#Altatás

Altatásos fogászat

Rendelőnk célja, hogy a páciensek igényeit szem előtt tartva, a lehető legmegfelelőbb kezeléseket alkalmazzuk. A fogorvosok az altatás ideje alatt lényegesen több munkát tudnak elvégezni egy-egy altatási kezelés során, mint a hagyományos érzéstelenítési eljárások alkalmazásakor.

Akinek már a fogorvosi szék gondolatától is negatív érzései támadnak, annak különösen ajánlott cikk következik. Lássuk tehát, mik rendelőnkben az altatásos fogászatról a vélemények és mit lehet róla tudni!

 

Tudjon meg mindent az altatásos fogászatról!

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a lézerfogászat, a fájdalommentes érzéstelenítés és a legmodernebb eszközök alkalmazása mellett is az altatásos fogászati kezelést választja, abban az esetben javasoljuk a narkózisban történő altatás részletesebb tanulmányozását.

 

Mely kezelések esetében alkalmazható az altatásos fogászat?

Nagyobb szájsebészeti beavatkozások esetén, melyek időtartama is indokolja az altatásban történő kezelést. Ezek lehetnek fogászati implantáció, arcüreg emelés, ciszta vagy nagyobb kiterjedésű gyulladás eltávolítása.

A fogeltávolítás altatásban is gyakori, azonban akkor több fog, például 4 bölcsességfog eltávolítása javasolt, és ilyenkor az altatásos kezelés mindenképpen jobb megoldásnak bizonyul, mint a helyi érzéstelenítés.

 

A fogászati altatás előtti és utáni teendők, a fogászati altatás menete

Altatásos érzéstelenítéskor vénásan és belélegeztetve adott gyógyszerekkel néhány perc alatt egy alváshoz hasonló állapotba kerül, aminek köszönhetően Ön semmilyen kellemetlen eseményt, fájdalmat nem él meg.

A megbeszélt altatásos beavatkozás előtt 6 órával kell utoljára étkezni, 3 órával előtte pedig inni egyáltalán nem szabad. Ennek a betartása különösen fontos, hiszen az altatás során a védekező reflexeink (például nyelés vagy köhögés) sem működnek. Így fennáll annak a veszélye, hogy a gyomor tartalma a torokba kerül, tüdőgyulladást előidézve.

Amennyiben rendszeresen szed gyógyszereket, azokat az aneszteziológus (altató) orvos utasításainak megfelelően kell bevennie, erről személyre szabottan előzetes tájékoztatást nyújtunk.

A fogászati altató orvos átnézi az előzetes vizsgálat leleteit és egy fizikális vizsgálatot követően, valamint az Ön kérdéseinek megválaszolása után kezdődhetnek az altatásos fogászati kezelések. Az altatást minden esetben aneszteziológus szakorvos és aneszteziológus szakasszisztens végzi.

Az altatás a vénásan adott fájdalomcsillapító gyógyszereknek köszönhetően egy kis álmosságon kívül más kellemetlenséget nem okoz. A teljes beavatkozást követően ellenőrző monitorozás mellett annyi időt tölt a teljes ébredésig, amíg az elengedési protokoll összes paraméterének eleget nem tesz.

Az altatásos fogászat előnye, hogy páciensünk nem emlékszik semmire a kezelésből, nem lesznek kellemetlen emlékei.

 

Mikor nem végezhető altatásban fogászati kezelés?

Bizonyos általános betegségek esetén, melyeket az aneszteziológus kizáró okokként jelöl meg. Ilyenek például a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, asztmatikus betegségek, bizonyos máj és vese megbetegedések.

Egy általános orvosi vizsgálat, megfelelő labor és EKG eredmények elengedhetetlenül fontosak az altatást megelőzően. Azt, hogy Ön alkalmas-e altatásra, egy előzetes konzultáció során, az Ön anamnézisének felállításával tudjuk kideríteni.

A beavatkozás csak teljesen egészségesen állapotban történhet, így egy megfázás, hőemelkedés vagy influenza is az altatás elhalasztását teszi szükségessé.

 

Lehetnek-e káros mellékhatásai a fogászati altatásnak?

Egy altatásos fogászaton az altatást mindig szakképzett aneszteziológus, vagyis altatóorvos végzi, azonban lehetnek mellékhatásai, melyek a mai korszerű eszközök alkalmazása mellett nagyon ritkán fordulnak elő.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy altatásban kívánja igénybe venni a fogászati kezelést, a mellékhatásokról és esetleges szövődményekről a konzultáció során és a kezelést megelőzően írásbeli tájékoztatást nyújtunk.

Az altatásra mindenki másképp reagál: vannak, akik könnyen ébrednek és nincsenek kellemetlen tüneteik, míg mások zavarosan, nyugtalanul vagy hányingerrel térnek magukhoz a beavatkozás után. Ha máskor is műtötték már, valószínűleg ugyanúgy fog ébredni a műtétből, mint az előző altatás alkalmával.

Az altatásban történő fogászati kezeléshez megelőző vizsgálatok elvégzése szükséges. Kérjen időpontot online, és a konzultáció során minden Önre vonatkozó kérdésre teljes körű választ kap felkészült szakorvosunktól.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink