#Fogtömés

Amalgám tömés: a mérgező anyag cseréje

A fogászat alapvető javaslata, hogy a szervezetet folyamatosan mérgező amalgám fogtömésektől a lehető leghamarabb szabaduljunk meg, és utána a szervezetet homeopátiás és egyéb kezelésekkel méregtelenítsük, távolítsuk el az amalgám nyomait is. Az amalgám fogtömést mindig úgy kell eltávolítani, hogy az amalgámból egy kis részecske se jusson a szervezetbe.

 

Az amalgám tömés története

Az amalgámot már a 19. század elejétől fogva használják a fogászatban. Folyamatos fejlesztések eredményeként a 20. századra alakult ki a ma is használt keverési arány. Az amalgám tömések 50%-a higany, a többi összetevő ezüst, ón, cink, réz és egyéb nehézfémek.

2018 júliusától az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is tilos várandós nők vagy 15 éven aluli gyermekek számára amalgámtömést készíteni. A nehézfémtartalom miatt pedig 2030-ra végleg meg kell szüntetni az amalgám használatát az európai fogászatokon.

 

Hogyan mérgez az amalgám tömés?

Az amalgámban 56% higany van. Az amalgám rendkívül veszélyes méreg, mely csak gyűlik és gyűlik a szervezetben. Egyrészt az amalgám fogtömés folyamatos kopás és súrlódás (evés, fogmosás, szénsavas üdítőital fogyasztása stb.) hatására kerül a véráramba, másrészt higanygőz formájában.

Az amalgám - helytelenül: amalgán - szüntelenül és észrevétlenül rakódik le a testünkben, a májban, a vesében, az agyvelőben, a csontjainkban, az endokrin mirigyekben, illetve az emésztőtraktus szakaszaiban, gyakorlatilag minden porcikánkban. Az amalgámcsere ezeket a szerveinket szabadítja fel az állandó, egyre növekvő méreganyag hatása alól.

 

Milyen káros hatásai lehetnek az amalgám fogtöméseknek?

 • fejfájás
 • ingerlékenység
 • bőrproblémák
 • fáradékonyság
 • ízületi fájdalmak
 • nyálkahártya-gyulladás
 • hajhullás
 • gócbetegségek, gyulladások
 • vesefunkció zavar, veseműködés elégtelenség
 • gyomor- és bélpanaszok
 • depresszió
 • impotencia
 • meddőség

Sajnálatos módon ez persze csak a jéghegy csúcsa. Egyes tanulmányok szerint az amalgám fogtömés károsíthatja a magzatot, gyermekkori betegségek okozója lehet, illetve bizonyítottan rákkeltő hatása is van.

 

Hogyan lehet szakszerűen eltávolítani az amalgám fogtöméseket?

Amalgám fogtömés eltávolítása

Az amalgámcsere folyamán javallott az amalgám fogtöméseket nem kapkodva eltávolítani, mert a mérgező amalgám évekig, akár évtizedekig is folyamatosan oldódott ki és épült be a szervezetbe, a szervezet hozzászokott a jelenlétéhez, idomult hozzá.

Ebben az esetben a szervezet a mérgező, káros anyagokat folyamatosan rejtett vagy észlelhető gyulladásokkal próbálja meg kiüríteni magából, így próbálja önmagát méregteleníteni.

Ügyelni kell arra, hogy az amalgám fogtöméseket ne egyszerre cseréltesse ki, az amalgámcsere ne egy időben legyen végrehajtva minden fogán, hanem alkalmanként maximum kettőt cseréltessünk ki fogorvosunkkal fogszínű porcelán fogtömésre.

 

Adjunk elég időt a szervezetnek, hogy az feldolgozza az „elvonást”. Az amalgám fogtömések eltávolítása járhat bizonyos elvonási tünetekkel, amelyek azonban csak átmenetiek.

Ennek oka az, hogy az amalgámterhelés egy krónikus mérgezéses állapot, így a “méreganyag” drasztikus eltávolítása ugyanolyan megvonási tüneteket okozhat, mint az alkohol, a nikotin, a kábítószer megvonása a leszokási folyamatoknál.

Az így kialakuló tünetegyüttest toxikus dekompenzációnak nevezzük, tünetei lehetnek például: émelygés, hányinger, emésztési zavarok, haspuffadás, idegesség, a bőr foltszerű kipirosodása, szédülés, vagy vérnyomás-ingadozás.

Ezek a csak átmenetiek, az amalgám tömések lassú, fokozatos cseréjével és a kezelést követő méregtelenítéssel a tünetek hamar megszűnnek.

 

Szintén nagyon fontos, hogy miután kicseréltette régi amalgám fogtöméseit, a probléma még nincs tökéletesen megoldva, hiszen az évek alatt a szervezetében lerakódott mérgező anyag nem fog magától eltűnni onnan.

A szervezet nehézfém-mentesítése, vagyis a higany, az ólom kivonása viszonylag hosszú folyamat, átlagosan 3-7 hónapig tart. A szervezetben lévő lerakódások évek, akár évtizedek alatt keletkeztek, ennek eltávolításához is időre van szüksége a szervezetnek. A baj végleges, tartós megszüntetésére léteznek homeopátiás és egyéb gyógymód, melyeknek használatával egy életre megszabadulhat az amalgám fogtömés által a szervezetébe jutott mérgektől.

 

Mit jelent a kofferdám izolálás?

Az amalgám tömés eltávolítása rendelőnkben mindig nyálrekeszben, azaz kofferdám izolálásban történik.

A kofferdám egy nagyon hasznos és fontos eszköz az amalgám tömés eltávolításakor, mert ez biztosítja, hogy a szervezetbe az eltávolítás során ne kerüljön semmi az amalgám fogtömésből.

Sajnos a mai napig nagyon kevés fogorvos használja, szerencsére rendelőnkben ma már bevett, mindennap alkalmazott eljárás.

A kofferdám izolálásban történő amalgám tömés eltávolítás lényege, hogy az amalgám fogtömést tartalmazó fogat egy gumilepedő segítségével maximálisan izoláljuk, leválasztjuk környezetétől. Így teljesen biztonságos a mérgező amalgám fogtömés eltávolítása. Az amalgám fogtömések darabkái nem érintkeznek a szájjal, nem kerülnek le a nyelőcsőbe, így megelőzhető az eltávolítás során az amalgám fogtömés véletlenszerű lenyelése!

A kofferdám izolálás használata egyszerű, az eredmény biztonságos, fájdalommentes és professzionális!

 

Mit nyer Ön a régi amalgám fogtöméseinek eltávolításával?

 • felszabadul a folyamatosan oldódó és mérgező higany hatása alól
 • felfedezett és lappangó gyulladásai is visszahúzódnak, megszűnnek
 • krónikus, eddig vélelmezetten más forrásból táplálkozó betegségei gyengülnek, megszűnnek
 • jelentősen csökkenti szervezetében a rák kialakulásának kockázatát
 • mosolya a fogszínű, új tömések hatására szebb lesz
 • elfelejtheti a szürke foltokat a fogaiban, a fehér tömések észrevétlenek maradnak

Az amalgám mérgezés teljes eltávolítása után az Ön szervezete sokkal egészségesebb, gyulladásmentes, energiadús, friss és terhelhető lesz. Ennek oka, hogy fogaink és szerveink bizonyítottan kapcsolatban állnak egymással, a másik működéséről információkat, visszajelzéseket adva. Fellépése is magabiztosabbá, lendületesebbé, nyitottabbá válik.

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Kérje fogorvos kollégáink segítségét régi amalgám fogtöméseinek eltávolításában és szép, fogszínű porcelán fogtömésre való cseréjében. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak Ön és családtagjai rendelkezésére szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)