsejét és a nyelvet, egészen addig, amíg a fogorvoshoz meg nem érkezik. 
  • Abban az esetben, ha a fog nagymértékben kitört vagy letört, viszont a gyökér bent maradt, akkor a korona részével nem igazán lehet mit kezdeni azonnal.
  • Baleset, vagy sportolás következtében kitört fog esetén, ahol a gyökér és a szövetek láthatóak, a kitört fogat mossa le tiszta vízzel és helyezze vissza a szájba, amíg sürgősségi esetben nem látja el a fogorvos. Ilyenkor azonnal hívja a fogorvost, hiszen rögtön kezelt kitört fog esetén még van esély a fog megmentésére!

 

A fogorvos hogyan kezeli a letört fogat?

A kisebb mértékű lepattanások esetén a letört fog darabját a fogorvos felépíti élpótlással. Ha a letört fog nagyobb mértékű, akkor a fogtechnikus onlay vagy inlay pótlással, lenyomat alapján készíti el a hiányzó fogrészt, fogkoronát, amelyet a fogorvos a hiányzó fogrész helyére ragaszt be.

Amennyiben a fog letörés nagy mértékű vagy a teljes fog kitört a gyökér megmaradásával, akkor a foggyökeret eltávolítja, majd ezt fogbeültetéssel, fogimplantációval vagy foghíddal pótolja. 

Ne feledje: Bármilyen mértékű is a fogletörés, azonnal keresse fel a NaturaDent szakértő fogorvosait, hogy minél gyorsabban kezelhessük és helyreállíthassuk letört fogát! 

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)