#Gyökér- és ínykezelések

Ínysorvadás kezelése, tünetek

Az ínysorvadás első tünete, hogy a fogak érzékennyé válnak. Ez a fogbetegség gyakori probléma, azonban érdemes minél előbb kezeltetni, hogy a további ínyproblémák elkerülhetők legyenek. 

 

Az ínysorvadás tünetei

Sokan összekeverik az ínysorvadást a fogínygyulladással. Az ínysorvadás, azonban a fogínygyulladás következtében alakulhat ki. Így fontos tisztában lennünk, hogy mely tünetek jelzik a fogíny sorvadását. 

A fogínysorvadás első tünetei között a fogérzékenység szerepel, amely leginkább étkezés, fogmosás, hideg/meleg italok vagy tapintás során tapasztalható. Az íny emellett visszahúzódik, amelynek következtében láthatóvá válik a fog nyaki része.

Fogínysorvadás során akár spontán vagy fogmosáskor jelentkezhet vérző íny, esetleges ínytasak, kellemetlen lehelet, fogak közötti rés, vöröses színű íny. Ritkábban tapasztalható akár a fogak mozgása vagy azok elvándorlása eredeti pozíciójukból.

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon kollégáinkhoz! 

 

Mitől alakul ki a fogínysorvadás?

Fogínysorvadáshoz általában a hosszan fennálló fogínygyulladás vezet. Mint a legtöbb fogászati probléma, a fogínygyulladás hátterében a nem megfelelő szájhigiénia áll. Fogaink nem megfelelő tisztítása során a megtelepedett baktériumok és azok elszaporodása esetén lepedék képződik a fogakon, amely, ha nincs megfelelően eltávolítva, fogkővé alakul át.

A fogkő irritálja az ínyt, így az hosszútávon elválik a fogaktól. A nem megfelelő szájápolás nem az egyetlen ok, amiért az ínysorvadás kialakulhat. A genetikai hajlamnak is igen nagy szerepe van ennek kialakulásában. Emellett bizonyos fogászati kezelések után is kialakulhat fogínysorvadás, mint a túl nagy méretű tömések vagy a korona széleinek nem megfelelő illeszkedése, hiszen ezek irritálják az ínyt. 

Fogínysorvadást vizsgál Dr. Fülöp Papp Márta a Naturadent vezető fogorvosa

Hogyan kezeljük az ínysorvadást a NaturaDentnél?

Az ínysorvadás kezelésére a NaturaDent Lézerfogászatán egy komplex fogászati csomagot állítottunk össze. Az ínysorvadás kezelése során a fogorvos és a dentálhigiénikus szerepe egyaránt jelentős. 

Kezelésünk megkezdése előtt a fogorvos egy konzultáció keretében felméri a szájüreg és a fogak állapotát. Ezután a dentálhigiénikus elvégez egy teljeskörű tisztítást, amely segít megszabadítani a fogakat a felhalmozódott lepedékektől. A dentálhigiénikus egy szájhigiéniás tanácsadást is ad a pácienseknek, hogy a jövőben minél jobban kiküszöbölhető legyen a fogkőképződés, ezáltal megtanulhatják a helyes fogmosás technikáját és a szájhigiéniás eszközök használatát. 

A dentálhigiéniás kezelés után a rendelőnkben megtalálható lézer segítségével fertőtlenítjük az ínytasakokat, ezzel elpusztítva a baktériumokat, így a gyógyulás sokkal gyorsabb lesz, mint a hagyományos fogászati kezelések után. A fogínysorvadás ezáltal rendkívül gyorsan kezelhető. 

Néhány esetben, attól függően, hogy a páciens mennyire előrehaladott ínysorvadásban szenved, előfordulhat, hogy lézeres kürettálást, lézeres mélytisztítást kell elsőnek elvégezni. Ez a folyamat érzéstelenítésben történik. Az orvos eltávolítja az íny alatt található gyulladt szöveteket és helyileg fertőtleníti szintén lézer segítségével. 

Szolgáltatásunk itt azonban nem ér véget, hiszen a rendszeres ellenőrzés rendkívül fontos, így egy pár hónap múlva visszarendeljük a pácienst egy kontrollra, ahol megnézzük és dokumentáljuk a kezelés eredményességét. 

Dr. Fülöp Papp Márta fogínysorvadást kezel a gyönyörű Naturadent rendelőjében

Visszanő az elsorvadt fogíny?

Az évek során elsorvadt fogíny nem fog visszanőni, azonban fogaink megtartása érdekében a folyamatot meg kell állítani. A fogíny pótlására különböző sebészeti műtéti technikák állnak rendelkezésünkre, a lebenyképzéstől az ínyátültetésig többféle módszer melyekről ínyplasztika oldalunkon olvashat részletesebben.

 

Hogyan tehetünk az ínysorvadás ellen?

A megfelelő szájhigiénia a legfontosabb, amellyel az ínysorvadás és szinte majdnem mindegyik fogászati probléma ellen tehetünk. Ezért is hangsúlyozzuk nem csak az otthoni fogápolást, de a rendszeres professzionális dentálhigiénés kezelés elvégeztetését.

Az otthoni szájápolás során pedig a fogkefe mellett használjunk fogselymet, fogköztisztító kefét, valamint esetenként szájvizet, amely fertőtleníti a szájüreget. Ezeknek az eszközöknek a rendszeres használata mellett elkerüljük a lepedékek kialakulását.

Amennyiben kialakult a fogkő, mindenképp tanácsos elmenni egy professzionális fogkőeltávolításra, illetve nagyon fontos az évenkénti fogászati szűrés, melynek segítségével korán felismerhető a probléma. 

Fogaink egészségének fenntartása érdekében nemcsak a megfelelő szájápolás fontos, de az egészséges életmód is. Érdemes elkerülni a dohányzást, az alkoholt, a cukros ételek/italok fogyasztását, valamint a stresszt.

Nem is gondolná, mekkora hatással vannak szokásaink és általános egészségünk fogainkra nézve. 

 

Miből tudhatja, hogy fogínysorvadása van?

A fogínysorvadás tünetei észrevehetők, ha odafigyelünk fogaink állapotára. Ha a fent említett tünetek közül bármelyik érinti Önt, érdemes átgondolnia egy általános fogászati állapotfelmérés, konzultáció lehetőségét. A legjobb amit tehet, hogy rendszeresen megvizsgáltatja fogait fogorvossal, aki szakértőként felismeri és tudja, mit lehet tenni a megelőzés érdekében.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)