#Fogtömés
#Fogmegtartó kezelések

Lyukas fog? Fogszuvasodás? Ezért kezeltesse minél hamarabb!

A lyukas fog, a fogszuvasodás megjelenése a legáltalánosabb fogászati probléma, amivel nap, mint nap találkozunk a rendelőnkben. 

A fogszuvasodás általában a nehezen elérhető, nehezen tisztítható helyeken jelenik meg, hiszen ezekről a területekről csak nagyon alapos fogmosással tüntethetőek el maradéktalanul az ételmaradékok és szennyeződések.

A fogszuvasodás folyamata sajnos nem visszafordítható, azonban ha időben felismerjük és orvoshoz fordulunk, akkor a lyukas fog mélyebb rétegeinek sérülése és a fogszuvasodás terjedése megállítható.

 

Lyukas fog kialakulásának menete

A fogakon található lyukak a fogszuvasodás eredményeként jelennek meg. Ez a folyamat akkor indul el, amikor a fogak felszínén, azok barázdáiban vagy a fogak között ételmaradékok maradnak.

Ilyenkor a szénhidrátokkal táplálkozó baktériumok savat termelnek, ami pedig károsítja, megbontja a fogzománcot, így szépen lassan megjelenik a lyukas fog. Először csak apró folt jelenik meg a fogon, amit gyakran észre sem veszünk és ilyenkor általában még tüneteket sem tapasztalunk.

Azonban ha nem ismerjük fel és nem kezeljük időben ezt az állapotot, a fogszuvasodás tovább folytatódik, a kórokozók egyre mélyebbre jutnak és egyre inkább roncsolják a fogat. A folyamat végén lyukak alakulnak ki a fogon, amelyben megtelepednek a baktériumok, a fogbélbe jutva pedig gyulladást is okozhatnak, ami már komoly fájdalommal is járhat.

 

Miről ismerhető fel egy lyukas fog? 

A fogszuvasodásnak, attól függően, hogy a lyukas fog mekkora részére terjed ki, különböző tünetei lehetnek. A leggyakrabban tapasztalt panaszok az alábbiak:

 • Cukros ételek fogyasztása utáni érzékenység
 • Hideg vagy meleg ételek és italok fogyasztása után jelentkező fájdalom
 • Általános fogérzékenység
 • Fog felületén látható foltok
 • Fájdalom rágás közben

Súlyosabb helyzetekben a lyukas fog fájdalma állandóvá válik, amely mindennapi teendő elvégzésében is gondot okozhat. A fogban lévő gyulladás egyre mélyülhet, ami a tartós fájdalmon kívül a fogak elvesztését okozhatja.

Mindez azonban megelőzhető, ha az első tünetek jelentkezésénél felkeresi fogorvosát, és rendszeresen jár fogászati kontrollra, ahol már a panaszok megjelenése előtt felismerhető és megállítható a fogszuvasodás terjedése.

 

Lyukas fogak kezelése a Naturadent rendelőjében

A panaszok kezelése rendelőnkben minden esetben állapotfelméréssel, panoráma röntgenfelvétel készítésével, valamint egy személyre szabott kezelési terv összeállításával kezdődik.

Amennyiben Önnek lyukas foga van, a fogszuvasodás mértékétől, elhelyezkedésétől, valamint igényeitől függően többféle megoldást kínálunk a fog gyógyítására.

 

Fogszuvasodás kezelése esztétikus töméssel

Időben felismert fogszuvasodás esetén a probléma egyszerűen és fájdalommentesen, esztétikus töméssel kezelhető. Lézerfogászati eszközeinknek köszönhetően a sérült, beteg fogrészt klasszikus fogfúró használata nélkül, a keményszöveti lézer erejével tudjuk eltávolítani. 

A fog tömése rendelőnkben megbízható, strapabíró, tartós és a fog színével tökéletesen megegyező, esztétikus tömőanyaggal történik. Ezzel észrevétlenül tudjuk pótolni a lyukas fog területén elvesztett foganyagot, Önnek nem kell aggódnia tömött fogai miatt.

A modern, rendelőnkben alkalmazott tömőanyagok, a korábbi amalgám tömésekkel szemben már nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat, teljes biztonsággal alkalmazhatóak.

Az eredmény egy fájdalommentes kezelés és az eredeti foggal megegyezően funkcionáló, tartósan esztétikus fog.

 

Nagy kiterjedésű fogszuvasodás kezelése - inlay és onlay betétek

Azokban az esetekben, amikor a fogszuvasodás már a lyukas fog nagyobb részét érinti, úgynevezett inlay vagy onlay fogbetéteket alkalmazunk. Ezek segítségével elérhetjük, hogy a fog a szuvas részek eltávolítása után is stabil maradjon, jól funkcionáljon, és hosszú évekig megőrizhessük egészségét.

A fogbetétek lenyomatvétel után, fogtechnikusok által készülnek, majd ragasztással kerülnek az adott fogakra.

Az inlay típusú betéteket a lyukas fog belső hiánya esetén alkalmazzuk, ezáltal lezárva és rögzítve a fog belsejét. Fix rágófelületet biztosítunk, valamint megtámasztjuk a megmaradt és ép foganyagot, a fog széleit.

Az onlay fogbetétet kiterjedtebb foghiányok esetében javasoljuk, amikor még ép a fog gyökere és oldalsó felülete. Az onlay betét az inlayhez képest egy nagyobb terhelésnek is kitehető megoldás, feladata a rágófelület hiányának pótlása. 

 

Ha a fogszuvasodás a fog belső rétegeit is érinti - gyökérkezelés

Ha a röntgenfelvételen látható, hogy a fog belsejében lévő pulpa, azaz fogbél is megsérült a bakteriális fertőzés következtében, és a fogszuvasodás már a fogban lévő erek és idegek rétegébe jutott, akkor válik szükségessé a gyökérkezelés.

Ekkor megtisztítjuk a gyökércsatornát, eltávolítjuk a felületén található baktériumokat, teljesen fertőtlenítjük a fogat, valamint a fájdalmat okozó fertőzött pulpát. Lézeres eszközeink segítségével gyorsan és fájdalommentesen tudjuk eltávolítani a gyulladást okozó baktériumokat a fog érintett részeiből. 

A gyökérkezelés után először gyógyszeres ideiglenes tömést helyezünk a fogba, hogy teljesen megszüntessük a fennálló gyulladást. Ezt követően, a foganyag sérülésének mértékétől függően, fogkorona vagy tömés kerül a fogba.

Vannak olyan esetek is, amikor a fogszuvasodás már a fog teljes egészét érinti, és nem marad elég ép foganyag az egészséges állapot helyreállításához. Ekkor már nem tudja megmenteni a fogat a fogorvos, és foghúzásra, a fog eltávolítására van szükség.

 

Így előzhető meg a fogszuvasodás

Mint minden betegségnél, a fogszuvasodás esetében is a megelőzés, prevenció a legfontosabb. Rendszeres és alapos fogápolási rutin kialakításával, valamint legalább évenkénti fogorvosi szűrővizsgálattal a legtöbb fogászati probléma, így a fogszuvasodás is időben felismerhető, és még a kezdeti állapotban könnyen kezelhető.

Ha különös figyelmet szeretne fordítani a fogszuvasodás megelőzésére, az alábbiakra figyeljen oda mindennapi szokásai kialakításánál:

 1. Fogait legalább napi kétszer tisztítsa meg fluoridos fogkrémet használva. Este használjon fogselymet vagy fogköztisztítót, hogy a nehezen elérhető fögközökből is eltávolítsa az ételmaradékokat és szennyeződéseket, megelőzve a fogszuvasodást.
 2. Rendszeresen öblögessen szájvízzel. A szájvizes öblögetés is segít a szennyeződések maradéktalan eltávolításában, amivel minimálisra csökkenthetjük a fogakon maradt ételmaradékok mértékét.
 3. Látogasson el évente legalább kétszer dentálhigiéniai kezelésre. Ezen alkalmak során szakértő dentálhigiénikus munkatársaink alapos fogtisztítást végeznek, eltávolítják a fogakon található fogkövet, polírozzák a fogak felületét, mellyel jelentősen hozzájárulnak az egészséges szájhigiénia fenntartásához. Személyre szabott tanácsaik által pedig segítenek Önnek is, hogyan tisztítsa és ápolja hatékonyan fogait.
 4. Keresse fel rendszeresen fogorvosát. Nem tudjuk kellőképpen hangsúlyozni, mennyi kellemetlenség és bosszúság előzhető meg azzal, ha rendszeresen, évente két alkalommal fogászati kontrollon vesz részt. Ezek az alkalmak a Naturadentben visszatérő pácienseink számára félévente teljesen ingyenesek és természetesen fájdalommentesek is.
  Az alapos szájvizsgálat során számos olyan problémát felfedezhetünk - így például a kezdeti fogszuvasodást is -, amely még kialakulóban van, esetleg tünetmentes. A megfelelő időben való felismerés pedig jelentősen javítja a fog megmentésének esélyét.
 5. Kerülje a cukros, savas üdítőitalok túlzott fogyasztását. Ezek sajnos káros hatással vannak fogaink egészségére és jelentősen felgyorsítják a fogszuvasodás folyamatát. Helyettük fogyasszon vizet, cukor- és szénsavmentes frissítőket.
   

Nem érdemes halogatni a kezelést

Ha Ön rendszeresen tapasztalja a felsorolt, kellemetlen tüneteket, esetleg gyakran fogfájást érez, kérjen időpontot fogászati állapotfelmérésre, és mielőbb forduljon szakértő fogorvosainkhoz!

A Naturadent rendelőjében a kezeléseket teljes érzéstelenítésben, kíméletesen, szükség esetén lézerfogászati eszközökkel kiegészítve végezzük. Már az állapotfelmérés során, illetve a kezelések alatt is nagy hangsúlyt fektetünk a félelemoldó kommunikációra, pácienseink maximális tájékoztatására és kérdéseik megválaszolására.

Ön teljes nyugalomban és kényelemben élheti meg fogászati kezelését, korábbi negatív feltételezései vagy tapasztalatai teljes hátrahagyásával. Modern berendezéseinknek és több évtizedes tapasztalatunknak köszönhetően a kezelés kíméletes, az eredmény pedig precíz és tartós lesz.

Ne halogassa kezelését! Ha időben felkeresi fogorvosát, a fogszuvasodás gyorsan és fájdalommentesen megszüntethető, a kellemetlen, fájdalmas tünetek a szuvas fog kezelésével azonnal megszűnnek.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)