#Dentálhigiénés kezelések

Mi az a dentálhigiéniai kezelés és milyen típusai vannak?

Az ilyen típusú kezelések ezért a szájhigiénia növelését célozzák, a fogak épségének megőrzésére irányulnak, hogy könnyebben elkerülhetők legyenek a szájüreg fertőzései vagy megbetegedései.

Olyan beavatkozások tartoznak ebbe a csoportba, mint a fogkőeltávolítás, a fogtisztítás vagy az íny- és tasakkezelés. A NaturaDent rendelőjében a kezeléseket képzett diplomás dentálhigiénikusok végzik, akik egyfajta egészségnevelő szerepet is betöltenek a páciensek életében.


Minden esetben segítséget nyújtanak ugyanis a helyes fogápolási technikák elsajátításában, sőt egyénre szabott tanácsokat adnak a megfelelő szájhigiénia eléréséhez.


A NaturaDent dentálhigiéniai kezelései között többféle csomagajánlatból válogathatunk, hogy pácienseink mindig a legjobb formában tarthassák fogazatukat.


Mikor és miért van szükség dentálhigiéniai kezelésekre?

 

A dentálhigiénia ma már a modern fogászat alapvető kelléke. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntartásához elegendő a rendszeres fogmosás. Sajnos azonban a szájápoláshoz, illetve a szép mosoly fenntartásához ez ma már nem elegendő, ezért bizonyos időközönként dentálhigiéniai kezelésekre van szükség.


Az ilyen kezeléseken a diplomás dentálhigiénikus szakemberek képesek teljesen megtisztítani a fogazatot a lepedéktől, eltávolítani a fogkövet, szükség szerint pedig íny- és tasakkezelést is végeznek, de mindig ellátják a pácienst megfelelő tanácsokkal, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos elváltozásokat.


Kevesen tudják például, hogy a lepedékek lerakódása folyamatos. Bizonyos ételek és italok felgyorsíthatják, de fogmosástól-fogmosásig folyamatosan gyűlnek és halmozódnak a szájban, illetve a fogakon.


Amennyiben a lepedék rendszeres időközönként nem kerül eltávolításra, akkor fogkővé alakul át, ami már közel sem csak esztétikai probléma. Az el nem távolított fogkő ugyanis később gyulladásokat, fertőzéseket és különféle fogágybetegségeket idézhet elő.


A dentálhigiéniai kezelés soha nem késő


Szintén gyakori tévhit a dentálhigiéniai kezelések kapcsán, hogy vannak olyan állapotok, amikor az ilyen beavatkozások már túl késeinek nevezhetők. Sokan csak azért nem fordulnak szakemberhez, mert túl sárgák a fogaik, vagy túl sok a fogpótlásuk.


A személyes szájhigiénia és fogápolási rutin javítása azonban valójában soha nem késő. A tanácsadással kiegészített dentálhigiéniai kezelés óriási segítséget jelenthet abban, hogy a fogak további állapotromlása megelőzhető legyen.


A fogszuvasodás, a fogínyvérzés, a fogágybetegség vagy a kellemetlen lehelet ugyanis mind olyan fogászati problémák, amelyekkel senki sem szeretne együtt élni huzamosabb ideig. Különösen azért nem, mert állandó jellegük nagyon súlyos szövődményeket, fertőzéseket és fogvesztést idézhet elő.


A dentálhigiéniai kezelésekkel azonban lehetőségünk nyílik megelőzni a súlyosabb kórképek kialakulását, de lássuk egy kicsit alaposabban, hogy melyek a leggyakoribb betegségek vagy elváltozások, amelyek ilyen típusú beavatkozásokat igényelnek.


A dentálhigiéniai kezelések típusai

Dentálhigiéniai kezelés végeredményét ellenőrzi a páciens a Naturadent rendelőjében


Ultrahangos fogkőeltávolítás

A dentálhigiéniai kezelés egyik leggyakoribb feladata minden kétséget kizáróan a fogkőeltávolítás. A legtöbb fogászati beavatkozásnál szükség van rá, ezért más probléma esetén is gyakran elengedhetetlen a kezelés első lépéseként.


A fogkövek eltávolítása a modern fogorvosi rendelőkben már ultrahangos módszerrel történik, ami nem jár különösebben erős fájdalommal. Célja, hogy a fogkövek eltávolításával könnyebben fenntarthatóvá váljon a szájhigiénia, ezáltal pedig megelőzhetők legyenek az esetleges fertőzések.


A fogkőeltávolítássorán a szakemberek egy speciális eszközt használnak, ami ultrahangos hullámokat bocsát ki magából. Ezek segítenek abban, hogy a fogak felszínére lerakódott és megkövesedett lepedék, vagyis a fogkő kíméletesen leváljon.


A folyamat nem roncsolja a fogfelszínt, ezért évente akár többször is alkalmazható. Bár a fogkőképződés mértéke egyénileg változó, azonban legalább féléves intervallumokban mindenkinek javasolt legalább egy ellenőrzés. 


Az általános fogászati kontrollvizsgálaton például minden esetben pontos útmutatást kapunk ahhoz, hogy szükség van-e a beavatkozásra vagy sem.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a dentálhigiénia feladatkörébe a prevenció, az egészségnevelés egyaránt beletartozik. Ezért az ultrahangos fogkőeltávolítás után a szakemberek mindig hasznos tanácsokkal látják el a pácienst azért, hogy a fogkő kialakulása megelőzhető, de legalább lassítható legyen.


Fogtisztítás és fogpolírozás

Akár önmagában, akár az ultrahangos fogkőeltávolítás részeként alkalmaznánk, a fogtisztítás és a fogpolírozás szintén nagyon fontos dentálhigiéniai kezelések. Leginkább azért lényegesek, mert segítségükkel könnyebben és hatékonyabban megteremthetők a megfelelő szájhigiénia alapjai.


A sima és tiszta fogfelszínen ugyanis sokkal nehezebben, illetve kisebb eséllyel tud fogkő keletkezni. Ezzel a háttérrel, illetve megfelelő fogápolási szokásokkal könnyedén megakadályozható, hogy megkövesedett lepedék rakódjon le a fogak felszínén.


A fogtisztítás kapcsán az egyik legjobb és legmodernebb módszer az intraorális gyöngyhomokfúvás. A neve alapján talán nem túl bizalomgerjesztő a technika, de valójában egy veszélytelen és magas hatásfokkal működő megoldásról van szó, aminek részeként kellemes ízű tisztító port szórnak a fogak felszínére.


Segítségével a fogak károsodása nélkül, a makacs szennyeződések és lepedékek is könnyedén eltávolíthatók. A kezelés vízsugárral és levegővel történik, ezzel fújják a port a fogfelszínnek.


A módszer nemcsak kíméletes, hanem rendkívül hatékony is, hiszen segítségével a nehezen hozzáférhető helyek, a barázdák is teljes mértékben mentesíthetők a lepedéktől és a lerakódásoktól. 


A homokfúvást alkalmazható önmagában is, de a fogkőeltávolítás kiegészítéseként vagy a fogfehérítés és az úgynevezett barázdazárás előtti barázdák tisztítása során egyaránt nagyon jó választás a teljes fogazaton, így még a nehezen elérhető helyeken is.


Lézeres íny- és lézeres tasakkezelés

 

Rendelőnkben kizárólag a leghatékonyabb lézeres ínykezelést és lézeres tasakkezelést alkamazzuk. Az íny- és tasakkezelés alkalmazására olyan esetekben van szükség, ha a páciens jelentős mértékben elhanyagolta a dentálhigiéniát, és ennek hatására fertőzések, egyéb elváltozások alakultak ki a szájüregben.


Jellemzően a fogkő eltávolítása és a fogtisztítás után van rá szükség. Lézeres ínykezelés hatására elpusztulnak az íny alatt megtelepedett baktériumok, amelyek gyulladásokat idézhetnek elő, de a fogak romlásához is hozzájárulnak. A lézerfény hatására a fogínygyulladás antibiotikum alkalmazása nélkül szűnik meg, így nem alakulhat ki antibiotikum rezisztencia sem.


A diplomás dentálhigiénikus által végzett lézeres tasakkezelés segít továbbá abban is, hogy felgyorsuljon a sebgyógyulás folyamata, illetve a szervezeten belül visszaálljon a természetes védekező reakció egyensúlya. A lézerfény segítségével a tasakokban lévő baktériumok eliminálhatóak, és a kezelés bizonyos időközönkénti ismétlésével a gyulladás megszüntethető. A lézernek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, segítségével a fogágybetegség sokkal kisebb traumával, és hatékonyan kezelhető.

A lézeres fogínykezelés és a lézeres tasakkezelés hatására a fogíny feszessé válik a fog körül. 

 

Személyre szabott dentálhigiénéstanácsadás

 

Általános tapasztalat, hogy nagyon sok embernek azért van szüksége fogászati- és dentálhigiéniai kezelésekre, mert nem ismerik azokat a módszereket, amelyek hozzájárulnának az egészséges fogazat, illetve a megfelelő szájhigiénia kialakulásához.


Nem mellesleg a fogászati kezelések esetén is alapfeltétel, hogy legalább az íny egészséges legyen. A kapcsolódó gyulladások ugyanis nemcsak a fogazatra vannak rossz hatással, hanem a beavatkozások sikerét is megkérdőjelezhetik.


Ezért is lényeges sok esetben, hogy a fogorvosi beavatkozások előtt dentálhigiéniai kezelés szükséges. 

 

Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy az ínygyulladás dominó-effektust képes elindítani a szervezeten belül, hiszen nemcsak a fogakra, hanem általános egészségi állapotunkra is rossz hatást gyakorolhat.


Elősegíti például a góc- és szívbetegségek kialakulását, de kutatások igazolják, hogy a fogágy begyulladása megnövelheti a koraszülés kockázatát is.


Emiatt a NaturaDentnél a dentálhigiéniai kezelések során nagy szerepet kap a szaktanácsadás, ami személyre szabott formában történik, és minden tekintetben a megelőzést szolgálja.


A diplomás dentálhigiénikus ilyenkor felhívja a figyelmet a kritikus területek alapos tisztítására, de beavat a professzionális szájhigiénia otthoni fenntartásának módszereibe is, mint amilyen az alapos fogmosás, a fogselyem, a fogköz-tisztító kefe használata.

 

Tekintse meg dentálhigiéniai csomag ajánlatainkat és kérjen időpontot most.

 

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)

Kapcsolódó cikkeink