#Fogtömés
#Esztétikus restaurátumok

Letört fog kezelése hatékonyan

Letört fog: mi okozhatja?

A fog letörését okozhatják balesetek, szuvasodás, a tömések pontatlansága és a nem megfelelő illeszkedés harapáskor. A kezelés minden esetben más és más, a letört fog restaurálása mellett pedig a kiváltó probléma orvoslása is fontos.

 

Ha egy baleset következtében egy fogra erős ütés vagy nyomás helyeződik, a fog gyakran nem tudja elviselni ezt az erőhatást és letörik egy része. A balesetben sérült fogak kezelésekor rendkívül alaposan és körültekintően kell eljárnunk. Részletesen meg kell vizsgálni a fog környezetét, a szomszédos fogakat, az állkapocsízületet, de a legjobb, ha az egész fogsort alapos górcső alá vesszük.

 

A fogak letörésének oka sok esetben nem baleset, hanem az, hogy szuvasodás miatt a fog falai meggyengülnek, elvékonyodnak és egy erősebb harapás vagy keményebb étel fogyasztása során a fog elgyengült része letörik.

 

Gyökérkezelt fogaknál ez gyakrabban előfordulhat, mert a fognak már nincs vérellátása. Ilyenkor a fog rideggé válik, és erősebb harapások esetén ki van téve annak a veszélynek, hogy letörhet.

 

A másik gyakori ok az, ha a fog tömése nem pontos, túl magas, így ráharapáskor plusz terhelés éri. Ilyen esetekben ez a terhelés idővel a fog megrepedéséhez, majd egy idő után a letöréséhez vezethet.

 

Ezenkívül vannak olyan esetek is, amikor a harapás természetellenes helyzete gyakorol túl sok nyomást az adott fogra. A fog további letörését okozhatja még a napközbeni szorítás, vagy éjszakai csikorgatás, fogszorítás is, melyet sajnos nem tudunk “kikapcsolni”, ugyanis álmunkban nem tudatosan csináljuk.

 

Kiknél a leggyakoribb az előfordulása a fog letörésének?

A baleset okozta fogtörések leggyakrabban sportolók életében fordulnak elő. Rendkívül gyakoriak például jégkorongozóknál, futballistáknál, kosárlabdázóknál és boxolóknál, akik a sporttevékenység során könnyen összeütközhetnek egy másik játékossal és szerezhetnek sérüléseket.

 

A fogak baleseti letörése gyakran előfordul gyerekeknél is, akik sportolás vagy játék közben, egymással összeütközve vagy elesve könnyebben megsérthetik fogaikat.

 

Baleseti sérülések során legtöbbször az elő lévő fogak érintettek, a metszőfogak letörése a leggyakoribb.

 

A fogszuvasodás miatti fogletörés a rendszeres féléves fogászati ellenőrzéssel megelőzhető! Ha rendszeresen jár fogorvoshoz, a fogak sérülése és letörése könnyen megelőzhető, hiszen az alapos ellenőrző vizsgálatok során ezekre a problémákra fény derül, melyet fogorvosa időben kezelni tud. Ezáltal elkerülhető a fogak letörése, mely akár a száj nyálkahártyájának, az ínynek a sérülésével, felszakadásával, megduzzadásával, vérzésével és fájdalmával is együtt járhat.

 

Milyen problémákhoz vezethet egy törött fog?

Egy éles, letört fog a szájban komoly traumákat, sebeket okozhat a nyelven, illetve a nyálkahártyán is. A nyelvet folyamatos karcolások érhetik, ami fájdalmas és nem tud begyógyulni. Ebből könnyen kialakulhat seb, gyulladás vagy duzzanat a nyelven.

 

A letört fog nemcsak a szájüregben jelent veszélyforrást, hanem a törés mentén kieső rágófelület befolyásolja a rágást is, így az emésztést is. Ha a letört fog nincs kezelve, nagyon érzékeny, fájdalmas is lehet, attól függően, hogy a törés milyen mértékű, mekkora területet érint.

 

A foghiány, a letört fog okozhat fogelmozdulást is. A hiány helyére az alatta, illetve felette lévő fog elindul, igyekezvén betölteni az űrt, hogy a harapás ismét tökéletes legyen. Természetesen a letört fogat minél előbb kezeltetni kell, megtalálni a megfelelő fogpótló megoldást, hogy ne lehessen hatással a többi fog felépítésére.

 

Hogyan kezelhető a letört fog?

Letört fog esetén érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni, hogy a lehető leghamarabb megkezdődhessen a helyreállítás és a további problémákat is megelőzhessük.

 

A vizsgálat során először fel kell térképeznünk, hogy milyen mértékű és milyen eredetű törésről van szó. Ezután szükséges egy digitális panoráma röntgenfelvétel készítése, hiszen meg kell vizsgálni azt is, hogy kialakult-e gyulladás a gyökérnél.

 

A vizsgálatok után kezelési tervet készítünk, és konzultálunk a pácienssel. A konzultáció során a kezelési lehetőségek közül a pácienssel közösen választunk, majd megkezdjük a fog gyógyítását és a foghiány pótlását.

 

Ha a törés csak kisebb mértékű és nem sérült az ideget, akkor egy korona segítségével pótolni tudjuk a hiányzó fogrészt.

 

Ha a törés olyan mértékű, hogy az már az ideget is érinti, akkor biztosan gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelt fogat 3 hónapig kontroll alatt tartjuk, majd elkészül rá az onlay betét, ami egy fogtechnikus által készített préskerámia alapú fogbetét. A betét stabilitása, strapabírósága nagyon fontos, mert a gyökérkezelt fog nagyon gyengévé válik, ha nem egy erős betét kerül rá.

 

Ha egy ráharapás okozta kisebb fogletörésről van szó, akkor fogszínű, esztétikus, bio tömőanyaggal pótoljuk, és javasoljuk páciensünknek, hogy konzultáljon fogszabályzó szakorvosunkkal. A fogszabályozással kiküszöbölhető a további fogletörés.

 

Ha a törés fogcsikorgatás, szorítás miatt következik be, akkor szintén javasoljuk a konzultációt fogszabályzó szakorvossal. A szorítás és csikorgatás okozta fogletörések már a nap közben is hordható műanyag sínnel kiküszöbölhetőek. A harapás helyreállítás azonban lehet hosszadalmasabb folyamat, bizonyos esetekben rögzített fogszabályzó készülék viselése is javasolt.

 

Hogyan előzhetjük meg a fogtörést, fogletörést?

Azt javasoljuk, hogy látogasson el félévente fogorvosunkhoz kontrollvizsgálatra, mert ekkor kiszűrhetjük a lehetséges problémákat. A fog nem fog letörni, ha időben észrevesszük, hogy szuvas, vagy fogszorítás kezdte ki, esetleg kiáll a természetes fogívből.

 

Továbbá minden olyan tevékenységnél, ahol ütés, erős fizikai behatás érheti a fogainkat, érdemes gumialapú fogvédőt használni. Ezzel a fogak mindig egymástól távol, biztosan a gumiba ágyazva és mégis egymáshoz rögzítve pihenhetnek, védve az ütések hirtelen elmozdító hatásaitól.

 

Egy páciensünk mesélte, hogy gyerekkorában annyira félt a fogorvostól, hogy inkább háromhavonta ellátogatott hozzá, mert úgy gondolta, annyi idő alatt biztosan semmi nem történhet, és nem fog izgulni vizsgálat előtt. Ez is egy megoldás a szorongás elkerülésére, de biztosak vagyunk benne, hogy aki már volt nálunk egyszer, az többet nem fog félelemmel visszatérni.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje fogorvosaink, szájsebész szakorvosaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

 

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)