#Fogpótlások

Fogpótlás: melyik típust milyen helyzetben javasoljuk?

Fogászatunkon olyan személyre szabott fogpótlási lehetőséget biztosítunk pácienseink számára, ahol odafigyelünk az állkapocs kényelmes, jó pozíciójára is, ezzel kiegyensúlyozott állapotot eredményezve.

 

Miért fontos a foghiány mielőbbi pótlása?

Vannak olyan esetek, amikor egy fog eltávolítása elkerülhetetlen, például gyulladás vagy sérülés következtében. A szemmel jól látható frontfogak hiánya esetén a legtöbb páciensünk arra törekszik, hogy mielőbb megtörténjen a fog pótlása. A feltűnő helyen lévő foghiány ugyanis a mindennapi életet is megnehezíti, korlátozó tényezőnek számít a beszéd és nevetés során is.

Egy hiányzó fog azonban nemcsak esztétikai, funkcionális problémát is okozhat. Amikor foghiányunk keletkezik, felborul az egyensúly a szájüregben, ami számos káros hatást okozhat.

A szomszédos fogak elmozdulnak vagy bedőlnek a foghiány irányába, emiatt a korábban jól funkcionáló fogak nem megfelelően érintkeznek, emiatt rágóerejük is csökken. A hiányzó fog helyén az állkapocs nem terhelődik, ezért a csontszövet gyengülni, vékonyodni kezd az idő előrehaladtával.

Súlyos esetben akár a fogíny, valamint a komplett állkapocs ízület is gyulladásba kerülhet, ami pedig már testtartásunkra is kihathat.

Éppen ezért javasoljuk pácienseinknek, hogy amennyiben foghiányuk keletkezik, minél előbb gondoljanak a fogpótlásra. Rendelőnkben számos fogpótlási lehetőséget kínálunk, és garantáltan megtaláljuk az Önnek megfelelő megoldást.

 

Fogpótlás a NaturaDentnél

A NaturaDent Lézerfogászatán a fogpótlás elkészítésének első lépéseként személyre szabott kezelési tervet állítunk fel pácienseink számára. A legfontosabb: fogpótlásainkat úgy készítjük el, hogy odafigyelünk teljes mértékben az állkapocs jó és kényelmes pozíciójára.

A fogpótlások készítésénél nem az állkapocs régi pozícióját cseréljük, mert az a rágóizmokat is ronthatja, ami pedig az egész szervezetre kihat. Fogpótlásainkkal kiegyensúlyozott állapotra állítjuk az állkapocs ízületét és helyzetét. 

Bármilyen fogpótlásra van szüksége, először is egy állapotfelmérést végzünk el, amely során megvizsgáljuk fogait, és meghatározzuk a foghiány mértékét. Ezt követően közösen választjuk ki a lehetőségek közül a legideálisabb fogpótlási megoldást.

Természetesen a kezelési terv összeállítása során tájékoztatjuk, hogy pontosan milyen anyagok szükségesek a fogpótláshoz, milyen lépésekből áll és mennyi ideig fog tartani a kiválasztott kezelés. Rendelőnkben csakis a legkiválóbb fogászati eszközökkel és alapanyagokkal dolgozunk, így biztos lehet benne, hogy fogpótlása tartós, strapabíró és esztétikus lesz.

 

Fogpótlás a legkisebbtől a legnagyobbig

Lézerfogászatunkon a fogpótlásra több lehetőséget is biztosítunk attól függően, milyen mértékben szükséges az adott fogat vagy fogakat helyreállítani. A legkisebb felületi sérülésekre fogtömést alkalmazunk, amelyről részletesebben fogtömési eljárásainknál tájékozódhat. 

A fog belső hiányára fogtechnikus által készített nagy szilárdságú inlay betétet használunk, az onlay betét pedig a kiterjedtebb pótlásra alkalmas. A fog egy nagyobb részének pótlására fogkorona használata szükséges. Egy teljes fog pótlására pedig foghidat vagy fogimplantátumot használunk. Természetesen Önnek bármely fogpótlásra van szüksége, a szakorvos részletesen tájékoztatni fogja Önt a kezelésről. 

Teljes vagy részleges foghiány esetén az implantátumon túl a kivehető fogsor is megoldást jelenthet. Rendelőnkben azonban elsősorban a rögzített fogpótlást javasoljuk pácienseink számára az ideiglenes fogpótlással szemben, tapasztalunk szerint ezek biztosítják a legjobb megoldást.

Természetesen Önnek bármely fogpótlásra van szüksége, szakorvos kollégánk részletesen tájékoztatni fogja Önt a lehetőségekről.

 

Melyik fogpótlás mikor használatos? 

1. Inlay betét

Az inlay betétet a fog belső hiányának pótlásakor alkalmazzuk, tehát egy kisebb mértékű fogsérülés esetén. Az inlay segít lezárni a fog belsejét, ezáltal fix rágófelületet biztosít, és megtámasztja az ép foganyagot, vagyis a fog csücskeit.

Használatával a sérült fog újra egészséges lehet, mindemellett esztétikus is. Az inlay betétek lenyomatvétel után, fogtechnikus által készülnek, és ragasztással rögzítjük a meglévő fogra. Tartós megoldást jelent abban az esetben, amikor a fog állapota egyszerű töméssel már nem helyreállítható.  

2. Onlay betét

Az onlay betétek is hasonló módon készülnek és kerülnek felhelyezésre, azonban ezt a megoldást akkor alkalmazzuk, amikor a fog felső rágófelületét is pótolni kell. Ezáltal az onlay betét nagyobb kiterjedésű és sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az inlay betét.

Az onlay betét a fogpótlás során csak akkor használható, amikor még a fog gyökere és oldalsó része ép, azonban rágófelülete hiányos. Ez a fajta fogpótlás gyorsan elvégezhető és tökéletesen használható rágófelületet eredményez.

Rendkívül esztétikus megoldás, szabad szemmel teljesen észrevétlen. Rendelőnkben az elkészült fogpótlások - akárcsak az esztétikus tömések - teljesen élethűek, nincs látható él a pótolt fogrész és a saját fog között, teljesen természetesek. 

 

3. Korona

A fogbetétekkel ellentétben a fogkorona már egy teljes fog koronai részének pótlására alkalmazható. A fogkoronával a fog látható, tehát az íny feletti felületét pótoljuk a rágófelülettől egészen a fog oldaláig.

Célja, hogy a fogat megmentsük annak gyökerét megtarthassuk, emellett pedig egy újra használható, ép fogat kapjunk. A fogkoronával nem csak megmentjük fogát, de színe és formája miatt észre sem lehet venni a fogpótlást. 

 

4. Foghíd 

A foghíddal olyan teljes fogat pótolhatunk, amelynek már gyökere sincs. A foghíd - nevéből adódóan is -, úgy működik, hogy a szomszédos fogak bevonásával (fogkoronák segítségével) egy hidat alkotunk, amely a két ép fog között egy új fogat alkot. A foghíd tartós, és teljesen biztonságos megoldás, amelyet sok esetben fogimplantátum előtti fogpótlásra is alkalmazunk. 

 

5. Fogimplantátum 

A fogimplantátum az egyik legtartósabb megoldás, hiszen teljesen fixen rögzíthető az állkapocscsontba, és a fogak lecsiszolására sincs szükség. Tökéletesen funkcionál, épp úgy, mint az eredeti, természetes fogak. Biztonságosan alkalmazható egy, vagy akár több fog hiánya esetén is. Behelyezése ugyan hosszadalmasabb folyamat, azonban ez a fajta fogpótlás az egyik legélhetőbb is egyben. 

 

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

A fogpótlás egy fontos, és hosszú távra szóló megoldás, melyet nem érdemes halogatni. A foghiánynak rendkívül káros következményei lehetnek, amelyek elkerülhetőek azáltal, ha időben történik meg a hiány pótlása. Akár front, akár őrlő fogak esetén van szüksége fogpótlásra, rendelőnkben megoldást kínálunk problémájára.

Kérje szakértő kollégáink segítségét a legjobb fogpótlás kiválasztásában! Foglaljon időpontot konzultációra online, vagy hívja kollégáinkat és egyeztessen személyesen. Bármely fogászati kezelés iránt érdeklődik, csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel várják Önt is rendelőnkben.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 11 000 Ft)