#Fogimplantáció
#Lézeres kezelések

Lézerek alkalmazása az implantátumok körüli gyulladás kezelésében

Ha fogpótláson gondolkodik, és már elkezdett információt gyűjteni az eljárásról, biztosan találkozott már a peri implantitis kifejezéssel.

 

Mit is jelent a peri implantitis?

A peri implantitis szó szerinti jelentése nem más, mint implantátum körüli gyulladás. A nem megfelelően tisztított implantátum felszínén baktériumok szaporodhatnak fel és gyulladást okozhatnak az implantátum körüli területen.

Kezdeti fázisában az implantátum körüli íny vöröses színűvé válik, gyakran vérzik. Abban az esetben, ha csak az íny érintett, a probléma egyszerűbben kezelhető. Nagyobb baj akkor van, amikor a gyulladás átterjed az implantátum körüli csontszövetre és a csontszövet mennyiségének csökkenését okozza.

Az alábbi képen jól látható a különbség az egészséges és a gyulladt implantátum körüli terület között.

 

 

Hogyan előzhető meg a peri implantitis?

A peri implantitis megelőzéséhez a legfontosabb az implantátum gondos és alapos tisztítása. Tudományos vizsgálatok bebizonyították viszont, hogy egy bizonyos baktérium okozza legtöbbször a gyulladást, aminek jelenléte a szervezetben genetikai okokra vezethető vissza.

Ezért bizonyos esetekben előfordul, hogy a jól elhelyezett implantátum és a megfelelő szájhigiénia ellenére is megtörténik a gyulladás.

 

Miért szükséges mielőbb a peri implantitis kezelése?

Kezelés nélkül az implantátum körüli gyulladás gócként funkcionál szervezetünkben, szisztémás megbetegedéseket is okozhat (pl. érelmeszesedés, szív-érrendszeri megbetegedés, nőknél koraszülés). A gyulladásban lévő íny a beültetett fog kilazulását okozza, ami előbb vagy utóbb pedig a beültetett implantátum elvesztéséhez vezethet.

 

Mik a kezelési lehetőségek?

Folyamatos a klinikai kutatás a kezelési lehetőségeket illetően, de jelenleg nincs a szakma által egységesen elfogadott, protokoll-szerűen alkalmazható terápiás javaslat a peri implantitis orvoslására.

A kezelés lényege minden esetben a gyulladást okozó baktériumflóra eltávolítása, a gyulladás megszüntetése, és az implantátum teljes körű megtisztítása. A peri implantitis kezelésében nem elegendő csak antibiotikus terápiát alkalmazni, az antibiotikum csak, mint kiegészítő terápia jöhet szóba.

Rendelőnkben széleskörűen alkalmazott lézerfogászati eszközeink az implantátum körül gyulladás kezelésében is hatékonyan felhasználhatóak.

 

 

Miért érdemes a lézert választani?

A lehetséges kezelési módszerek közül semmilyen másik eljárás nem képes olyan hatékonyan elpusztítani az implantátum körül felszaporodott baktériumokat, mint a lézerfény.

A lézersugár elpusztítja a baktériumokat, és hatástalanítja a baktériumok toxikus termékeit, ezáltal fertőtleníti az implantátum körüli területet.

 

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)