#Gyökér- és ínykezelések

Lézeres ínyesztétika, ínyvisszahúzódás kezelése

A fogíny nagyon fontos szerepet játszik a szép mosolynál. A fogíny a keret, így szükség esetén a legjobb, a legszebb elérhető mosolyhoz az ínyt is alakítanunk, formáznunk kell. Ehhez rendelőnk a legfejlettebb lézerfogászati berendezéseket és az ország legnagyobb, legszélesebb körben alkalmazható lézeres eszközparkját alkalmazza.


Miképpen segít az esztétikus mosoly elérésében a lézeres ínyplasztika Önnek?

Lézeres ínyplasztikára akkor van szükség, ha az íny visszahúzódott, ezáltal a fogak esztétikailag nagyon magasnak látszanak. De nem csak esztétikai szempontból lehet fontos az íny helyreállítása, hanem egészségügyi szempontból is, mivel a visszahúzódott íny gyakran jár fájdalmas fognyaki érzékenységgel, ínyvérzéssel, vagy akár komolyabb esetben ínygyulladás is lehet.

Ebben az esetben az elsődleges a gyulladás megszűntetése, melyet korszerű lézeres berendezésekkel és a németországi aacheni egyetem lézeres protokollja alapján végzünk, majd ezután következhet a lézeres ínyplasztika.

Fontos, hogy felismerjük az ínyvisszahúzódás jeleit, időben forduljunk lézerfogászati szakorvoshoz és kezeltessük a problémát, mert ennek elhanyagolása akár fogvesztéshez, illetve az állcsont jelentős károsodásához is vezethet.

Mitől alakul ki az ínyvisszahúzódás, ínyrecesszió?

Ennek több oka lehet:

  • Lehet fogtorlódás következtében, vagy a fogak nem megfelelő ívben való elhelyezkedése is a háttérben.
  • Rendszeres fogmosás hiánya és elégtelen szájhigiénia okozza a fogakon megjelenő plakkréteg kialakulását, amelyből később fogkő keletkezik, ami az ínyvisszahúzódás, majd ínygyulladás egyik fő oka lehet.
  • Örökölhető az átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb ínyszövet, és a jó szájhigiénia fenntartása mellett is kialakulhat ínyrecesszió.
  • Előfordulhat fogszabályozás következményeként, amikor a fogak túl nagy erőkkel, túl gyorsan lettek mozgatva, ezért érdemes lágy erőkkel történő, önligírozó fogszabályzó készüléket választani.
  • Rossz harapás miatt, ha a fogazat bizonyos része aránytalanul nagy erőhatásnak van kitéve, ott is kialakulhat ínyvisszahúzódás.
  • Helytelen fogmosási technika következtében is előfordulhat, amikor erősen vízszintes mozgásokkal dörzsölve nagy igénybevételnek van kitéve az íny, akkor válaszképpen visszahúzódik. Ez kiküszöbölhető a rendszeres professzionális dentálhigiéniai kezeléssel, amely során kollégánk bemutatja a helyes fogmosási technikát, amely így könnyedén elsajátítható.
  • Ajakban, nyelven lévő piercing folyamatos súrlódása eredményeképpen ínyvisszahúzódás, ínyrecesszó léphet fel az adott területen.

Melyek az ínyvisszahúzódás tünetei?

  • Érzékeny lesz a fog hidegre, melegre, mivel az íny nem fedi a fognyakat.
  • Esztétikailag “nagyobbaknak látszanak” a fogak, mivel a fogból több felület látszik, mint korábban.
  • Gyakran már a kísérő foggyulladás hatására duzzadt, vörös lesz az íny, kellemetlen lesz a lehelet, majd fogínyvérzés is társulhat a fentikehez tünetként.

Miért érdemes a Naturadent lézerfogászatán kezeltetni az ínyvisszahúzódást?

Mert nemcsak a tünetet, hanem a kiváltó okot is kezeljük, azaz az első feladat mindig az ínyrecessziót, ínyvisszahúzódást kiváltó tényező(k) azonosítása és megszüntetése. Ha az ínyvisszahúzódás még kezdeti szakaszban van, akkor elég lehet egy professzionális dentálhigiéniai kezelés, tisztítás a folyamat megállításához.

Előrehaladottabb állapotban egy fognyaki tömés és ínyplasztikai beavatkozás szükséges. Az ínyvisszahúzódás sikeresen kezelhető a legújabb lézerfogászati tudományos eredményeken alapuló ínyplasztikai beavatkozásokkal.

A Naturadentben az ínyplasztikai kezelést az azon a területen gyakorlott szájsebész fogorvos végzi, kiválasztva azt az eljárást, amely a páciens számára a legtökéletesebb esztétikai korrekciót eredményezi. Általánosságban elmondható, hogy az ínyplasztikai műtét helyi érzéstelenítésben történik, sok esetben szükséges lehet a szomszédos fogak fölötti-alatti vékony íny megvastagítására is, hogy tartós, ellenálló legyen a további külső hatásokkal szemben.

Amennyiben a fogíny visszahúzódott a fogról, szájsebészeti beavatkozást, úgynevezett tunnel-technikát alkalmazunk arra, hogy a fogíny ismét a szükséges mértékben fedje a fogat. A lézertechnológiát ebben az esetben a gyógyulás elősegítésére alkalmazzuk.

Ha sikerült megszüntetni a fogíny gyulladását, akkor az ínyrecesszió során elveszett ínyszövetet többféle technikával is pótolhatjuk. Az általunk eredményesen alkalmazott technikák közül a koronálisan elcsúsztatott lebenyképzés és a tunnel-technika említendő elsőkként. Ez utóbbinál nincs szükség lebenyképzésre, ezért ez az eljárás kedveltebb.

A megfelelő szájsebészeti műtét után az elvesztett íny helyére új íny kerül, a fog és a kopott fognyak pedig ismét visszakapja alapvető védelmét, és pár hét leforgása alatt semmi nyoma sem lesz a beavatkozásnak. A fogíny újra szép, esztétikus, funkcionálisan teljes és egészséges.

Az íny megvastagítása ínyátültetéssel is megvalósítható (ahol gazdagon rendelkezésre áll, pl. bölcsességfogak, szájpadlás területéről) vagy a Naturadentben elérhető korszerű lágyrész pótló segédanyagokkal is, amelyek lehetnek állati eredetű felszívódó kollagénmátrixok, vagy szintetikus anyagok, a páciens döntésétől függően.

 

Mennyi ideig tart a gyógyulás ínyplasztika után?

Ez függ a műtéttel helyreállított terület nagyságától. Kis terület esetén egy hét gyógyulás szükséges, nagyobb műtét esetén 2 hét. A végleges állapot beálltához 3 hónap is kellhet.

 

Mennyibe kerül az ínyplasztika?

A kezelések ára nagymértékben függ attól, hogy mekkora területű ínyplasztikai beavatkozásra, illetve milyen típusú kezelésre van szükség. A kezelési tervet pontosan az Ön igényeinek megfelelően készítjük el, amelyből pontosan láthatja az árat és hogy mennyi időre van szükség.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje nyugodtan lézersebészeti specialistáink segítségét ínye harmonikusabbá, egészségesebbé tételében. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink