#Foghúzás

Bölcsességfog húzás fájdalommentesen

Bölcsességfogak szerepe

Manapság a bölcsességfogak szerepe nem jelentős, sokszor hallható, hogy nincs is szükség rájuk, de ez nem teljesen helyes állítás. Ha a bölcsességfog megfelelően kibújt, jól tudjuk tisztítani, akkor erős és jól terhelhető fog lesz, ami funkcionálisan is használható, ezért érdemes megtartani, vigyázni rá.

Azonban előtörhetnek nem tökéletesen is, nyomva az előtte lévő fogat, vagy éppen ki sem bújnak, hanem teljesen rossz irányba nőnek. Emiatt a bölcsességfogak gyakran nagy problémát jelentenek kitörésük során. A NaturaDent Lézerfogászatán bölcsességfog húzást és műtétet is vállalunk, hogy elkerülhesse a későbbi problémákat, szövődményeket. 

 

Bölcsességfog fájdalom

Amennyiben bölcsességfog fájdalommal küzd, kérjen időpontot rendelőnkbe minél előbb, hogy megfelelően kezelhessük fájdalmát! További részleteket a bölcsességfog fájdalom kezeléséről kapcsolódó cikkünkből tudhat meg. 

Bölcsességfog húzás előtti előkészület zajlik a Naturadentnél

Bölcsességfog húzás – Mikor szükséges? 

A bölcsességfog húzását abban az esetben szoktuk javasolni, ha az adott fog nem megfelelő irányban nő vagy a panoráma röntgenfelvételek alapján előreláthatólag nem fog elférni a szájban, azaz ha problémát, gyulladást okozhat.

Ezekben az esetekben, ha a bölcsességfog bent marad, összetolja a fogakat, ezáltal pedig még nagyobb bajt tud okozni, nemcsak esztétikai, de funkcionális szempontból egyaránt. Amennyiben a bölcsességfog húzása elmarad, az összetorlódott fogsor esetén sokkal nehezebb a szájhigiénia fenntartása.

Mivel az összetorlódott fogak között igen kicsi a hely, így még fogselyem használata mellett is nehéz az alapos tisztítás. Ennek következtében könnyedén kialakulhat fogszuvasodás, fogínygyulladás vagy végső esetben foghullás. 

 

Bölcsességfog húzás – Minden esetben ajánlott? 

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, hogy bölcsességfog húzásra szükség van, elsősorban egy fogászati panoráma röntgen készítését javasoljuk. Ennek segítségével könnyen fel tudjuk mérni a bölcsességfogak helyzetét és növekedésük irányát. Emellett azt is, hogy a fogak mennyire törtek elő az íny alól. Amennyiben a teljesen impaktált fog fájdalmat okoz, a bölcsességfog húzása javasolt, szájsebész segítségével. 

 

Bölcsességfog húzás – Ha nem tesszük meg 

Már említettük, hogy a bent maradt bölcsességfogak össze tudják tolni a fogakat, amelynek következtében könnyedén fogkő képződhet, ezáltal pedig fogszuvasodás, ínygyulladás alakulhat ki. Ezen túlmenően a bölcsességfog gyulladásba kerülhet, amely igen erős fájdalommal jár.

Gyulladás esetén gyógyszeres kezelést javaslunk, majd ezután, ha a gyulladás megszűnt, a bölcsességfog húzását. Ha a gyulladt fogat nem kezeltetjük, a gyulladás átsugározhat a szomszédos fogakra, izmokra, esetlegesen a fülbe.

Az izmok gyulladása esetén szájzár is kialakulhat, aminek következménye, hogy a szájat nem lehet kinyitni. Emellett az arc beduzzad és a fájdalom egyre erősebbé válik. 

A gyulladt bölcsességfog okozhat nőgyógyászati- és bőrproblémákat, hajhullást és egyéb gócbetegséget is, így érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni. Bárminemű fogfájdalom vagy gyulladás esetén azonnal keresse fel szakértő kollégáinkat, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére! 

Bölcsességfog húzás – Hogyan zajlik? 

A bölcsességfog húzása teljesen fájdalommentesen zajlik, a beavatkozás során kizárólag nyomás, feszítés érezhető, így nem kell félnie.

Elsődleges lépésként a panoráma röntgen elkészítése után a NaturaDent fogorvosa megvizsgálja a bölcsességfog növekedési irányát és előtörésének mértékét. Amennyiben a fogból nagyobb rész látható, a páciens érzéstelenítőt kap a fog melletti területbe. Amint az érzéstelenítő hatni kezd a fogorvos egy fogászati fogó segítségével kihúzza a bölcsességfogat. 


Abban az esetben, ha a fog még nem tört elő, szájsebész szakember távolítja el a bölcsességfogat sebészi eszközökkel, szintén fájdalommentes módon. Ezt helyi érzéstelenítésben vagy akár altatásos eljárásban is elvégezzük, attól függően, a páciens hogyan szeretné a bölcsességfog húzást. 

Rendelőnkben a műtét után lézeres biostimulálásban részesítjük. Az eljárás lényege, hogy csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, továbbá serkenti a test öngyógyító képességét. Ezáltal a gyógyulási idő jelentősen lecsökken összehasonlítva a hagyományos fogászati bölcsességfog húzással.

 

Bölcsességfog húzás után – Tippek, tanácsok

Bölcsességfog eltávolítás után az érzéstelenítés mértékétől függően akár indulhatunk is haza, de legyünk figyelemmel arra, hogy a vezetésben az érzékszerveink reakcióidejét az érzéstelenítő hatása csökkentheti, lehetőleg kérjük meg családtagunkat, barátunkat kísérjen haza, vigyen haza bennünket.

Az első órákban lehet vérzés, amely magától elmúlik. A bölcsességfog húzás helyén kívülről hideg borogatást alkalmazzunk, és a szakorvos által felírt gyógyszereket a megfelelő időben szedjük be!

Bölcsességfog húzás után a műtéti területet magas szálszámú erre a célra kialakított fogkefével finoman tisztítsa napi 2-3 alkalommal. Ezt kollégáink bemutatják, és kérésére rendelkezésére bocsátják Önnek a műtét után.

A duzzadt területet első két nap gyengéden hideggel borogassa. Egyen puha ételeket az első héten, kerülje az apró magokat. Ne szívogassa a területet, ne igyon szívószállal, mert a szívás felnyithatja az összeforrásban lévő sebet. Ne dohányozzon, de igyon sok folyadékot, hogy teste hidratáltsága segítse a gyógyulást.

 

Bölcsességfog húzás előnyei

Nincs többé gond, nem fog begyulladni, megszűnik a szervezetben a gyulladásos gócpont. Nem fogja nyomni a bölcsességfog az előtte lévő fogat, és elmúlnak a visszatérő panaszok, nem duzzad fel az arc sem a kérdéses területen. A bölcsességfog eltávolítás miatt már könnyebben tisztíthatóak a fogak.

 

Bölcsességfog húzás – NE féljen! 

A NaturaDent Lézerfogászat fogorvosai és kollégái tapasztalt szakemberek, akik több ezer ilyen bölcsességfog húzás eljárást végeztek már el és Önt a kezelés során teljes magabiztossággal és empátiával fogadják.

Tudják, hogy Önnek ijesztő lehet a bölcsességfog húzása, azonban biztosíthatjuk arról, hogy az eljárás a rendelőnkben alkalmazott prémium érzéstelenítőknek köszönhetően fájdalommentes, a beavatkozás során kizárólag nyomás, feszítés érezhető és Ön a lehető legjobb szolgáltatásban fog részesülni egészsége szempontjából. 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)