#Fogszabályozás
#invisalign
#láthatatlan fogszabályozás

A láthatatlan fogszabályozás előnyei

Bár időközben nagyot változott a világ és a hagyományos módszerek még ma is elérhetők, azonban a tudomány fejlődésével egyre inkább előtérbe kerültek az olyan modern technológiák, mint amilyen a NaturaDent szolgáltatásai között megtalálható Invisalign fogszabályozás.


Ez a módszer a láthatatlan fogszabályozás, vagy átlátszó fogszabályozás név alatt terjedt el a köznyelvben, ami nem meglepő, hiszen a leginnovatívabb technológiai háttér mentén ez az egyik legjobb alternatíva, ha szép mosolyt és rendezett fogakat szeretnénk.


Mindezt ráadásul kellemetlen esztétikai nehézségek nélkül! Hogy milyen előnyei vannak ennek a fogászati eljárásnak a hagyományos módszerhez viszonyítva és egyáltalán mit kell tudni az Invisalign módszerről? Cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszoltunk!


Az Invisalign fogszabályozásról


A fentiekben már említett Invisalign technológia egy forradalmi fogszabályozási módszerként gyakorlatilag láthatatlanul, fém alkatrészek nélkül segíti elérni a rendezett fogsort.


Azért láthatatlan, mert a 3D-s szimulációs technológiával tervezett átlátszó műanyag fogszabályozó sínek semmiféle fémelemet nem tartalmaznak. Felhelyezésüket követően tehát a fogak egy áttetsző keretbe kerülnek, amely finom nyomás gyakorlásával látja el feladatát.


Egy amerikai technológiáról van szó, amit világszerte már több mint 15 millió emberen alkalmaztak, illetve alkalmaznak óriási sikerrel. Közkedvelt formula, mert valóban nem látszik, így egyáltalán nem rontja viselője esztétikai megjelenését.


A módszer számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek közül a legfontosabbakra máris kitérünk.


Mindent a láthatatlan fogszabályozás előnyeiről

Láthatatlan fogszabályozást meglőző konzultáció zajlik a Naturadentnél


Valóban láthatatlan


Rengeteg olyan technológiát ismerünk a fogászatban is, amelyek félrevezető elnevezéssel rendelkeznek. A láthatatlan fogszabályozásról azonban ez nem mondható el, hiszen a legnagyobb előnye valóban az, hogy a külvilág számára ez a módszer nem szembetűnő.


A fogakra ugyanis átlátszó anyagból készült sínek kerülnek, amelyek azon túl, hogy egyáltalán nem zavarják a pácienst, mindemellett még esztétikusak is. Ez nagyon sok munkakörben lényeges tulajdonság, de a tinédzserek számára egyaránt fontos szempont lehet.


Ez azt eredményezi, hogy a láthatatlan fogszabályozásra jelentkező páciensek jelentős többsége már az aktív kezelési időszakban sokkal magabiztosabbnak érzi magát és bátrabban mer mosolyogni. 


Egyszerűen kivehetők és visszahelyezhetők


A hagyományos fogszabályozó technikák egyik legnagyobb hátránya, hogy alkalmazásával a fogak tisztítása jelentős nehézségeket okoz. A láthatatlan fogszabályozásnál azonban ez sem jelent többé problémát!


Noha az átlátszó síneket úgy tervezték, hogy folyamatosan viselni kell őket, azonban ha olyan esemény közeleg, ahol valamilyen okból kifolyólag nem szeretnénk hordani, egyetlen mozdulattal lehúzhatók a fogazatról, és ugyanilyen egyszerűen visszahelyezhetők.


Olyan könnyedén működik mindez, mint egy gumírozott fogvédő. Ez a tulajdonság ráadásul hozzájárul a fogazat könnyedebb tisztításához, hiszen fogmosáskor is ugyanilyen egyszerűen levehető, majd utána visszahelyezhető a sín.


A fogszabályozó sínek is egyszerűen tisztíthatók


Szintén az egyszerű ki- és behelyezésből fakad, hogy nemcsak a fogakat, hanem a fogszabályozó síneket is egyszerűbben lehet tisztítani mint a hagyományos megoldáson alapuló módszereket.


Nincs más dolgunk, mint levenni a síneket, fogkefével átmosni, majd hideg vízzel leöblíteni őket. Ha szükség van rá, ez napjában többször is elvégezhető. Mivel nagyon tartós anyagból készülnek, nem kell attól tartani, hogy deformálódnak vagy elhasználódnak.


Különösen annak fényében, hogy a síneket kéthetente cserélni kell, így idejük sincs arra, hogy elkopjanak vagy elszíneződjenek.


Nemcsak láthatatlan, hanem kíméletes is


Éppen a kéthetes csereperiódusból következik, hogy a láthatatlan fogszabályozó alkalmazása bár nagyon hatékony és rövid idő alatt kiváló eredményeket lehet elérni vele, mindezt azonban meglepően kíméletes módon biztosítja.


Azon páciensek akiknek volt már hagyományos fogszabályozó készülékük, sokkal kevesebb kellemetlenségről és fájdalomról számolnak be a láthatatlan fogszabályozás használatakor. Nyilván a friss sínek felhelyezése mindig kisebb diszkomfort érzéssel jár, azonban ez a hatás jóval kíméletesebb, mint a hagyományos módszereknél tapasztalható fájdalom.


A kisebb elváltozások esetén ráadásul a láthatatlan fogszabályozó viselése egyáltalán nem okoz semmilyen panaszt. Akinél mégis, jellemzően csak néhány óráig tapasztalja, de a napokig elhúzódó kellemetlenségek egyáltalán nem általánosak. 


Sajnos a hagyományos  ragasztott fogszabályozó módszernél előfordulhat, hogy túlzott erőhatás éri a fogakat, aminek hatására a gyökerek elhalhatnak, és ez fogvesztést idézhet elő. A láthatatlan fogszabályozásnál azonban ilyesmitől nem kell félnünk.


Az Invisalign technológia esetén például precíz számítógépes tervezéssel történik a sín kialakítása, így a fogak mozgatása sokkal kíméletesebb lesz, mint a többi ismert módszernél.


Implantátumok vagy rögzített pótlások esetén is alkalmazható


Sokan azért nem fordulnak fogorvoshoz és kérnek fogszabályozót, mert fogazatuk implantátumokat vagy rögzített pótlásokat tartalmaz. Mint közismert, a hagyományos technológiák ilyen esetekben nem alkalmazhatók.


A láthatatlan fogszabályozás azonban kellő körültekintés és szakértelem mellett még ilyenkor is a páciensek segítségére lehet.


Hogyan készül a láthatatlan fogszabályozó?


A láthatatlan fogszabályozás egy nagyon összetett és modern technológián alapul, aminek az alapja az alapos tervezés, így a megfelelő előkészületek elhanyagolhatatlanok. Lássuk a folyamatot lépésről-lépésre!


Konzultáció és fogászati ellenőrzés


Az első és legfontosabb az invisalign láthatatlan fogszabályozás kapcsán egy alapos konzultáció, ami magába foglalja a fogászati ellenőrzést. A fogorvosnak ugyanis meg kell győződnie arról, hogy a páciensnél alkalmazható-e ez a technológia.


Ehhez szükség van a teljes fogazat 3D szkennelésére, panoráma- és teleröntgen készítésére, valamint 3D CBCT felvételekre is, amelyek később a tervezéskor egyaránt lényeges szerepet kapnak.


Személyre szabott terv készül


A fogazat pontos feltárását követően minden esetben egyedi terv készül arról, hogy miként történjen a helyreállítás. Ennek szemléltetését egy 3D animáció is segíti, ami prezentálja a várható eredményeket.


Ebből már kiderül, hogy milyen jelentős mozgatásokra van szükség, a végeredmény eléréséhez hány darab sín kell majd, illetve milyen hosszú ideig tart a teljes kezelés. Amennyiben a páciens elfogadja a terveket, egy amerikai központi laborban elkészülnek a személyre szabott fogszabályozó sínek.


Kezdődhet a fogszabályozás


Miután megérkeztek az átlátszó fogszabályozó sínek, naponta legalább 20-22 órán át kell viselni őket a megfelelő hatás elérése érdekében. Ilyen esetben átlagosan kéthetes ciklusokban lehet váltani a következő sínpárra, miközben nem szükséges kontrollvizsgálat.


Az első ellenőrzésre a kezelés megkezdését követő harmadik hónap után van szükség. A kezelés végén az utolsó szabályozó sínt ajánlott megtartani, hiszen a későbbiekben alkalmazható lehet állapotfenntartásra.

 

Várjuk szeretettel, jelentkezzen konzultációra, hogy megtudja, az Ön esetében milyen előnyökkel jár az Invisalign láthatatlan fogszabályozás.

 

Először minden páciensünknél elvégzünk egy teljes állapotfelmérést és szájvizsgálatot, ami alapján egyéni kezelési tervet készítünk a várható költségekkel. (Konzultáció, állapotfelmérés kezelési tervvel: 15 000 Ft)